EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Perinteinen ranskalainen juureen valmistettu vaalea hiivaton hapanleipä saa makunsa pitkästä valmistusprosessista ja rusinoilla valmistetusta juurestaan. Leivän ihanan sitkeä ja pinnalta rapea rakenne on hapanleivälle tyypillistä. Leivo ruokapöytään vaaleaa hapanleipää ja se on takuuvarma hitti!

Vaalea hapanleipä juureen (Pain blanc)

1 leipä.

Aloita hapanleivän leipominen vaalean hapanjuuren valmistuksesta - vaalean hapanjuuren reseptin löydät täältä!

Esitaikina (Levain):

  • 65 g viileää vettä
  • 50 g vaaleaa hapanjuurta
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 30 g ruisjauhoja

Sekoita aineet keskenään ja vaivaa esitaikinaa 5 minuuttia monitoimikoneella tai käsivatkaimen koukuilla. Esitaikina on hyvin löysää, joten sen vaivaaminen käsin on erittäin hankalaa. Voit käyttää käsin vaivaamisessa apuna esimerkiksi pulikkaa tai puulusikkaa. Laita valmis esitaikina hyvin öljyttyyn kulhoon tai muovilaatikkoon lepäämään huoneenlämpöön vähintäänkin 5 tunniksi. Esitaikina säilyy jopa viikon ajan, jolloin sitä tulee säilyttää jääkaapissa. Ota esitaikina huoneenlämpöön 5 tuntia ennen leipomista.

Esitaikina vasta tehtynä ja viiden tunnin levon jälkeen.
Tässä näkyy hapanjuuren elävyys selkeästi.

Taikina:

  • Esitaikina edellisestä kohdasta
  • 200 g viileää vettä
  • 330 g vehnäjauhoja
  • 13 g merisuolaa
  • (5 g kuivahiivaa/20 g tuorehiivaa tarvittaessa)

Sekoita kaikki aineet paitsi suola. Vaivaa koneella 15 minuuttia ja lisää suola. Vaivaa vielä 5 minuuttia. Käsin taikinaa saa vaivata tupla-ajan. Käytä hiivaa, jos et usko esitaikinan käyvän tarpeeksi ja riittävän leivän kohotukseen. Pelkkä esitaikina riittää hyvin mikäli siinä oleva hapanjuuri on reippaasti kuplivaa ja sitkeää. Hyvä esitaikina itsessään on noussut huomattavan paljon levon aikana ja myös se on kuplivaa ja sitkeää. Jos esitaikinasi ei ole noussut 5 tunnin levon aikana, lisää taikinaan hiivaa! Taikina on hyvin vetelää ja venyvää.

Anna taikinan levätä kulhossa vähintään 2 tuntia. Jätä kulho huoneenlämpöön ja peitä se muovikelmulla tai muovipussilla. Muotoile leipä kevyesti pyöreäksi leiväksi. Asettele se hyvin jauhotettuun nostatuskoriin tai korin puuttuessa jauhota leivinliina hyvin ja asettele leipä liinalla pyöreäpohjaiseen kulhoon nousemaan. Anna nousta vähintäänkin 2 tuntia huoneen lämmössä tai yön yli jääkaapissa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita paistonkestävä astia uunin pohjalle lämmityksen ajaksi. Kumoa leipä varovasti nostatuskorista tai liinasta leivinpaperoidulle uunipellille. Pistä uunipelti uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Kaada nopeasti 2 dl kylmää vettä uunin pohjalla olevaan astiaan ja sulje luukku ripeästi, jotta vedestä muodostuva höyry ei ehdi karata. Höyryn ansioista leipään muodostuu ihana rapea kuori. Paista leipää noin 35 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se on ottanut väriä kauttaaltaan ja pohja kumisee sitä kevyesti koputtaessa sormenpäillä.

Säilytä leipää huoneen lämmössä mieluiten paperipussissa tai liinaan käärittynä. Leipä säilyy hyvänä noin 4 vuorokautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ranskalainen, perinteinen, vaalea, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, vehnäjuuri, rusinajuuri, maalaisleipä, hyvä, pain blanc, levain, le vain, hiivaton, villihiiva

⇢ Seuraavalla sivulla: Vehnäjuuri
⇠ Edellisellä sivulla: Vaalea hapanjuuri rusinalla


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Kiitos hyvästä ohjeesta! Olen kaivannut lapsuudesta tuttua hiivaleivän makua ja siksi käytin leipomisvaiheessa pelkästään hiivaleipäjauhoja. Ensikertalaisena onnistuin mielestäni lähes täydellisesti. Vähensin lisäksi suolan määrää n. puolella, ja mielestäni tuli riittävän suolaista. Tein esitaikinaa kaksi annosta, joista toinen odottaa loppuvalmistusta jääkaapissa. Tästä tämä nyt alkoi...

– Mari 11.03.2019

Esitaikina tuntuu sekoituksen jälkeen paksulta, mutta löystyy levon aikana huomattavasti. Vetelämpi taikina käy nopeammin ja kuplii enemmän. On siis hyvin mahdollista, että juuresi on paksumpaa mallia. Lisää nestettä hiukan ja kompensoi sitä tarvittaessa taikinavaiheessa lisäämällä jauhoja. Kääntäessäsi leivän nostatuskorista pellille, ota leivinpaperi kämmenellesi ja aseta se leivän päälle. Käännä kori nopeasti ympäri. Voit leipoa leivän myös suoraan voideltuun vuokaan, jossa se paistetaan!

– Leipojat 19.05.2018

Juureni kuplii ja käy mainiosti, mutta esitaikina jää mielestäni liian kuivaksi eikä kupli, kuten ohjeessa mainitaan. Onko juureni liian kiinteää vai pitäisikö esitaikinan vesimäärää kasvattaa? Kakki mitat punnitsen grammalleen. Resepti on kyllä muuten mainio. Toinen kysymys on, miten saada nostatuskorista leipä lässähtämättä pellille. Ja kyllä, jauhoja on käytetty runsaasti;)

– Jussi 19.05.2018

Juurta "syötetään" noin 5-7 päivän välein 60 grammalla vehnäjauhoja ja 60 g viileää vettä. Syötä juurta aina käytön jälkeen. Mikäli et käytä juurta useampaan viikkoon, kaada pois puolet juuresta ja syötä edellä annetuin ohjein - tee tämäkin viikottain! Itse leipätaikinasta ei siis oteta juurta ns. säilöön vaan sitä tehdään alussa sen verran, että sitä jää käytön jälkeen jäljelle ja sitä jatketaan syöttämällä.

– Leipojat 01.12.2016

Missä vaiheessa otetaan uusi juuri säilöön? Esitaikinasta vaiko jo valmiista ? Ettei aina tarvitse rusinavettä käytellä

– Mia 01.12.2016

Ajankohtaista

Raparperistä leipoo ihanaakin ihanampia piirakoita, kakkuja ja leivonnaisia, kuten tätä munatonta kardemummalla maustettua raparperimurupiirakkaa!


© 2014-2019 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact