EtusivuReseptitOta yhteyttä

Pikkukaupungin helmi – Lieksan Leipomo

Jo yli 70 vuotta Pohjois-Karjalassa, Lieksassa, toimineen Lieksan Leipomon ahkerat leipurit aloittavat päivittäisen urakkansa aamuvarhaisella, muiden vielä nauttiessa makoisista unista. Ensimmäisenä, jo kello 4.30, paikalle saapuu taikinoiden ja ruisleivän tekoon joko isäntä itse, Vesa Kärki, tai leipuri Markku Laine. (Markku Laine on nyt jo eläkkeellä leipurin hommista, mutta siitä lisää myöhemmin!) Nämä aamuvirkut leipurit aloittavat töistä, jotka vievät eniten aikaa; ruisleipätaikinan on levättävä rauhassa ja limppujen noustava pitkään, jotta niille ominainen maku muodostuu hitaan käymisen aikana. Myös vaaleita ruokaleipiä, kuten kauraleipä, valmistetaan juureen tai esitaikinoihin.

Kauraleipä

Seuraavana työvuoroonsa aamulla kello kuusi saapuvat loputkin reippaista leipureista ja kahvilan väki. Samalla avataan ovet aamuvirkuille asiakkaille. Leipurit jatkavat urakkaansa riivaamalla eli muotoilemalla vaaleita ruokaleipiä, jonka jälkeen käsittelyyn otetaan kahvileivät eli pullat, munkit, piirakat ja viinerit. Erilaisia kahvileipiä on tarjolla sesongista ja vuodenajasta riippuen toista sataa. Ruokaleipiä löytyy toistakymmentä erilaista.

Tarjolla on myös pienempi kattaus täyte- ja moussekakkuja sekä pikkuleipiä
ja leivonnaisia, joista vastaa kondiittori Raili Laine.
Tilauksesta valmistetaan melkeinpä mitä tahansa mitä asiakas haluaa.

Taikinat vaivataan ammattilaisten koneilla, mutta kaikki muut työvaiheet tehdään käsin. Leivät paloitellaan ja punnitaan tehokkaasti tiimityönä, jonka jälkeen ne riivataan muotoonsa. Sen jälkeen leipomukset saavat nousta pinnavaunuissa nostatuskaapissa, jonka ilmankosteus ja lämpötila on tarkkaan säädelty optimaalisen nousun takaamiseksi. Täydellisesti nousseet leivät ja pullat viimeistellään ja paistetaan tuotteesta riippuen, joko kiertoilmauunissa tai arinalla.

Arinalla paistetaan maukkaat ruokaleivät.

Päivän viimeinen urakka on alueelle ominaisten karjalanpiirakoiden tekeminen. Lieksan Leipomossa kyseessä ei olekaan mikään ihan pikku juttu, sillä näitä 100% rukiisia ja voilla leivottuja riisipiirakoita valmistetaan päivittäin noin 800. Kesällä karjalanpiirakoita tehdään keskimäärin 1500-2000 kappaletta päivässä! Näin hurjaan määrään riisipiirakoita tarvitaan monta osaavaa kättä ja pitkää pinnaa. Päivittäin satojen ja jopa tuhansien piirakoiden rypyttäminen käsin voisi tehdä pidemmän päälle tiukkaa innostuneimmallekin kotileipurille. Lieksan Leipomon urheat leipurit rypyttävät piirakoita päivittäin keskimäärin neljä tuntia. Kotiin lähdön aika koittaa, kun riisipiiraat on tehty ja kello on vasta hitusen yli puolen päivän.

Jo 20 vuotta leipomoa vetänyt leipuri ja omistaja Vesa Kärki jaksaa vieläkin innostua leipomisesta, vaikka työ onkin ajoittain erittäin raskasta. Leipomoyrittäjänä on töitä usein tehtävä seitsemänä päivänä viikossa, myös pyhäpäivinä. Vaikka Lieksan Leipomo pitää ovensa suljettuina sunnuntaisin, on jonkun saavuttava paikalle tekemään raskit taikinoille seuraavaksi päiväksi. Tuo joku on tietysti niin tässä, kuin monissa muissakin tapauksissa, omistaja itse. Vapaapäivät ovat kortilla. Leipurin työ onkin kutsumusammatti, jota tukevat mm. onnistumisen hetket, kuten se, kun uusi idea on toteutunut ja asiakkaat pitävät siitä – kertoo Vesa. Hän ylläpitää omaa intoaan ja ideoimiskykyään käymällä mm. tavarantoimittajien, kuten Valion, järjestämillä leivontakursseilla.

Vesa Kärki esittelemässä yhtä suosituimmista leivistä,
alunperin vaskiviikoille suunniteltua vaskileipää.

Nyt jo eläkkeelle jäänyt leipuri Markku Laine oli vielä vierailumme aikaan töissä Lieksan Leipomossa – itse asiassa menossa oli tuolloin Markun toiseksi viimeinen työpäivä! Suoraan rippikoulusta viisitoistakesäisenä Lieksan Leipomossa työt aloittanut Markku ehti olla talossa huimat 48 vuotta. Tapasimme Markun työn touhussa tekemässä uuniriisipuuroa karjalanpiirakoita varten, ja mies oli yhtä hymyä. Liekö hymyn syynä lähenevät eläkepäivät vai rakkaus leipomiseen. Myös Markun puoliso, Lieksan Leipomossa kondiittorin pestiä hoitava Raili, on jo saavuttanut yli 30 työntäyteistä vuotta samassa paikassa. Raililla eläkepäivät kutsuvat vuoden kuluttua.

Vanhojen konkarien jäädessä eläkkeelle on taloon haalittu uutta nuorta verta. Omistaja Vesa Kärki kertoi, että ammattitaitoisen työvoiman löytäminen pienellä paikkakunnalla ei ole helppoa. Jopa kesätyöntekijöiden löytäminen on tuottanut ongelmia – onneksi omat pojat ovat päässeet auttamaan kesäisin. Kondiittorinkin jäädessä eläkkeelle vuoden päästä, on Vesa päätynyt kouluttamaan uuden kondiittorin Railin kanssa oppisopimuksella.

Lieksan Leipomo on perinteinen, käsityötaitoja kunnioittava pieni nyrkkipaja, jossa päivästä toiseen pakertaa yhteensä kuusi työntekijää. Leipomon yhteydessä toimii kahvila, josta saa myös lounasta. Solkenaan sisään lappavasta kävijämäärästä päätellen Lieksan Leipomo on kylän suosituimpia kohteita. Kahvilassa on ihanaa maalaisromanttista tunnelmaa ja tuotteista huokuu käsityöläisyys ja rehelliset raaka-aineet. Kahvilasta on myös suora näköyhteys leipomon puolelle – mikäpä sen mielenkiintoisempaa kotileipurille, kuin katsella todellisia ammattilaisia työn tohinassa. Vuosikymmenien aikana karttuneet kädentaidot ovat selvästi havaittavissa Lieksan Leipomossa. Sitä voi vain toivoa olevansa joskus itsekin yhtä taitava ja nopea leipuri!

Lieksan Leipomo sijaitsee Lieksan kaupungissa, Pohjois-Karjalassa, noin 95 kilometriä pohjoiseen Joensuusta. Leipomo-kahvila on auki maanantaista perjantaihin klo 06.00-17.00, lauantaisin 09.00-14.00. Leipojat.fi suosittelee maistamaan ainakin karjalanpiirakoita, myslileipää, nunnia (vaniljatäytteisiä munkkeja) ja perinteistä pullapitkoa. Lisätietoja ja tilaukset osoitteesta www.lieksanleipomo.fi.

Avainsanat: leipojat, leivonta, artikkeli, Lieksan Leipomo, konditoria, kahvila, lounas, leipuri, kondiittori, yrittäjä, yrittäminen, pienyritys, Pohjois-Karjala, Lieksa, karjalanpiirakka, vaskileipä, kauraleipä, vesirinkeli, pulla, kahvileipä, ruokaleipä, käsityö

⇢ Seuraavalla sivulla: Wienerleivät eli viinerit
⇠ Edellisellä sivulla: Valkosuklaa-vadelmamousse


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact