EtusivuReseptitOta yhteyttä

Mikään ei ole parempaa kuin uunituore ruisleipä voinokareella – paitsi itse leivottu uunituore ruisleipä! Ei ole parempaa tunnetta kuin se, kun voi pistää ruokapöytään tarjolle omaan juureen leipomaasi rukiista limppua tai reikäleipää.

Ruisleivän leipominen on aikaa vievää taitolaji, jonka jokainen voi oppia kuitenkin yllättävän helposti. Kokeile itse ja ihastu perinteisen ruisleivän leipomiseen!

Ruisleipä juureen

3 sievää limppua.

Aloita ruisleivän leipominen ruisjuuren valmistuksesta - tumman hapanjuuren reseptin löydät täältä!

Raski:

  • 250 g haaleaa vettä, noin 35-asteista
  • 60 g ruisjuurta, tumma hapanjuuri
  • 200 g ruisjauhoja, puolikarkeita

Sekoita aineet nopeasti tasaiseksi velliksi isossa kulhossa. Käytä isoa kulhoa, sillä lisäät siihen seuraavana päivänä loput taikinan ainekset. Peitä kulho liinalla tai muovikelmulla, ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Ota 12 tunnin jälkeen 60 g raskia erilleen ennen muiden aineiden lisäämistä – lisää pala raskia jääkaapissa säilyttämääsi ruisjuureen, sekoita tasaiseksi. Näin pidät ruisjuuren elävänä, eikä sitä tarvitse syöttää erikseen. Valmista taikina lopusta raskista 12 tunnin levon jälkeen.

Muista tässä vaiheessa ottaa palanen raskia vanhaa juurta varten!

Ruisleipä saa ominaisen happaman makunsa hapanjuuresta ja raskista, joka käy kevyesti pitkän levon aikana. Veden lämpötilalla on suuri merkitys ruisleivän happamuuden kanssa. Mitä kylmempi vesi ja ilma, sitä happamampi ja pistävämpi ruisleipä. Mitä lämpimämpi vesi ja ilma, sitä miedompi maku. 35-asteisella vedellä saadaan sopivasti hapan ja maukas ruisleipä suomalaiseen makuun. Mikäli pidät oikein happamasta leivästä, käytä kylmempää vettä, ja anna raskin seistä jopa parikin vuorokautta ennen taikinan valmistusta.

Taikina:

Lisää raskiin:

  • 500 g haaleaa, 35-asteista, vettä
  • 660 g ruisjauhoja (mikäli et pidä täysin tummasta ruisleivästä suosittelemme käyttämään 400 g ruisjauhoja ja 260 g vehnäjauhoja)
  • 20 g suolaa
  • (25 g tuorehiivaa tai 6 g kuivahiivaa tarvittaessa/halutessasi)

Sekoita kaikki aineet kerralla raskin joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Parhaan ja tasaisimman tuloksen saat sekoittamalla taikinan käsin. Ruisleipätaikinaa ei tarvitse vaivata, riittää, että aineet ovat tasaisesti sekaisin! Taikinan tulee olla märkää ja tahmeaa. Älä lisää jauhoja tai leivästä tulee kuivaa ja kovaa. Mikäli et luota ruisjuuresi vahvuuteen voit lisätä hiivaa taikinaan, jolloin leivistä tulee takuulla ilmavia ja hyvin nousseita. Jos olet valmistanut ruisjuuren meidän ohjeellamme rusinaveteen, sinun ei tulisi tarvita hiivaa lainkaan.

Anna taikinan levätä muovikelmulla tai liinalla peitettynä huoneenlämmössä noin 1-2 tuntia. Taikinan tulisi nousta tuossa ajassa ihan reilusti. Mikäli taikina ei ole noussut yhtään, on ilma liian kylmä tai juuressa ei ole tarpeeksi elävyyttä. Voit lisätä taikinaan hiivaa vielä tässä vaiheessa ja pyöräyttää taikinan uudestaan tasaiseksi. Anna nousta uudestaan noin 1 tunnin ajan.

Jaa taikina 3 osaan, halutessasi 2 isoon osaan, hyvin jauhotetulle pöydälle. Käytä pöydän jauhotuksessa ruisjauhoja! Mitä vähemmän jauhoja käytät muotoilun aikana, sitä mehevämpi ja kosteampi leivästä tulee. Ruisleipätaikina on todella kosteaa ja tahmaista, joten on ihan ymmärrettävää, että jauhoja saattaa joutua käyttämään toivottua enemmän. Muotoile paloista mahdollisimman nopeasti ja vähäisillä liikkeillä pyöreitä limppuja tai pitkulaisia leipiä. Pyöreitä limppuja saat kätevästi pyörittämällä taikinapalasta kämmenellä pöytää vasten, kuin hiomalla siihen terävän huipun pöytää vasten. Tapa on vapaa, tarkoitus on tehdä limpuista korkeita, sillä limput painuvat jonkin verran kasaan levon aikana.

Pitkät limput ovat helppoja leikata paiston jälkeen.
Pyöreän limpun saat pyörittämällä taikinapalaa pöytää ja kämmentä vasten.

Voit tehdä taikinasta myös reikäleipiä. Kauli runsaasti jauhotetulla pöydällä taikina noin 3-4 cm paksuiseksi matoksi. Ota kakkuvuolla tai muulla pyöreällä muotilla reikäleivän muoto – leikkaa sisäreikä juomalasilla! Pistele haarukalla kauttaaltaan.

Reikäleipiä paistetaan vähemmän aikaa, ne saavat jäädä paistossa hiukan pehmeiksi.

Ripottele leipien päälle ruisjauhoja. Anna limppujen ja reikäleipien nousta liinalla peitettynä noin 2-4 tuntia. Leivät ovat kohonneet sopivasti, kun niiden pinnalle on ilmestynyt selkeitä, isojakin, halkeamia. Mikäli limput ovat täysin tasaisia, eivät ne ole vielä kohonneet tarpeeksi! Huomioithan, että reikäleipiin ei välttämättä tule halkeamia. Sen sijaan limppuihin tulee AINA halkeamia, kun ne ovat kohonneet tarpeeksi. Ruisleipätaikina on kohonnut sopivasti, kun leivän pinnalla on selkeitä halkeamia – älä siis tuijota kelloa orjallisesti vaan tarkkaile taikinan käyttäytymistä. Näin opit tunnistamaan oman ruisjuuresi tavat.

Limppujen pinnalle tulevat selvät halkeamat, kun ne ovat kohonneet kunnolla ennen paistoa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Nosta leivät kuumaan uuniin ja laske lämpötila 230 asteeseen. Paista limppuja noin 35-50 minuuttia, kunnes ne ovat ottaneet kauttaaltaan tasaisesti väriä. Limput saavat paistua aika tummiksikin, mutta tämä on tietysti makuasia. Tarkista leivän kypsyys pohjasta – kumea ääni naputellessa leivän pohjaa sormenpäillä tarkoittaa kypsää leipää. Ruisleipää voi paistaa vielä 10-15 minuuttia, mikäli et ole aivan varma. Ruisleipä kypsyy hitaasti, eikä kuiva sisältä kuten vaaleat leivät. Leivän paistamisen taidon oppii ajan ja harjoituksen myötä.

Paista reikäleipiä 230-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Juureen leivottu ruisleipä pysyy hyvänä helposti viikonkin verran. Mehevä ja kostea taikina takaavat mehevyyden useammaksi päiväksi.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, ruisleipä, ruislimppu, limppu, leivät, sämpylät, reikäleipä, reikäleivät, ruisreikäleipä, juureen leivottu, hapanjuuri, ruisjuuri, raski, esitaikina, hapanleipä, rukiinen, hiivaton, perinteinen, käsityötaito

⇢ Seuraavalla sivulla: Kardemummapullat
⇠ Edellisellä sivulla: Ruisjuuri - tumma hapanjuuri


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Raikuvat aplodit ja iso kiitos teille Dallasista! Meidän perheen pullaleivän syönti päättyi viime viikolla onnistuneeseen yritykseen rusinavedellä. Tässä jo toinen setti (tällä kertaa tuplana) uunissa.

– Jarno 23.04.2022

Voit laittaa suolaa itsellesi sopivan määrän, sitä ei ole määrätty missään tietyksi. Voit tehdä ruisleivän vaikka ilman suolaa, mutta leipä tuskin enää maistuu miltään. Kokeilemalla löydät omia makunystyröitäsi miellyttävän määrän! Aloita vaikka puolittamalla mainittu määrä.

– Leipojat 04.02.2019

Lisäys edelliseen kysymykseeni: Mikä on suolan vähimmäismäärä?

– Aloitteleva hapanleipuri 03.02.2019

Onko suolaa laitettava näin paljon? Haluaisin leipoa vähäsuolaista. Esim. joidenkin leipomoiden hapanruisleipien (täysin ilman hiivaa ja vehnäjauhoja leivottujen) suolaprosentti on 0,5.

– Aloitteleva hapanleipuri 03.02.2019

Kiitos palautteesta! Suosittelen pakastamaan tuoreen leivän. Epäilen, että pakastetusta taikinasta ilman keinotekoisia lisäaineita ei tule kovinkaan hammasystävällistä leipää. Ainahan toki voi kokeilla! Kannattanee nostattaa reikäleipä melkein paistovalmiiksi ennen pakastamista, koska sen jälkeen se ei todennäköisesti enää kohoa.

– Leipojat 09.01.2019

Loistavaa leipää saa kyllä tällä ohjeella, kiitos että jaatte tietoa täällä! Olen innostunut käyttämään reseptiä nimenomaan reikäleipien tekoon. Nyt kiinnostaisi tietää, voiko reikäleiväksi leivottua taikinaa pakastaa raakana, vai suositteletteko ennemmin tuoreen paistetun leivän pakastamista? Olisi superhelppoa vaan heittää pakastettu leipä uuniin ja nauttia uunituoreesta leivästä useammin.

– Pakastaminen 06.01.2019

Ehdottomasti paras ruisjuuren ja -limpun teko-ohje! Satoja leipiä onnistuneesti tehty, kiitos!

– Alkujuurilla 23.10.2018

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact