EtusivuReseptitOta yhteyttä

Perinteinen ranskalainen juureen valmistettu vaalea hiivaton hapanleipä saa makunsa pitkästä valmistusprosessista ja rusinoilla valmistetusta juurestaan. Leivän ihanan sitkeä ja pinnalta rapea rakenne on hapanleivälle tyypillistä. Leivo ruokapöytään vaaleaa hapanleipää ja se on takuuvarma hitti!

Vaalea hapanleipä juureen (Pain blanc)

1 leipä.

Aloita hapanleivän leipominen vaalean hapanjuuren valmistuksesta - vaalean hapanjuuren reseptin löydät täältä!

Esitaikina (Levain):

  • 65 g viileää vettä
  • 50 g vaaleaa hapanjuurta
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 30 g ruisjauhoja

Sekoita aineet keskenään ja vaivaa esitaikinaa 5 minuuttia monitoimikoneella tai käsivatkaimen koukuilla. Esitaikina on hyvin löysää, joten sen vaivaaminen käsin on erittäin hankalaa. Voit käyttää käsin vaivaamisessa apuna esimerkiksi pulikkaa tai puulusikkaa. Laita valmis esitaikina hyvin öljyttyyn kulhoon tai muovilaatikkoon lepäämään huoneenlämpöön vähintäänkin 5 tunniksi. Esitaikina säilyy jopa viikon ajan, jolloin sitä tulee säilyttää jääkaapissa. Ota esitaikina huoneenlämpöön 5 tuntia ennen leipomista.

Esitaikina vasta tehtynä ja viiden tunnin levon jälkeen.
Tässä näkyy hapanjuuren elävyys selkeästi.

Taikina:

  • Esitaikina edellisestä kohdasta
  • 200 g viileää vettä
  • 330 g vehnäjauhoja
  • 13 g merisuolaa
  • (5 g kuivahiivaa/20 g tuorehiivaa tarvittaessa)

Sekoita kaikki aineet paitsi suola. Vaivaa koneella 15 minuuttia ja lisää suola. Vaivaa vielä 5 minuuttia. Käsin taikinaa saa vaivata tupla-ajan. Käytä hiivaa, jos et usko esitaikinan käyvän tarpeeksi ja riittävän leivän kohotukseen. Pelkkä esitaikina riittää hyvin mikäli siinä oleva hapanjuuri on reippaasti kuplivaa ja sitkeää. Hyvä esitaikina itsessään on noussut huomattavan paljon levon aikana ja myös se on kuplivaa ja sitkeää. Jos esitaikinasi ei ole noussut 5 tunnin levon aikana, lisää taikinaan hiivaa! Taikina on hyvin vetelää ja venyvää.

Anna taikinan levätä kulhossa vähintään 2 tuntia. Jätä kulho huoneenlämpöön ja peitä se muovikelmulla tai muovipussilla. Muotoile leipä kevyesti pyöreäksi leiväksi. Asettele se hyvin jauhotettuun nostatuskoriin tai korin puuttuessa jauhota leivinliina hyvin ja asettele leipä liinalla pyöreäpohjaiseen kulhoon nousemaan. Anna nousta vähintäänkin 2 tuntia huoneen lämmössä tai yön yli jääkaapissa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita paistonkestävä astia uunin pohjalle lämmityksen ajaksi. Kumoa leipä varovasti nostatuskorista tai liinasta leivinpaperoidulle uunipellille. Pistä uunipelti uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Kaada nopeasti 2 dl kylmää vettä uunin pohjalla olevaan astiaan ja sulje luukku ripeästi, jotta vedestä muodostuva höyry ei ehdi karata. Höyryn ansioista leipään muodostuu ihana rapea kuori. Paista leipää noin 35 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se on ottanut väriä kauttaaltaan ja pohja kumisee sitä kevyesti koputtaessa sormenpäillä.

Säilytä leipää huoneen lämmössä mieluiten paperipussissa tai liinaan käärittynä. Leipä säilyy hyvänä noin 4 vuorokautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ranskalainen, perinteinen, vaalea, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, vehnäjuuri, rusinajuuri, maalaisleipä, hyvä, pain blanc, levain, le vain, hiivaton, villihiiva

⇢ Seuraavalla sivulla: Vehnäjuuri
⇠ Edellisellä sivulla: Vaalea hapanjuuri rusinalla


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Olis tosiaan pitänyt lukea kommentit. Halkihan se astia mäsähti lisätessäni kylmää vettä. Suosittelen lisäämään huomion tästä asiasta reseptiin, sillä on olemassa vaara, että minunkaltaisiani tölvästejä löytyy muitakin :(

– Teo 10.10.2020

Tiedättekö mitä - ei se leipä säily! Oli parasta leipää, mitä koskaan olen tehnyt, ja 4 parhaan joukossa, mitä koskaan meillä on syöty! Eli ei säilynyt neljää vuorokautta - hävisi liinasta muutamassa tunnissa! Tein juuren rusinoiden liottamis -menetelmällä, ja siitä ohjeiden mukaisesti juuren, ja siis aivan vasta luodulla juurella leivän. Onnistui todella hyvin - kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeista <3

– Tarja 17.09.2020

Uunin pohjalla käytettäväksi astiaksi höyrytykseen soveltuu parhaiten metallinen tai vastaava uunivuoka, esim. leipävuoka. Keraamiset astiat eivät välttämättä kestä lämpötilan äkillistä vaihtelua.

– Leipojat 11.04.2020

Mikäli kohotit leipää yön yli jääkaapissa, anna leivän nousta huoneenlämmössä ennen paistoa, kunnes se on kohonnut kuvan mukaisesti. Joskus tehokas juuri kohottaa leivän jääkapissa, jolloin sen voi paistaa heti.

– Leipojat 11.04.2020

Erittäin hyvää leipää, mutta ÄLKÄÄ KAATAKO KYLMÄÄ VETTÄ UUNISSA OLEVAAN ASTIAAN! Itsekin hajoitin uunikestävän astian tällä tavalla, olisi pitänyt lukea kommentit ensin. Kaatakaa joko kiehuvaa vettä, tai laittakaa astia ja vesi kylmään uuniin, ei ehdi haihtua mihinkään eikä hajoa mitään.

– sh 23.03.2020

Jos leipää kohotetaan yön yli jääkaapissa, laitetaanko se suoraan pellille ja uuniin aamulla vai tarviiko taikinan jättää huoneenlämpöön eka lämpemään? kiitos

– L8 28.01.2020

Jos leipää kohotetaan yön yli jääkaapissa, laitetaanko se suoraan pellille ja uuniin aamulla vai tarviiko taikinan jättää huoneenlämpöön eka lämpemään? kiitos

– L8 28.01.2020

Jos leipää kohotetaan yön yli jääkaapissa, laitetaanko se suoraan pellille ja uuniin aamulla vai tarviiko taikinan jättää huoneenlämpöön eka lämpemään? kiitos

– L8 28.01.2020

Kuulostaa siltä, että vaa'assa on heittoa. Leipätaikinaan voi lisätä vettä, jos se tuntuu kovin tuhdilta ja paksulta. Itse leipätaikinakin on aika vetelää. Mitä pehmeämpi taikina, sitä pehmeämpi leipä ja lyhyempi lepo. Paksu taikina tarvitsee vain pidemmän levon ennen paistoa. Kokojyväjauhot ovat paljon kuivempia, kuin tavalliset vehnäjauhot. Jauhoissa on siis eroja. Lisää tarvittaessa vettä, liian löysään taikinaan taas ripaus jauhoja, ja säädä lepoaikaa koostumuksen mukaan!

– Leipojat 18.12.2019

Onkohan minun vaa’assani vikaa kun sekä esitaikinani, että varsinainen taikina eivät olelöysiä. Varsinainen taikina niin kiinteää, etteivätvatkaimen taikinakoukut meinaa mennä läpi. Esitaikinan tein tavallisista vehnäjauhoista mutta varsinaiseen taikinaan käytin kokojyväjauhoja.

– Päivikki 17.10.2019

Tuli muuten hyvä leipä mutta uunivuoka jota käytin uunin pohjalla meni palasiksi tuosta kylmän veden kaatamisesta.

– Juuso 13.10.2019

Juuri säilyy hyvin pitkälti samoin kuin ruisleivänkin juuri. Suosittelen syöttämään vaaleaa juurta erikseen tuoreella vedellä ja vehnäjauholla sen sijaan, että ottaisit osan esitaikinaa leipää tehdessäsi. Sekin onnistuu, mutta juuresta tulee nopeasti hyvin hapan. Ota ainakin välillä osa juurta pois ja korvaa vehnäjauhoilla ja vedellä, jolloin juuri "raikastuu".

– Leipojat 26.09.2019

Säilyykö tämä juuri samoin kuin ruisleivän ? Otetaanko juuri talteen jo juuren valmistusvaiheessa ?

– Leipojapoika68 26.09.2019

Kiitos hyvästä ohjeesta! Olen kaivannut lapsuudesta tuttua hiivaleivän makua ja siksi käytin leipomisvaiheessa pelkästään hiivaleipäjauhoja. Ensikertalaisena onnistuin mielestäni lähes täydellisesti. Vähensin lisäksi suolan määrää n. puolella, ja mielestäni tuli riittävän suolaista. Tein esitaikinaa kaksi annosta, joista toinen odottaa loppuvalmistusta jääkaapissa. Tästä tämä nyt alkoi...

– Mari 11.03.2019

Esitaikina tuntuu sekoituksen jälkeen paksulta, mutta löystyy levon aikana huomattavasti. Vetelämpi taikina käy nopeammin ja kuplii enemmän. On siis hyvin mahdollista, että juuresi on paksumpaa mallia. Lisää nestettä hiukan ja kompensoi sitä tarvittaessa taikinavaiheessa lisäämällä jauhoja. Kääntäessäsi leivän nostatuskorista pellille, ota leivinpaperi kämmenellesi ja aseta se leivän päälle. Käännä kori nopeasti ympäri. Voit leipoa leivän myös suoraan voideltuun vuokaan, jossa se paistetaan!

– Leipojat 19.05.2018

Juureni kuplii ja käy mainiosti, mutta esitaikina jää mielestäni liian kuivaksi eikä kupli, kuten ohjeessa mainitaan. Onko juureni liian kiinteää vai pitäisikö esitaikinan vesimäärää kasvattaa? Kakki mitat punnitsen grammalleen. Resepti on kyllä muuten mainio. Toinen kysymys on, miten saada nostatuskorista leipä lässähtämättä pellille. Ja kyllä, jauhoja on käytetty runsaasti;)

– Jussi 19.05.2018

Juurta "syötetään" noin 5-7 päivän välein 60 grammalla vehnäjauhoja ja 60 g viileää vettä. Syötä juurta aina käytön jälkeen. Mikäli et käytä juurta useampaan viikkoon, kaada pois puolet juuresta ja syötä edellä annetuin ohjein - tee tämäkin viikottain! Itse leipätaikinasta ei siis oteta juurta ns. säilöön vaan sitä tehdään alussa sen verran, että sitä jää käytön jälkeen jäljelle ja sitä jatketaan syöttämällä.

– Leipojat 01.12.2016

Missä vaiheessa otetaan uusi juuri säilöön? Esitaikinasta vaiko jo valmiista ? Ettei aina tarvitse rusinavettä käytellä

– Mia 01.12.2016

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact