EtusivuReseptitOta yhteyttä

Sulostuta kevään ja kesän juhlapöytiä kauniilla mansikkakermakakulla!

Perinteisen sokerikakkupohjan asemesta tämä herkullinen mansikkatäytekakku tehdään Englannin maassa hiukan tunnetummasta Viktorian sponge –kakkupohjasta. Viktorian sponge –kakkupohjassa vaahdotetaan voi ja sokeri, kanamunien ja sokerin sijasta. Voi-sokerivaahto tuo kakkupohjaan ihanaa voista makua ja tuhdimpaa rakennetta. Kakku on täyteläisemmästä pohjastaan huolimatta kevytrakenteinen ja miellyttävä syödä. Tämä mansikkakermakakku on ruokaisampi ja maukkaampi, kuin perinteinen suomalainen täytekakku.

Aloita mansikkakakun valmistus mansikkahillosta, jonka voit keitellä valmiiksi jopa kuukausia aikaisemmin. Hillo säilyy pitkään ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Voit toki käyttää halutessasi valmista kaupan mansikkahilloa.

Kakkupohjan voi leipoa ja täyttää juhlia varten hyvissä ajoin - jätä vain kakun päällystäminen ja koristelu juhlapäivän aamuun. Leivo kakkupohja 2-3 päivää ennen tarjoilua. Täytä kakku vuorokausi tai kaksi ennen juhlapäivää. Viimeistele kakku kermalla ja koristeilla juhlapäivänä.

Mansikkakermakakku

Yksi 20 cm halkaisijan kakku, josta riittää noin 12 hengelle.

  • 225 g laktoositonta huoneenlämpöistä voita paloiteltuna
  • 225 g sokeria
  • 4 kpl kananmunia
  • 225 g vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl laktoositonta maitoa

Täytteeksi ja koristeluun mansikkahilloa, kermavaahtoa (yhteensä 5 dl vispikermaa), tuoreita mansikoita, marjoja/hedelmiä ja erilaisia koristeita.

Ota voi, kananmunat ja maito huoneen lämpöön vähintäänkin kaksi tuntia ennen leipomista. Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla - voit leipoa joko yhden paksun pohjan tai kaksi tasapaksuista pohjaa. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin 5 minuuttia. Kaavi välillä kulhon reunoilta voi alas ja pohjasta irti , jotta voi vaahtoutuu tasaisesti. Lisää kananmunat yksitellen voi-sokerivaahtoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Sekoita jokainen muna kokonaan voi-sokerivaahtoon ennen seuraavan munan lisäämistä!

Yhdistä leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhot kahdessa erässä vaahtoon samalla kevyesti nuolijalla sekaisin nostellen. Lopuksi sekoita nopeasti joukkoon maito. Riittää, että kaikki ainekset ovat tasaisesti sekaisin – älä vaivaa turhaa liikaa, ettei kakusta tule sitkeää ja liian tiivistä. Kakkupohjan on tarkoitus olla mehevä ja tavallista sokerikakkupohjaa tiiviimpi, mutta kuitenkin ilmava.

Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun 20 cm halkaisijan vuokaan ja tasoita pinta. Paista 180 asteessa kypsäksi noin 35 minuuttia. Kakku on kypsä, kun se ei enää koskettaessa hylly ja reunat irtoavat kevyesti vuoasta. Tarkista kypsyys cocktail-tikulla. Voit leipoa kakkupohjan myös kahteen eri vuokaan, jolloin pohjaa ei tarvitse halkaista.

Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassaan 40 minuuttia. Pyöräytä vuoan sisäreunoja myöten kevyesti paletti- tai voiveitsellä ja kumoa kakku tasaiselle alustalle. Anna jäähtyä kumottuna kakkuvuoan alla. Jäähdyttäminen ilman kakkuvuokaa kuivuttaa kakkupohjaa. Voit valmistaa pohjan jopa pari päivää ennen täyttämistä. Kakkupohja on helpompi leikata paiston jälkeisenä päivänä. Kääri täysin jäähtynyt kakkupohja tarkasti muovikelmuun odottamaan täyttöä.

Valmista mansikkahillo.

  • 3 dl (pakaste)mansikoita
  • 1,5 dl hillosokeria
  • 2 rkl vettä

Keitä mansikoita, hillosokeria ja vettä keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes mansikat ovat pehmenneet ja sokeri sulanut kokonaan. Kaada lämmin hillo puhtaaseen purkkiin jäähtymään. Anna hillon jäähtyä kokonaan ennen käyttöä. Voit valmistaa hillon jo hyvissä ajoin, sillä se säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä purkissa kuukausia!

Aloita kakun kokoaminen.

Vaaraa kakkupohjan kostuttamiseen yhteensä 1 dl vissyä, sitruuna- tai appelsiinilimua tai tuoremehua. Käytä 0,5 dl kostuketta per kerros. Kevyt kostutus riittää. Tämä kakkupohja on mehevä ilmankin kostutusta. Kostutus helpottaa kakun leikkaamista.

Vaahdota kermavaahtoa täytteeksi ja koristeluun. Tarvitset täytteeksi 2 dl vispikermaa ja 2 tl tomusokeria vaahdotettuna ja koristeluun noin 3 dl vispikermaa ja 3 tl tomusokeria vaahdotettuna. Kermavaahdon maustaminen sokerilla on makuasia, lisää tai vähennä sokerin määrää mieltymyksesi mukaisesti. Mansikkahillossa on jo aika paljon sokeria, joten kerman ei tarvitse olla ylimakeaa.

Koristelua varten vaahdotettu kerma on mahdollista myös värjätä elintarvikeväreillä. Me jaoimme kerman kolmeen kulhoon ja värjäsimme niistä erilaisia vaaleanpunaisen sävyjä. Elintarvikevärejä löytyy nykyään jokaisesta ruokakaupasta ja monesta leivonta-aiheisesta nettikaupasta.

Irrota leivinpaperi kakkupohjasta. Siisti kakkupohjan paistopinta leikkaamalla ohut paistunut kerros pinnalta pois. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Aseta alimmaiseksi paistossa päällä ollut kakkupohja. Kostuta pohja valitsemallasi kostukkeella. Käytä kostutukseen pullasutia tai ruokalusikkaa. Pullasudilla saat tasaisemman kostutuksen. Käytä kostuketta hiukan enemmän reunoilla, kuin keskellä kakkupohjaa, koska reunat ovat keskustaa kuivemmat.

Levitä mansikkahilloa, runsas kerros, kakkupohjan päälle. Jätä 2-3 rkl hilloa kakun päällystämiseen. Levitä hillon päälle tasainen kerros 2 dl vispikermaa vaahdotettuna. Paina toinen kakkupohja sileä puoli ylöspäin kermavaahdon päälle. Painele kevyesti kakkua ja tarkista sen reunojen ja pinnan suoruus. Painelemalla ja liikuttamalla päällimmäistä pohja saat suunnattua kakun suoraan. Kostuta päällimmäinen pohja lopulla kostukkeella.

Levitä loput mansikkahillosta kakun päälle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Täytteestä reunoille pursuava kermavaahto tulee samalla levitetyksi tasaisesti kakun reunoille. Tämä kerros pitää kakun muruset paikallaan, jolloin kakun koristelu on helpompaa ja siitä tulee siistimmän näköinen. Voit nostaa kakun hetkeksi kylmään, 30 minuuttia riittää. Kermakerros jähmettyy hiukan ja tekee koristelusta vielä helpompaa. Voit valmistaa kakun tähän pisteeseen asti tarjoilua edeltävänä päivänä, se on jopa suositeltavaa. Kakun maut ja kosteus tasapainottuvat, kun saavat vetäytyä vuorokauden verran. Voit toki koristella kakun samalla kertaa ilman kylmään nostamistakin.

Aloita mansikkakermakakun koristelu vaaleimmalla värisävyllä alhaalta. Käytä palettiveistä tai pitkää sileää veistä. Käytä kevyitä liikkeitä, paina kermaa kevyesti kakun reunoille. Tarkoitus on levittää reilu kerros kermaa, ohuen kerroksen asemesta. Älä käytä jo kerran kakun päällä ollutta kermaa uudestaan tai kakkuun saattaa tulla pinnalle muruja. Ota toinen kulho kermalle, joka on likaantunut muruista ja vedä veitsi tuon kulhon reunaa pitkin puhtaaksi tarvittaessa.

Levitä kakun ympäri vaalea kerros kermaa noin 2-3 sentin korkeudelta, paletin jäljet saavat näkyä kakussa. Levitä seuraavaa hiukan tummemman sävyistä kermavaahtoa seuraavalle 2-3 sentin korkeudelle. Ja lopuksi levitä vielä kaikista tummin sävy kakun yläosaan ja pinnalle. Tasoita pinta vetämällä palettiveitsellä tai pitkällä sileällä veitsellä kakun toisesta reunasta kevyesti painaen koko kakun toiselle puolelle, toista ympäri kakkua. Pyyhi jokaisen vedon jälkeen veitsi puhtaaksi kermasta. Tarkista reunojen ja koko kakun siisteys. Viimeistele tarvittaessa palettiveitsellä kevyin liikkein.

Koristele tuoreilla mansikoilla ja muilla marjoilla ja hedelmillä. Koristelussa voit käyttää mielikuvitusta vapaasti. On kuitenkin hyvä ilmaista kakun koristeilla, mitä kakku pitää sisällään – näin herkuttelijoiden ei tarvitse arvailla mitä kakun välissä on.

Valmis mansikkakermakakku säilyy jääkaapissa 3-4 vuorokautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, mansikkakermakakku, mansikka-kermakakku, mansikka-kerma-kakku, mansikka kerma kakku, kermakakku, mansikkakakku, mansikkatäytekakku, mansikkakermatäytekakku, täytekakku, synttärikakku, syntymäpäiväkakku, valmistujaiset, lakkiaiset, ylioppilasjuhlat, häät, kevään juhlat, kesä, kesähäät, mansikkahillo, mansikkahilloke, kermavaahto, liukuvärjätty kakku, viktorian sponge, kakkupohja

⇢ Seuraavalla sivulla: Mansikkatorttu
⇠ Edellisellä sivulla: Mansikka-samppanjakakku


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact