EtusivuReseptitOta yhteyttä

Monille eri ruoka-aineille yliherkkiä ja allergisia vieraita löytyy jo useammastakin kahvipöydästä. Kun tarjottavaksi olisi keksittävä jotakin gluteenitonta, maidotonta ja kananmunatonta, on vegaaninen ja gluteeniton täytekakku yllättävän helppo leipoa. Tämä peruskakku erikoisruokavalioisille onnistuu kotileipuriltakin!

Vegaaninen ja gluteeniton täytekakku

24 cm halkaisijan kaksikerroksinen kakku. Vegaaninen. Gluteeniton. Kananmunaton. Maidoton.

Pohja:

  • 100 g maidotonta margariinia
  • 2,5 dl soijamaitoa
  • 3 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 4,5 dl gluteenitonta ja maidotonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai Vaalea jauhoseos)
  • 1,5 tl leivinjauhetta

Kostuttamiseen:

  • N. 1 dl vadelmamehua

Täyte:

  • 2-3 dl kauravispiä (voit käyttää myös soijavispiä halutessasi, mutta kauravispi on tukevampaa ja helpompaa käsitellä)
  • N. 0,5 dl tomusokeria (lisää vähän kerrallaan maun mukaan!)
  • 2 tl vaniljasokeria
  • Vadelmahilloa
  • Vadelmia

Pinnalle:

  • Tuoreita marjoja ja hedelmiä
  • Kauravispiä

Sulata margariini. Sekoita soijamaito ohuena nauhana sulaan margariiniin samalla vispilällä sekoittaen. Lisää sokeri ja vaniljasokeri, sekoita vispilällä. Siivilöi gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe taikinaan ja sekoita tasaiseksi vispilällä.

Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Jaa taikina kahteen 24 cm halkaisijan kakkuvuokaan. Voit paistaa kakkupohjan myös yhdessä vuoassa ja leikata valmiin pohjan kahtia. Koska kakkupohjassa ei ole sidosaineita ollessaan sekä gluteeniton että kananmunaton, voi sen leikkaaminen olla haastavaa.

Paista kakkupohjia 200 asteessa noin 10 minuuttia, tarkista kypsyys puisella cocktailtikulla! Mikäli tikkuun ei jää märkää taikinaa on pohja kypsä. Ohut pohja kypsyy nopeasti. Paksu pohja vaatii huomattavasti pidemmän paistoajan, noin 20-25 minuuttia. Kopauta kypsien kakkupohjien vuokaa pöytää vasten suoraan uunista otettaessa, jotta isoimmat vesihöyryt pääsevät poistumaan pohjista ilman, että pohjat lässähtävät. Anna pohjien jäähtyä vuoissaan ennen täyttämistä. Voit leipoa pohjat täyttämistä edellisenä päivänä.

Irrota jäähtyneet pohjat vuoista ja leivinpaperista. Voit halutessasi sahata pohjista pinnan tasaiseksi sahalaitaisella puukolla.

Kostuta alin pohja kevyesti vadelmamehulla. Kakun ei ole tarkoitus olla läpimärkä, vaan siihen on tarkoitus jäädä purutuntumaa, sillä onhan pohjakin tuhdimpaa mallia. Sivele reilu kerros vadelmahilloa pohjan päälle. Vaahdota kylmää kauravispiä sähkövatkaimella, kunnes se on selvästi kuohkeaa ja vaahtoisaa. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeria maun mukaan ja sekoita tasaiseksi. Levitä ohut kerros vispiä hillon päälle. Ripottele pinnalle vadelmia ja asettele toinen pohja täytteen päälle. Paina kevyesti. Kostuta päällimmäinen pohja kevyesti vadelmamehulla ja sivele kakku kauttaaltaan kauravispillä. Ensin ohuempi kerros, joka sitoo murut kakkuun. Sitten paksumpi ja peittävämpi kerros. Pursota lopuksi kauniit ruusukkeet kakun reunoille ja koristele keskusta tuoreilla marjoilla ja hedelmillä. Alareunan kauniin koristelun voit tehdä rosmariinin oksilla tai herkällä timjamilla.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, vegaani, vegaanileivonta, gluteeniton, gluteenitonleivonta, keliakia, maidoton, munaton, kakku, täytekakku, vegaaninen täytekakku, vegaanikakku, gluteeniton täytekakku, maidoton kakku, munaton kakku, vegaaninen kakkupohja, kananmunaton kakkupohja, munaton kakkupohja, vadelmakakku, kauravispi, soijavispi

⇢ Seuraavalla sivulla: Voitaikina-joulutortut amerikkalaisittain
⇠ Edellisellä sivulla: Suklaamoussekakku


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ihana kokeilla tätä, kakku on uunissa. Edelliset leipomani glut&veg kakkupohjat ovat olleet fiaskoja, toivottavasti tämä ei ole.

– Ronja 08.07.2023

Rosmariini on kakun alaosassa koristeena. Kakkupohja on tiiviimpi kuin normaalisti, koska siinä ei ole munavaahtoa kuohkeuttamassa sitä. Tiiliskivi siitä ei siltikään tule. Kokeiles uudestaan kevyemmillä otteilla.

– Leipojat 28.06.2023

Mitä tuossa kakun alaosassa on käytetty koristeena? Tein ensimmäisen kokeilun pohjasta ja siitä tuli aika tiivis, mikäköhän mahtoi mennä pieleen? Käytin tässä kyllä riisimaitoa soijamaidon sijaan.

– Marika 01.06.2023

Ensimmäinen vegaaninen kakkupohja joka on kuohkea eikä leipämäinen! Aivan loistava. Hieman työläämpi ja kalliimpi, mutta vaivansa ja hintansa väärti. Kiitos!!

– Nanna 02.02.2023

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact