EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Perinteinen ranskalainen juureen valmistettu vaalea hiivaton hapanleipä saa makunsa pitkästä valmistusprosessista ja rusinoilla valmistetusta juurestaan. Leivän ihanan sitkeä ja pinnalta rapea rakenne on hapanleivälle tyypillistä. Leivo ruokapöytään vaaleaa hapanleipää ja se on takuuvarma hitti!

Vaalea hapanleipä juureen (Pain blanc)

1 leipä.

Aloita hapanleivän leipominen vaalean hapanjuuren valmistuksesta - vaalean hapanjuuren reseptin löydät täältä!

Esitaikina (Levain):

  • 65 g viileää vettä
  • 50 g vaaleaa hapanjuurta
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 30 g ruisjauhoja

Sekoita aineet keskenään ja vaivaa esitaikinaa 5 minuuttia monitoimikoneella tai käsivatkaimen koukuilla. Esitaikina on hyvin löysää, joten sen vaivaaminen käsin on erittäin hankalaa. Voit käyttää käsin vaivaamisessa apuna esimerkiksi pulikkaa tai puulusikkaa. Laita valmis esitaikina hyvin öljyttyyn kulhoon tai muovilaatikkoon lepäämään huoneenlämpöön vähintäänkin 5 tunniksi. Esitaikina säilyy jopa viikon ajan, jolloin sitä tulee säilyttää jääkaapissa. Ota esitaikina huoneenlämpöön 5 tuntia ennen leipomista.

Esitaikina vasta tehtynä ja viiden tunnin levon jälkeen.
Tässä näkyy hapanjuuren elävyys selkeästi.

Taikina:

  • Esitaikina edellisestä kohdasta
  • 200 g viileää vettä
  • 330 g vehnäjauhoja
  • 13 g merisuolaa
  • (5 g kuivahiivaa/20 g tuorehiivaa tarvittaessa)

Sekoita kaikki aineet paitsi suola. Vaivaa koneella 15 minuuttia ja lisää suola. Vaivaa vielä 5 minuuttia. Käsin taikinaa saa vaivata tupla-ajan. Käytä hiivaa, jos et usko esitaikinan käyvän tarpeeksi ja riittävän leivän kohotukseen. Pelkkä esitaikina riittää hyvin mikäli siinä oleva hapanjuuri on reippaasti kuplivaa ja sitkeää. Hyvä esitaikina itsessään on noussut huomattavan paljon levon aikana ja myös se on kuplivaa ja sitkeää. Jos esitaikinasi ei ole noussut 5 tunnin levon aikana, lisää taikinaan hiivaa! Taikina on hyvin vetelää ja venyvää.

Anna taikinan levätä kulhossa vähintään 2 tuntia. Jätä kulho huoneenlämpöön ja peitä se muovikelmulla tai muovipussilla. Muotoile leipä kevyesti pyöreäksi leiväksi. Asettele se hyvin jauhotettuun nostatuskoriin tai korin puuttuessa jauhota leivinliina hyvin ja asettele leipä liinalla pyöreäpohjaiseen kulhoon nousemaan. Anna nousta vähintäänkin 2 tuntia huoneen lämmössä tai yön yli jääkaapissa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita paistonkestävä astia uunin pohjalle lämmityksen ajaksi. Kumoa leipä varovasti nostatuskorista tai liinasta leivinpaperoidulle uunipellille. Pistä uunipelti uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Kaada nopeasti 2 dl kylmää vettä uunin pohjalla olevaan astiaan ja sulje luukku ripeästi, jotta vedestä muodostuva höyry ei ehdi karata. Höyryn ansioista leipään muodostuu ihana rapea kuori. Paista leipää noin 35 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se on ottanut väriä kauttaaltaan ja pohja kumisee sitä kevyesti koputtaessa sormenpäillä.

Säilytä leipää huoneen lämmössä mieluiten paperipussissa tai liinaan käärittynä. Leipä säilyy hyvänä noin 4 vuorokautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ranskalainen, perinteinen, vaalea, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, vehnäjuuri, rusinajuuri, maalaisleipä, hyvä, pain blanc, levain, le vain, hiivaton, villihiiva

⇢ Seuraavalla sivulla: Karpalo-pähkinäleipä
⇠ Edellisellä sivulla: Vaalea hapanjuuri rusinalla


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Juurta "syötetään" noin 5-7 päivän välein 60 grammalla vehnäjauhoja ja 60 g viileää vettä. Syötä juurta aina käytön jälkeen. Mikäli et käytä juurta useampaan viikkoon, kaada pois puolet juuresta ja syötä edellä annetuin ohjein - tee tämäkin viikottain! Itse leipätaikinasta ei siis oteta juurta ns. säilöön vaan sitä tehdään alussa sen verran, että sitä jää käytön jälkeen jäljelle ja sitä jatketaan syöttämällä.

– Leipojat 01.12.2016

Missä vaiheessa otetaan uusi juuri säilöön? Esitaikinasta vaiko jo valmiista ? Ettei aina tarvitse rusinavettä käytellä

– Mia 01.12.2016

Ajankohtaista

Joulu tulla jollottaa.
Leivo jouluiseen kahvipöytään vaikkapa näitä herkkuja: gluteeniton suklaa-marenkijäädyke, suklaatryffelikakkua ja rommirusinapullaa!


© 2014-2017 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact