EtusivuReseptitOta yhteyttä

Juhlapöytien ruokaisa kunkku on perinteinen voileipäkakku! Savuporo- ja yrttitahnalla täytetty nakumallinen voileipäkakku vie niin kielen kuin silmätkin mennessään.

Aloita voileipäkakun leipominen leivän valmistuksesta pari päivää ennen tarjoilua. Voit tietysti käyttää myös kaupan valmiita leipiä, mitä tahansa vuokaleipiä tai esim. paahtoleipiä porovoileipäkakun kokoamiseen.

Porovoileipäkakku

Noin 20 cm halkaisijan kakku, josta riittää 20 – 25 hengelle.

Piimälimppu

  • 3 dl (rasvatonta) piimää
  • 30 g tuorehiivaa tai 11 g kuivahiivaa
  • 100 g (n. 0,75 dl) tummaa siirappia
  • 8 g (1 tl) suolaa
  • 3 g (1 tl) kuminaa
  • 3 g (1 tl) fenkolia
  • 250-300 g vehnäjauhoja
  • 170 g ruisjauhoja
  • 30 g voita
  • Voiteluun siirappia ja kuumaa vettä

Yhdistä kaikki aineet ja vaivaa taikinaksi, koneella 12 minuuttia ja käsin tupla-aika. Taikina saa olla pehmeää ja kimmoisaa, mutta ei kuivaa tai vetelää. Mikäli taikina on vetelää lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan. Mikäli taikina on kuivaa lisää vettä. Anna taikinan levätä noin 40 minuuttia kulhossaan muovikelmulla peitettynä lämpimässä paikassa.

Kaada leipätaikina pöydälle, käytä tarvittaessa jauhoja. Taikinan tulisi olla sen verran kiinteää, että jauhoja ei välttämättä enää tässä vaiheessa tarvitse käyttää. Vaivaa taikinaa pöytää vasten muutama minuutti, jotta ilmakuplat rikkoutuvat. Pyöritä leivästä pyöreä limppu ja nosta se saumapuoli alaspäin kevyesti öljyttyyn pyöreään 20 cm halkaisijan kakkuvuokaan. Anna leivän nousta vuoassa reilusti, noin 45-60 minuuttia, kunnes se on ilmava ja kimmoisa kosketukselle. Pistele pinta haarukalla. Yhdistä noin desi kuumaa vettä ja 2 ruokalusikallista siirappia, voitele leipä seoksella.

Paista 180 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes leivät ovat ottaneet kauttaaltaan väriä myös pohjasta. Voit tarkistaa leivän kypsyyden koputtamalla sen pohjaa sormenpäillä, kumea ääni tarkoittaa kypsää leipää. Anna leivän jäähtyä kokonaan ennen voileipäkakuksi kokoamista. Voit leipoa leivän päivän tai kaksi etukäteen. Leipä on helpompi leikata ja koota päivä paiston jälkeen!

Leikkaa leivän paistopinta tasaiseksi. Leikkaa tasainen leipä kolmeen osaan. Aloita kakun kokoaminen ns. nurin kurin ja aseta alimmaiseksi osaksi paistossa päällimmäisenä ollut puoli. Ylimmäiseksi tulee vuoan pohjalla ollut puoli, näin saat tasaisen pinnan voileipäkakkuun!

Käytä voileipäkakun kostuttamiseen joko vichyä tai maitoa. Voileipäkakku tulee kostuttaa erityisen hyvin, jotta sen leikkaaminen ja syöminen on helppoa. Kostutusnestettä tarvitaan reilusti enemmän kuin perinteisen täytekakkun kostuttamisessa. Varaa kostutusnestettä 7-8 dl, noin 2,5 dl per kerros. Kostuta erityisen hyvin reunoilta, koska leivässä on paksuhko kuori. Käytä kostuttamiseen joko pullasutia tai ruokalusikkaa.

Kokoa voileipäkakku leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan niin saat tasaiset reunat. Aloita kokoaminen alimman pohjan kostuttamisella. Leivinpaperin avulla saat kakun helposti siirrettyä tarjoilualustalle!

Valmista savuporo- ja yrttitäytteet.

Savuporotäyte:

  • 200 g savuporotuorejuustoa
  • 250 g creme fraichea
  • 60 g savuporoa pieneksi pilkottuna
  • 1 dl kuohukermaa vispattuna
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 2 tl liivatejauhetta tai 1 liivatelehti
  • 2 rkl kylmää vettä

Ota jääkaappitavarat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta, jotta aineet ovat saman lämpöisiä. Turvota liivatejauhetta kylmässä vedessä 5 minuuttia juomalasissa, missä tahansa mikron kestävässä astiassa.

Vaahdota kerma. Vaahdota savuporotuorejuusto ja creme fraiche kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna turvonnut liivate mikrossa juoksevaksi. Tarkkaile mikroa koko ajan sillä liivate kuohuu lämmetessään herkästi yli! Anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada vielä lämmin liivate ohuena nauhana tuorejuusto-creme fraiche seokseen samalla voimakkaasti sähkövatkaimella tai käsivispilällä vatkaten. Liivate ei paakkuunnu, kun tuorejuusto-creme fraiche seos ei ole jääkaappikylmää ja sekoitat sen joukkoon nopeasti ohuena nauhana. Lisää paloiteltu savuporo ja sekoita tasaiseksi. Lopuksi nostele nuolijalla kermavaahto. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Kaada täyte alimman pohjan päälle. Nosta keskimmäinen leipäkerros täytteen päälle ja paina tasaiseksi. Älä paina niin kovaa, että täyte tursuaa reunoilta yli. Kevyt mutta tasainen painallus riittää.

Yrttitäyte:

  • 200 g yrttituorejuustoa
  • 100 g smetanaa
  • 150 g creme fraichea
  • 1 dl kuohukermaa vaahdotettuna
  • 1 kpl omena
  • 1 kpl suolakurkku
  • 0,5 kpl paprika
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 2 tl liivatejauhetta tai 1 liivatelehti
  • 2 rkl kylmää vettä

Kuori ja pilko omena hyvin pieniksi paloiksi. Pilko suolakurkku ja paprika pieniksi paloiksi. Turvota liivatetta kylmässä vedessä 5 minuuttia. Vaahdota kerma.

Vaahdota yrttituorejuusto, smetana ja creme fraiche kevyeksi vaahdoksi. Kuumenna turvonnut liivate mikrossa juoksevaksi. Kaada vielä lämmin liivate yrttitäytteeseen ohuena nauhana samalla sähkövatkaimella voimakkaasti sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää omena, suolakurkku ja paprika. Nostele lopuksi kermavaahto nuolijalla täytteen sekaan. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Kostuta keskikerros. Kaada päälle yrttitäyte ja levitä tasaiseksi. Nosta päälle viimeinen leipäkerros, sileä pinta ylöspäin ja leikkauspinta alaspäin. Paina kevyesti tiiviiksi. Kostuta päällimmäinen kerros erityisen hyvin. Voileipäkakkua on vaikea kostuttaa liikaa, mutta helppo kostuttaa liian vähän! Kostuta pintaa, anna leivän imeä neste sisäänsä ja kostuta uudestaan. Sivele päälle ohut kerros yrttitäytettä. Nosta voileipäkakku jääkaappiin jähmettymään vähintäänkin neljäksi tunniksi, mielellään yön yli. Voileipäkakku maistuu paremmalta yön yli vetäytyneenä. Koristele kakku vasta hetki ennen tarjoilua.

Pyöräytä veitsi kevyesti irtopohjavuoan reunojen ja voileipäkakun reunan välistä ja irrota vuoka varovasti. Siirrä voileipäkakku haluamallesi tarjoilualustalle. Koristele porokakku salaatilla, poroleikkeleillä ja erilaisilla vihanneksilla. Asettele salaatti kukan terälehdiksi voileipäkakun pinnalle ja pinoa päälle lisää koristeita. Porovoileipäkakku saa jäädä nakukakuksi reunoilta. Liivate pitää kakun täytteet kauniisti paikallaan ilman erillistä kuorrutekerrosta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, juhlat, kevään juhlat, valmistujaiset, synttärit, häät, lakkiaiset, voileipäkakku, porokakku, porovoileipäkakku, savuporokakku, nakukakku, nakuvoileipäkakku, savuporotahna, yrttitäyte, yrttitahna, liivate, hyydytetty voileipäkakku, leipä, limppu, sekaleipä, piimälimppu, piimäleipä, mausteleipä

⇢ Seuraavalla sivulla: Joonatan leipoo - Tonnikalapiirakka
⇠ Edellisellä sivulla: Munakasrulla


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact