EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Herkullinen mantelitäytteinen päärynäpiiras vie vaativimmankin herkuttelijan kielen mennessään.

Päärynäpiirakka

4 x 12 cm tai 1 x 23 cm kokoisia piirakoita.

Aloita päärynäpiirakoiden tekeminen murotaikinan valmistuksesta.

Murotaikina

  • 100 g voita (viileää)
  • 50 g sokeria
  • 150 g vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 pieni kananmuna

Sekoita kaikki ainekset nopeasti keskenään tasaiseksi massaksi. Älä vaivaa! Sekoita vain sen verran, että aineet ovat hyvin sekaisin.
Taputtele taikinasta litteä lätyskä ja nosta se jääkaappiin kelmuun käärittynä. Anna taikinan levätä viileässä, kunnes taikina on kovettunut.
Muokkaa kovettunutta taikinaa hetken aikaa käsilläsi pöytää vasten, jotta saat murotaikinasta notkeampaa.
Kauli taikina 3 mm paksuiseksi matoksi.
Nosta taikina voideltujen piirakkavuokien päälle löyhästi.
Leikkaa taikina vuokien ympäriltä ja painele taikina vuokiin.
Piirakkavuoan yli jäävä taikina siistitään paletilla tai puukolla seuraten vuoan kanttia.
Siisti reunat puukon ”väärällä” terällä.
Pistele pohjat haarukalla, jotta taikina ei kohoa paiston aikana.
Huom. Näitä piiraita ei tarvitse esipaistaa!

Valmista seuraavaksi piirakan täyte eli mantelinen frangipani. Kyseistä täytettä on käytetty leivonnassa jo vuosisatoja, muun muassa muropohjaisissa piirakoissa. Sen suosio perustuu mantelin ja voi-sokerivaahdon täyteläiseen makuun ja keveään rakenteeseen.

Frangipani

  • 60 g voita
  • 60 g sokeria
  • 60 g mantelijauhetta
  • 1 kpl kananmunia
  • 2 tl vehnäjauhoja

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin 3-5 minuuttia. Lisää vaahtoon kananmuna ja sekoita hyvin. Lisää loput kuivat aineet ja sekoita nopeasti, älä vaivaa. Pursota tai lusikoi frangipani murotaikinapohjan päälle.

Piirakka täytetään frangipanilla ja päällystetään päärynäviipaleilla. Halutessasi voit korvata päärynän vaikkapa nektariineilla tai persikoilla. Käytä piirakkaan tuoreita hedelmiä.
Maukkaimman piirakan saat pienistä päärynöistä, joita kaupoista aina silloin tällöin löytyy. Voit aivan hyvin käyttää piirakkaan myös ruokakaupoista aina löytyvää Conference-päärynää, noin 2-4 kappaletta. Viipaloi kypsä Conference ja lado viipaleet frangipanin päälle.
Mikäli käytät pieniä harvinaisempia päärynöitä halkaise ne kahtia (irrota siemenkota) ja keitä kypsäksi, noin 10 minuuttia, sokeriliemessä kanelitankojen ja kokonaisten neilikoiden kera.

Sokeriliemi:

  • Puoli litraa vettä
  • Sokeria 1 desilitra
  • 2 kanelitankoa
  • Muutama neilikka

Päärynäpiirakka on nyt uunivalmis! Murotaikina on kaulittu ja paineltu vuokiin. Frangipani on valmistettu ja pursotettu murotaikinapohjiin. Päälle on ladottu päärynäviipaleita runsaalla kädellä.

Paista piirakoita 180 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes piirakat ovat kypsiä ja ottaneet pintaansa mukavasti väriä.

Koristele halutessasi, vaikka nämä piirakat näyttävät ja maistuvat mahtavilta ihan sellaisenaankin. Nämä piirakat maistuvat ihanalta niin lämpöisinä kuin jäähtyneinäkin!

Vinkki: tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kera!

Avainsanat: leipojat, leivonta, piirakka, päärynäpiirakka, tartletti, piiras, murotaikina, frangipaani, resepti, ohje

⇢ Seuraavalla sivulla: Sari leipoo - Mustikkakukko eli rättänä
⇠ Edellisellä sivulla: Mustikkapiirakka kauramurulla


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Marraskuun julkaisua odotellessa nautiskellaan mm. näitä herkkuja: gluteenitonta ja järisyttävän helppoa banoffeeta, suklaisia vadelmabrownieta ja mehevää porkkanakakkua!


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact