EtusivuReseptitOta yhteyttä

Suussa sulava Sveitsi

Suklaan lyhyt historia

Espanjaan Keski-Amerikan viidakoista vuonna 1528 konkistadori Hernán Cortésin mukana rantautunut kaakao on levinnyt vuosisatojen saatossa ympäri maailman. Kaakao ja suklaa ovat tänä päivänä jokaisen leipojan ja herkuttelijan ulottuvilla. Aina ei näin ole ollut. Kaakaon saapuessa Espanjaan siitä valmistettiin juomaa, joka oli vain ylimystön saatavilla. Kaakao-juoma levisi Euroopan muihin hoveihin vasta vuonna 1615, kun Madridissa kasvanut Anna Itävaltalainen meni naimisiin Ranskan kuninkaan Ludvig XIII:n kanssa, ja toi Ranskaan mukanaan rakastamansa kaakao-juoman.

Suklaata alettiin nauttia vasta 1800-luvulla, kun kaakaon sijasta ranskalaiset aloittivat kiinteän suklaan valmistuksen. Sveitsiin avattiin yksi ensimmäisistä teollisista suklaatehtaista jo vuonna 1819 François-Louis Caillerin toimesta – Caillerin suklaatehdas on toiminnassa vielä tänäkin päivänä! François-Louis Cailler aloitti sveitsiläisen suklaan voittokulun, joka jatkuu edelleen – suklaatehtaita ilmestyi piskuiseen Sveitsiin 1800-luvulla kuin sieniä sateella.

Vuonna 1867 Daniel Peter avasi oman suklaatehtaansa ja jatkoi siellä suklaan kehitystyötä. Maitosuklaan Daniel Peter onnistui kehittämään vuonna 1875. Voimme vain kuvitella, kuinka kitkerää tummaa suklaata on sitä ennen ollut tarjolla.

Sveitsin ehkä kuuluisin suklaatehdas Lindt on perustettu 1879 Rodolphe Lindtin toimesta. Lindt kehitti vieläkin käytössä olevan konssauksen – suurissa konssisäiliöissä suklaan sekoittamisen. Konssaus vaikuttaa oleellisesti suklaan suutuntumaan, pehmeyteen ja sulavuuteen.

Leipojat.fi -toimitus vieraili pääsiäisen alla Lindtin ja Läderachin suklaatehtailla ja myymälöissä Sveitsissä. Lindtin suklaatehtaalla pääsimme tutustumaan tehtaaseen vain ulkoisesti, ja tehtaanmyymälän sekä pääsiäismarketin merkeissä. Lindtin suklaatehdas sijaitsee Kilchbergissä, taajamassa lähellä Zürichiä. Autolla tehtaalle pääsee keskustasta näppärästi vartissa ja sen edustalla on runsaasti parkkipaikkoja asiakkaille. Tehtaalle pääsee myös junalla ja linja-autolla Zürichistä. Tehtaanmyymälä on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10.00-18.00 ja lauantaisin klo 10.00-17.00.

Tehtaanmyymälä ja pääsiäismarketti olivat tupaten täynnä toinen toistaan houkuttelevampia suklaaherkkuja. Onni onnettomuudessa, sillä myymälän hurjat hinnat saivat toimituksen jättämään yltiöpäisimmät ostokset hyllyille. Lindtin tehtaanmyymälän hinnat eivät siis asiakkaita paikalle houkuttele – ehkäpä se jo parkkipaikalla ilmassa leijuva suklaan aromi ja tunnelma houkuttelivat paikalle koko joukon herkkusuita.

Perinteisiä Lindtin kuulia oli myymälässä tarjolla röykkiöittäin montaa eri makua, joita ei Suomesta saa. Kuulien kilohinta liiteli vajaassa 40 eurossa. Tarjolla oli myös maistiaisia. Tehtaanmyymälän viimeisestä nurkasta löytyy myös niin sanotusti viallisia tuotteita, jotka ovat myynnissä järkevämpään, halvempaan, hintaan. Suklaat ovat pikkuvikaisia, joka ei tosi herkuttelijan nautintoa häiritse – kääre saattaa olla vioittunut tai tuotteessa olla pieniä ulkoisia vikoja. Näitä 150 gramman ”viallisia” suklaalevyjä tarjolla oli 1,5 eurolla. Matkaan tarttui ainakin appelsiini-, pistaasi-, cappuccino- ja pähkinäsuklaalevyt. Pääsiäismarketti oli tupaten täynnä suklaapupuja ja muita ajankohtaisia herkkuja – samaan ”ei niin tehtaanmyymälä” -hintaan.

Olisimme mielellämme käyneet tutustumassa tuossa samaisessa Lindtin toimipisteessä järjestettäviin suklaakursseihin, mutta valitettavasti vierailumme aikana sellaista ei ollut tarjolla. Lindt järjestää mm. tryffeli- ja praliinikursseja useamman kerran kuukaudessa Kilchbergin tehtaan yhteydessä olevassa kurssikeittiössä. Parin tunnin kurssin aikana täytetään konvehteja ja valmistetaan tryffeleitä. Paikalla opastamassa ovat Lindtin omat suklaamestarit. Ja toki omia tuotoksiaan saa myös syödä ja mikäli jotakin jää yli ne saa jokainen viedä mennessään.

Tryffeli- ja praliinikurssi maksaa 75 Sveitsin frangia, joka tällä hetkellä (huhtikuu 2015) on melko lailla yksi yhteen euron kanssa. Kurssit ovat pääsääntöisesti saksaksi, mutta erinäisten huhujen mukaan suklaamestarit opastavat tarvittaessa myös englanniksi. Mikäli haluaa ottaa varman päälle, niin kursseja järjestetään silloin tällöin myös englanniksi. Paikka kursseille kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä ne täyttyvät nopeasti, jopa jo viikkoja aikaisemmin. Lisätietoa ja varaukset suklaakursseille voit tehdä täältä (sivut ovat englanniksi): http://www.lindt.ch/swf/eng/fanclub/chocolateria/

Kävimme tutustumassa myös Läderachin suklaatehtaaseen pienessä Biltenin kylässä Sveitsissä. Läderlach on meille suomalaisille hieman tuntemattomampi suklaamerkki, eikä ihme sillä kyseinen merkki on vielä suhteellisen uusi yritys. Läderlach on perheyritys, joka on perustettu vuonna 1962. Yrityksellä on nyt noin 500 työntekijää, joten mistään pienestä suklaapuodista ei ole enää kyse.

Vierailimme Läderlachin ”suklaaelämyksessä” ja tehtaanmyymälässä keskiviikkona alkupäivästä. Olimme kaikki todella iloisesti yllättyneitä kuinka rauhallista jo tehtaanmyymälässä oli – mukavaa, saisimme rauhassa katsella ja maistella herkkuja. Tarjolla oli hulppea määrä maistiaisia – siellä täällä pieniä ja isompiakin lautasia täynnä suklaisia ihanuuksia, eikä ketään vahtimassa montako uskalias asiakas kehtaa niitä maistaa. Aika monta.

Maisteltuamme aikamme päädyimme tiskille juttelemaan mukavan myyjän kanssa, joka ei ymmärtänyt sanaakaan englantia. Toimituksella oli onneksi mukana paikallinen vahvistus, joka sujuvalla saksalla sai selvitettyä meille ”suklaaelämyksen” kommervenkit. Olimme saapuneet tehtaanmyymälään hyvissä ajoin englanninkieliselle tehdaskierrokselle, jonka piti alkaa iltapäivällä ilman paikan varaamista. Suklaatehtaan kotisivujen englanti olikin mielestämme yllättävän sujuvaa – sisältö vain ei ollut ihan kohdallaan. Kierrosta virallisen oppaan toimesta ei siis ollutkaan luvassa.

Ei huolta! Läderachin Biltenin tehtaanmyymälän yläkerrassa sijaitsee vapaasti käännetty ”suklaaelämys” eli Chocolate Experience, joka on auki myymälän kanssa samaan aikaan. Elämyksen voisi kiertää itsenäisesti omaan tahtiin ja selostukset olisivat niin saksaksi kuin englanniksikin. Mahtavaa. Ostimme 6 Sveitsin frangin (n. 6 EUR) arvoiset liput ”suklaaelämykseen” ja jatkoimme matkaa yläkertaan saatuamme ensin kätösiimme pienet lusikat. Lippujen yhteydessä saimme myös 5 Sveitsin frangin arvoiset alennuskupongit tehtaanmyymälään! Ja viimeinen frangi meni hyväntekeväisyyteen Afrikkaan.

Olimme ainoat elämysmatkaajat ja saimme tutustua kaakaon viljelyyn ja sen prosessoimiseen suklaaksi asti omassa rauhassa. Kierrokselta löytyy paljon tietoa ja valokuvia Läderachin yhteistyöviljelijöiden tiloilta ja kaakaopavun matkasta suklaatehtaalle. Tarjolla oli myös videoita suklaan valmistuksesta.

Hetken jo ihmettelimme lusikoiden tarkoitusta, kunnes löysimme tiemme suklaatehtaan keskellä sijaitsevalle katetulle käytävälle. Käytävä on suklaatehtaan keskellä, konssisäiliöiden ja kaakaopapujen yläpuolella. Siellä työntekijät, joita oli vain kolme, tarkkailivat ja varmistivat, että suklaa valmistuu kuten pitääkin. Samalla, kun pääsee katsomaan suklaatehtaan sisälle, pääsee myös nauttimaan eri valmistusvaiheessa olevasta suklaasta/kaakaosta suihkulähteiden ja kaakaohippusten muodossa!

Suklaasuihkulähteitä löytyi neljää eri sorttia, tietysti ne perinteiset: valkoinen, tumma ja maitosuklaa. Lisäksi tarjolla oli kaakaomassasuihkulähde, johon ei siis oltu lisätty vielä mitään. Ei sokeria, ei maitotuotteita, vain kaakaon omat luontaiset aromit. Vieressä seisoikin kyltti: ”Varokaa! Kitkerää!”. Miksi kukaan uskoisi suklaasuihkulähteen vieressä varoituskylttejä – emme mekään, isot lusikalliset pohjanmaan kautta naamariin. Huh huh ja vielä kerran huh huh, oli aika kitkerää ja jotenkin kuivakkaa toden totta. Päälle iso lusikallinen lämmintä valkosuklaasulaa, niin johan helpotti.

Seuraava ansa olikin sitten viritetty kaakaohippujen luokse. Tarjolla oli siis paahdettua ja hienonnettua kaakaopavun sisälmystä. Paljon puhutaan suklaan terveysvaikutuksista, lähinnä tumman suklaan yhteydessä, mutta nämä kaakaohiput ovat juuri sitä itseään – terveellisyyttä täynnä, ilman lisättyjä aineksia. Ja siltä ne myös maistuivatkin. Näitäkään emme suosittele nauttimaan kourallista kerralla, etenkään jos on tottunut makeaan maitosuklaaseen.

Kaiken kaikkiaan Läderachin ”suklaaelämys” oli nimensä veroinen. Todellinen elämys suklaahippuinensa ja raakamassoinensa. Oli myös hauska seurata työntekijöiden toimia tehtaan puolella. Poistuessamme elämyksestä paikalle alkoi saapua muitakin elämysmatkailijoita. Ja saapuessamme takaisin myymälän puolelle oli siellä jo päällä täysi kuhina – bussilastillinen, jos toinenkin, herkkusuita puoti täynnä.

Seurasimme vielä lopuksi hetken suklaamestarin työtä, jonka työpiste on myymälän laidalla kaikkien nähtävillä. Huhujen mukaan häneltä voi saada myös maistiaisia, kun oikein kauniisti pyytää. Meille ei enää siinä vaiheessa maistiaiset maittaneet, joten emme niitä häneltä pyytäneet. Myymälästä mukaan tarttui Läderachin nimikkotuotteita, tuoresuklaalevyjä, ja mantelitryffeleitä. Hinnat olivat taas kerran päätä huimaavia, mutta laatu oli selkeästi havaittavissa ja maisteltavissa, joten kaivoimme kuvetta kassalla kuuliaisesti. Maistiaisiakin olimme nauttineet jo useamman frangin edestä. Saimmehan ostoksistamme jokainen myös 5 frangin alennukset ”suklaaelämyksen” ansiosta!

Läderachin tehtaanmyymälä ja sen yhteydessä sijaitseva elämys on auki maanantaista perjantaihin klo 10.00-18.00 ja lauantaisin klo 09.00-17.00. Tehtaan alueella on paljon ilmaista parkkitilaa. Myymälään on Zürichistä matkaa autolla noin 65 kilometriä. Matkan voi taittaa myös junalla, mutta matka-aika on tuolloin 1,5 tuntia. Palattuamme Suomeen ja maistettuamme Fazerin sinistä huomasimme Läderachin maitosuklaan ja Fazerin sinisen välillä selkeän samanlaisuuden. Sokkotestissä emme välttämättä erottaisi niitä toisistansa!

Mikäli olet kiinnostunut suklaakursseista, järjestää niitä Sveitsissä Lindtin lisäksi ainakin Maison Cailler Brocissa, Gruyèren alueella. Maison Cailler tarjoaa useita erilaisia ja eritasoisia suklaakursseja suklaatehtaan yhteydessä. Kursseilla valmistetaan mm. suklaamousseja, tryffeleitä, suklaalevyjä ja konvehteja. Lisätietoa kursseista englanniksi löytyy täältä: https://cailler.ch/en/maison-cailler/ateliers-du-chocolat/

Sveitsi on todellinen suklaan rakastajan unelmalomakohde. Suklaatehtaita ja myymälöitä on pienellä pinta-alalla tusinoittain. Muutaman päivän aikana ehtii vierailla useammassa suklaatehtaassa ja jopa kokeilla suklaakursseja. Sveitsiläinen suklaa sointuu suomalaiseen makupalettiin mainiosti, kiitos Fazerin, joten suklaaövereiltä kaikkien myymälöiden ja tehtaiden maistiaisten ansiosta tuskin voi välttyä. Seuraava lomakohde voikin olla sitten jonkin sortin urheiluelämys?

Avainsanat: leipojat, leivonta, suklaa, Sveitsi, Lindt, Läderach, Cailler, kaakao, unelmamatka, suklaakurssi, praliini, tryffeli, konvehti, suklaalevy, Zürich, suklaatehdas, konssaus, suklaaelämys, tehtaanmyymälä, kaakaohippu, raakasuklaa

Lähteet:
http://www.chocosuisse.ch/chocosuisse/en/home.html
http://www.lindt.ch/swf/eng/fanclub/chocolateria/
http://www.laederach.com/ch-en.html
http://cailler.ch/en/maison-cailler/ateliers-du-chocolat/
http://www.newlyswissed.com/swiss-chocolate-workshops-lindt-cailler/

⇢ Seuraavalla sivulla: Joonatan leipoo - Fariinisokerikeksit
⇠ Edellisellä sivulla: Sandra leipoo - Rukiinen porkkanaleipä


Lukijoiden arvosana:

****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Parasta suklaata ikinä! :D

– Käyttäjä 30.12.2016

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact