EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Juhlapöytään kaunista ja maukasta tarjottavaa, joka maistuu myös gluteenitonta erikoisruokavaliota noudattaville.

Tämä entisten jugoslavian maiden perinneleivonnainen, Vasina Torta eli appelsiini-mantelikakku, maistuu myös suomalaisten suissa. Appelsiinin ja tumman suklaan täyteläinen yhdistelmä gluteenittomalla mantelipohjalla on kahvipöydän puhutuin leivonnainen!

Appelsiini-mantelikakku (Vasina Torta)

Viljaton. Gluteeniton. Laktoositon.

22 cm halkaisijan kakku.

Mantelipohja:

  • 6 kpl valkuaisia
  • 6 rkl sokeria
  • 6 kpl keltuaisia
  • 8 rkl mantelijauhetta

Erottele munat kylminä, jolloin keltuaiset ja valkuaiset pysyvät paremmin erillään. Anna eroteltujen munien olla huoneen lämmössä pari tuntia ennen leipomista, jotta ne vaahtoutuvat paremmin. Pohjusta 22 cm halkaisijan irtopohjavuoka leivinpaperilla.

Vaahdota valkuaiset kevyeksi marengiksi. Lisää sokeria ruokalusikallinen kerrallaan marenkiin ja jatka vaahdottamista, kunnes sokeri on liuennut. Marenki on valmista, kun sen huiput jäävät pystyyn eikä vaahto tipu kulhosta vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Lisää keltuaiset samalla voimakkaasti vaahdottaen. Nostele lopuksi mantelijauho vaahdon joukkoon, pari ruokalusikallista kerrallaan.

Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes cocktail-tikkuun ei jää märkää taikinaa. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan. Valmista tällä välin appelsiini-suklaamousse.

Appelsiini-suklaamousse:

  • 300 g mantelijauhetta
  • 0,5 dl (laktoositonta) maitoa
  • 150 g tomusokeria
  • 1 kpl appelsiinin kuori ja mehu
  • 100 g tummaa, 60%, suklaata
  • 200 g huoneenlämpöistä (laktoositonta) voita

Ota voi huoneen lämpöön pari tuntia ennen appelsiini-suklaamoussen valmistusta.

Kuumenna maito isossa kattilassa melkein kiehuvaksi keskilämmöllä. Lisää kuumaan maitoon mantelijauhe ja sekoita puuhaarukalla pohjaa myöten n. 3-5 minuuttia, kunnes seos on paahtunut kevyesti. Nosta pois liedeltä ja anna hiukan jäähtyä.

Pese appelsiini pesuaineella, huuhtele ja kuivaa se. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa lyhyillä sykäyksillä. Sekoita välillä ja tarkkaile, ettei suklaa pala. Nosta sivuun jäähtymään hetkeksi. Vaahdota voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin 3-5 minuuttia. Lisää sula suklaa ohuena nauhana voi-sokerivaahtoon samalla voimakkaasti vaahdottaen. Lisää paahdettu mantelijauhe ja nostele kevyesti sekaisin. Raasta appelsiininkuori vaahdon sekaan. Halkaise appelsiini ja purista puolet mehusta, varo siemeniä!, vaahdon sekaan. Sekoita tasaiseksi.

Purista toinen appelsiinin puolikas jäähtyneen kakkupohjan päälle tasaisesti. Kaada appelsiini-suklaamousse pohjan päälle ja tasoita pinta. Peitä vuoka muovikelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi jähmettymään.

Irrota appelsiini-suklaakakku pyöräyttämällä kevyesti paletilla tai voiveitsellä reunoja myöten ja avaamalla irtopohjavuoka. Siirrä kakku haluamallesi tarjoilualustalle ja valmista suklaakuorrute.

Suklaakuorrute:

  • 1,50 dl (laktoositonta) kuohukermaa
  • 70 g tummaa, 60%, suklaata
  • 25 g (laktoositonta) voita

Paloittele suklaa pieneksi muruksi. Lämmitä kuohukerma melkein kiehuvaksi keskilämmöllä samalla pohjaa myöten puulastalla sekoittaen. Lisää paloiteltu suklaa ja nosta pois liedeltä. Sekoita tasaiseksi, kunnes suklaa on sulanut. Käytä tarvittaessa liedellä pienellä lämmöllä. Lisää voinokare ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki. Suklaakuorrutteen tulee olla liikkuvaa, mutta ei ohutta. Voit kokeilla pienellä määrällä suklaakuorrutetta kakun yläreunaan ja katsoa valuuko kuorrute liikaa. Kuorrutteen tulisi jäädä kauniiksi runsaiksi laskeumiksi kakun reunoille, eikä valua ohueksi kerrokseksi.

Lusikoi kuorrutetta ensin reunoille, jotta saat kauniit valuvat reunat. Kaada lopuksi kuorrute kakun keskelle ja tasoittele reunoja kohden. Anna suklaakuorrutteen jähmettyä vähintäänkin 30 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele mantelilastuilla ja appelsiiniviipaleilla.

Appelsiini-mantelikakku säilyy jääkaapissa kuvulla peitettynä noin 3-4 vuorokautta. Tarjoile kakku aina huoneenlämpöisenä, ota se jääkaapista 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, appelsiini-mantelikakku, appelsiininen mantelikakku, appelsiini manteli kakku, appelsiinimantelikakku, appelsiinikakku, suklaakakku, appelsiinisuklaakakku, appelsiini-suklaakakku, fazerinakakku, fazerina, mantelikakku, manteli kakku, appelsiini-manteli-kakku, vasina torta, vasna torta, vasina torte, jugoslavia, serbia, bosnia, perinneleivonta, gluteeniton, gluteeniton kakku, laktoositon, manteli, suklaakuorrute, suklaa-ganache, ganache, suklaa, keliakia, erikoisruokavalio, viljaton

⇢ Seuraavalla sivulla: Kookos-limeruudut
⇠ Edellisellä sivulla: Nutella-macaroons


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Talvella maistuu kuppi kuumaa ja pala ihanaa kakkua, vaikkapa suussa sulavaa suklaakakkua?


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact