EtusivuReseptitOta yhteyttä

Suussa sulavat lehtevät wienermunkit ovat suomalainen klassikko, joka maistuu myös vegaanisena.

Wienermunkki

Vegaaninen. Munaton. Maidoton.
Useampi kymmenen kappaletta, riippuen taikinan paksuudesta.

Taikina:

  • N. 550 g erittäin kylmää vettä
  • 45 g tuorehiivaa
  • 100 g sokeria
  • 10 g suolaa
  • 900 g erittäin kylmiä vehnäjauhoja

Kaulintaan:

  • 300 g kasvimargariinia (tukuista löytyy myös ammattikäyttöön tarkoitettua maidotonta kaulintarasvaa!)

Täytteeksi:

Valmistele kaulintarasva, ennen taikinan tekoa, kahden leivinpaperin välillä kaulimella tasaiseksi levyksi paukuttamalla. Margariinilevy on noin 1-1,5 sentin paksuinen. Nosta levy jääkaappiin odottamaan kaulintaa.

Kasviöljyä paistamiseen noin useampi litra, 2-5, riippuen kattilan koosta. Paistamiseen suosittelemme erityisesti tarkoitukseen valmistettua paistoöljyä, jota saa ruokakaupoista.

Vesi ja muut aineet saavat olla todella kylmiä.

Nosta vesi ja vehnäjauhot pakastimeen, tai vähintäänkin jääkaappiin, kylmettymään. Vedelle riittää noin 30-45 minuuttia, pinnassa saa olla ohut jääkerros. Vehnäjauhot voi nostaa kylmettymään jo edellisenä päivänä. Voit halutessasi mitata vehnäjauhon joukkoon valmiiksi sokerin ja suolan.

Yhdistä kaikki taikinan aineet ja vaivaa taikinaksi, noin 5 minuuttia riittää. Taikinan tulee olla sekoittunut kunnolla, mutta sitä ei saa vaivata ylimääräistä. Sitko kehittyy sopivaksi, kun rasva kaulitaan taikinan sisälle. Wienermunkkiin emme halua vahvaa sitkoa itse taikinaan, jotta kauliminen olisi mahdollista. Taikinan tulee olla kiinteää ja hiukan tahmeaa, mutta ei märkää. Kuivaan taikinaan voi lisätä kylmää vettä pieni määrä ja sekoittaa tasaiseksi. Nosta taikina jääkaappiin 10-15 minuutiksi. Pieni lepo helpottaa margariinin kaulimista taikinan sisälle, taikinaan vaivaamisesta kertynyt jännitys laukeaa levon aikana.

Kasvimargariinin voi naputella kaulimella myös kauniiksi levyksi, noin 1 sentin paksuiseksi.

Tee seuraavat kaulintavaiheet aina mahdollisimman nopeasti, mutta samalla hellästi, jotta taikina ei ehdi lämmetä ja aloittaa kohoamista. Älä kuitenkaan käytä liian kovia otteita, älä paina väkisin kaulinta taikinaa vasten, jotta rasva ja taikina pysyisivät erillisinä kerroksina valmiissa wienermunkissa. Kerrokset ovat lehtevyyden perusta.

Ota taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli se auki noin 1-2 sentin paksuiseksi neliöksi, joka on reilusti kasvimargariinilevyä leveämpi joka puolelta. Margariinilevyn tulisi peittyä taikinalla kokonaan, kauli siis tarvittaessa taikinaa isommaksi. Aseta margariinilevy keskelle taikinaa vinoneliöksi. Käännä taikinan kulmat levyn päälle, niin että kulmat kohtaavat keskellä. Venytä taikinaa kevyesti tarvittaessa, jotta saat levyn peitettyä taikinalla kokonaan. Paina taikina kevyesti kiinni, jotta margariinilevy ei näy sen sisältä. Levyn voi asettaa myös taikinan alalaitaan, niin että reunaan jää 1 sentti taikinaa yli, tällöin taikina käännetään levyn päälle ja reunat puristellaan kunnolla kiinni.

Jauhota taikina kevyesti nyt myös pinnalta. Lisää hiukan jauhoja myös taikinan alle, jotta se ei jää kaulittaessa kiinni pöytään. Aloita margariinin kauliminen taikinaan. Pyörittele kaulinta edes takaisin kevyesti painaen koko taikinan matkalta, kunnes taikina on noin 2-1,5 senttiä paksu levy. On parempi tehdä taikinasta kapea ja pitkä, kuin tasapitkä joka sivulta. Näin käsittely ja taittelu on helpompaa, etenkin aivan lopussa. Puhdista joko käsin tai sudilla ylimääräiset jauhot taikinan päältä. Sitten on taikinan ensimmäisen taittelun vuoro!

Taikina tasoittuu ja sen kaulinta helpottuu kerta kerralta.

Taita toinen pitkä pääty taikinasta hitusen vajaa kolmas osan verran taikinan keskelle päin. Puhdista käännetty taikina ylimääräisistä jauhoista tässä kohtaa! Käännä loput taikinasta edellisen käännetyn osan päälle ja puhdista jauhoista. Peittele taikina leivinpaperilla ja nosta jääkaappiin 10-15 minuutiksi lepäämään. Toista sama taittelu vielä kaksi kertaa ja pidä aina välissä 10-15 minuutin lepo. Kauli taikina aina pituussuunnassa, taikina levenee jonkin verran siinä samalla. Kun taikina on taiteltu 3 kertaa 3 osaan, on aika antaa taikinan levätä noin 20-25 minuuttia ennen wienermunkin aukikaulaamista ja muotoilua.

Levot taittojen välissä vapauttavat kaulinnassa syntyneen jännityksen ja rauhoittavat margariini-taikinakerrokset. Sopivat levot jokaisessa välissä auttavat wienermunkkia pysymään lopullisessa muodossaan kohotessaan ja paiston aikana. Liian vähän levännyt taikina hilseilee paistossa, eikä pysy kunnolla kiinni. Liian paljon levännyt taikina alkaa kohota ja tällöin margariini-taikinakerrokset herkästi yhdistyvät, eikä valmiista tuotteesta tule niin lehtevää kuin pitäisi. Levot ovat siis todellakin hyvin tarkkoja ja riippuen huoneenlämmöstä/jääkaapin kylmyydestä/käsiesi lämmöstä vaihtelevat muutaman minuutin sinne tai tänne. Mainitut lepoajat ovat erittäin hyvä lähtökohta ja toimivat suurimmalla osalla leipojista. Aloita niillä ja lisää tai vähennä aikaa kokemustesi myötä.

Halutessasi voit leikata taikinan kahteen osaan, jolloin sen käsittely on helpompaa ja taikinasta tulee tasaisempi paksuudeltaan. Taikina jää helposti reunoja paksummaksi keskeltä. Jauhota pöytä kevyesti. Aloita taikinan lopullinen kaulitseminen. Taikina on aika paksu aluksi, mutta edellisten kaulintakertojen jäljiltä se on jo selvästi notkeampaa ja kauliintuu helpommin kevyellä liikkeellä.

Leikkaa taikina 9x10 cm paloiksi, täytä haluamallasi täytteellä ja taita kiinni.

Tässä kohtaa voit yrittää kaulita taikinasta tasasivuisen, mutta yleensä taikina leviää jostain kohtaa enemmän kuin toisesta. Ei huolta, taikinan reunat tasataan ennen muotoon leikkausta. Kauli taikina noin 2-2,5 millimetrin paksuiseksi levyksi. Taikina saa olla aika ohutta, sillä lehtevyytensä ansiosta se turpoaa paistossa kovastikin. Irrota taikina pöydästä kevyesti nostelemalla, jotta sen pintajännitys laukeaa ja taikina pysyy paremmin muodossaan muotoilun jälkeen. Leikkaa reunat taikinaleikkurilla/pizzaleikkurilla/veitsellä tasaisiksi. Ota taikinasta viivottimen, tai silmämääräisesti, avulla 9x10 sentin kokoisia paloja. Pursota täyte lyhyelle reunalle, jätä sentti tyhjää reunaan ja kääri rullalle. Paina saumapuoli kevyesti pöytää vasten. Voit myös taitella taikinan kahtia ja nipistää reunat tiukasti kiinni. Nostele wienermunkit saumapuoli alaspäin kevyesti öljytylle leivinpaperille ja peitä ilmavasti muovikelmulla, jotta kelmu ei tartu taikinaan kiinni. Jätä hiukan tilaa kohoamiselle! Nostata munkkeja huoneenlämmössä, noin 30-45 minuuttia, kunnes taikinan lehtevät kerrokset erottuvat selvästi ja pinta on pehmeän joustava. Ota muovikelmu kohonneiden wienermunkkien päältä ja anna pinnan kuivahtaa kevyesti ennen paistoa.

Hyvin kohonneesta wienermunkista erottuvat rasva- ja taikinakerrokset selvästi.

Paista munkit 180 asteessa noin 3 minuuttia per puoli. Munkin kypsyyden tunnistat öljyn käyttäytymisestä, öljy kuplii kevyesti ja pitää vaahtoavaa ääntä munkin kypsyessä, kun ääni rauhoittuu ja kupliminen lakkaa on munkki valmis käännettäväksi tai valmis nostettavaksi pois. Valuta ylimääräinen rasva kunnolla pois ennen kuin asetat munkit paperin päälle. Paperi imee ylimääräiset rasvat munkin pinnalta pois. Anna jäähtyä ja kuivahtaa hetki ennen sokerointia. Sokeroi wienermunkit erityisen hienolla sokerilla kauttaaltaan. Ja sitten nautitaan ihanan lehtevistä munkeista!

Wienermunkit voit valmistaa myös paistamista vaille valmiiksi pakastimeen! Asettele valmiiksi muotoillut munkit vierekkäin leivinpaperille, vaikka leikkuulaudan päälle. Peitä munkit muovikelmulla tai pussilla ja nosta tasaiselle alustalle pakastimeen. Anna jähmettyä vähintäänkin useampi tunti ennen kuin nostat munkit muovipussiin. Sulje pussi kunnolla ja säilytä pakastimessa, kunnes on aika herkutella. Jäätyneen munkit säilyvät pakastimessa noin 4 viikkoa, mahdollisesti pitempäänkin. Kun haluat paistaa munkkeja, nosta jäiset wienermunkit öljytylle leivinpaperille huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen paistoa. Riippuen huoneenlämmöstä, wienermunkit sulavat ja kohoavat yllättävän nopeasti. Muista jättää kohoamiselle tilaa jokaisen munkin ympärille! Paista sulaneet ja kohonneet munkit edellisten ohjeiden mukaisesti.

Voit sulattaa wienermunkit myös yön yli jääkaapissa. Laita jäiset munkit öljytylle leivinpaperille muovikelmulla peitettynä myöhään illalla ja nosta jääkaappiin. Ota munkit aamulla huoneenlämpöön ja paista ohjeiden mukaisesti niiden kohottua. Huom! Wienermunkit saattavat sulaa ja kohota jääkaapissa yön aikana kokonaisuudessaan ja tällöin pääset paistopuuhiin hetimiten. Liikaa kohonnut munkki imee sisäänsä rasvaa, kun taas täydellisesti kohonnut munkki vain paistuu rasvassa ja jää sen pintaan.

Myös taikinan pakastaminen kaulintojen jälkeen on mahdollista. Kun olet kaulinnut taikinan 3 kertaa 3, ennen aukikaulintaa ja muotoilua, paketoi taikina ilman viimeistä lepoa huolellisesti muovikelmuun ja laita se vielä muovipussiin. Nosta taikina pakastimeen. Taikina säilyy pakastimessa ainakin 4 viikkoa, mahdollisesti pidempäänkin. Taikina sulaa huoneenlämmössä noin kahdessa tunnissa. Voit valmistaa siitä munkit edellisillä ohjeilla normaalisti.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, wienermunkki, vappu, vappumunkit, munkki, munkit, wienermunkit, viinerimunkki, viinerimunkit, wienertaikina, viineritaikina, lehtitaikina, baking, bakning, donuts, cronuts, wienerdonuts, munkar, munk, gris, grisar

⇠ Edellisellä sivulla: Mozartin kuulat


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact