EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Vaalean hapanjuuren eli vehnäjuuren valmistus on helppoa, mutta aikaa vievää. Aloita juuren valmistus liottamalla rusinoita haaleassa vedessä ja hunajassa useamman päivän ajan. Vasta tämän jälkeen pääset itse vehnäjuuren valmistukseen.

Hyvä hapanjuuri on eläväinen; se kuplii villisti ja on sitkeää ja venyvää. Pelkällä vedellä aloitetusta hapanjuuresta on vaikea saada tarpeeksi eläväistä. Mikäli vehnäjuuri ei ole eläväinen on leipää leivottaessa käytettävä myös hiivaa. Rusinoiden avulla saat juurestasi varmasti eläväisen, etkä tarvitse hiivaa leipoessasi.

Herkullisen perinteisen juureen leivotun vaalean hapanleivän ohjeen löydät täältä!

Vaalea hapanjuuri rusinalla

  • 100 g (luomu)rusinoita
  • 200 g haaleaa vettä
  • 0,5 rkl hunajaa

Sekoita kaikki aineet ja peitä kulho muovikelmulla. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä, kunnes se kuplii runsaasti. Sekoita sitä päivittäin. Seos alkaa kuplia yleensä 4-5 päivän kuluttua.

Siivilöi rusinat pois (huom. voit käyttää rusinat vaikka pullataikinassa!) ja aloita hapanjuuri rusinavedellä pelkän veden sijasta.

  • Vaalea hapanjuuri
  • 120 g rusinavettä (jatka tarvittaessa hanavedellä)
  • 120 g vehnäjauhoja

1. päivän aamu: sekoita ainekset hyvin kulhossa. Peitä muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä.

1. päivän ilta: ruoki juurta, 60 g haaleaa vettä ja 60 g vehnäjauhoja. Sekoita hyvin.

2. päivän aamu: ruoki juurta, 60 g haaleaa vettä ja 60 g vehnäjauhoja. Sekoita hyvin. Nosta kulho jääkaappiin viileään.

3. päivän aamu: ruoki juurta, 60 g haaleaa vettä ja 60 g vehnäjauhoja. Sekoita hyvin. Nosta kulho jääkaappiin viileään.

4. päivän aamu: juuren pitäisi olla valmis käytettäväksi. Juuri kuplii villisti ja on erittäin venyvää.

Säilytä juurta jääkaapissa ja ruoki pari kertaa viikossa, 60 g vehnäjauhoja ja 60 g haaleaa vettä.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ranskalainen, perinteinen, vaalea, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, vehnäjuuri, rusinajuuri, maalaisleipä, hyvä, pain blanc, levain, le vain, hiivaton, villihiiva

⇢ Seuraavalla sivulla: Vaalea hapanleipä juureen
⇠ Edellisellä sivulla: Veera leipoo - Joulujämäcookiet


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Kyllä, juuren voi pakastaa tai kuivatakin. Molemmissa tapauksissa juuri täytyy herättää takaisin eloon - sulata pakastettu juuri huoneenlämmössä ja syötä 2-3 päivää 60 g vettä ja 60 g vehnäjauhoja kerran vuorokaudessa. Juuri on taas valmis käytettäväksi, kun se on aloittanut kuplimisen uudestaan! Kuivattu juuri sekoitetaan esitaikinan nesteeseen. Mikäli esitaikina ei kupli levon jälkeen anna sille 1-2 vuorokautta lisäaikaa ja syötä tuona aikana kerran päivässä 60g vettä ja 60g vehnäjauhoja.

– Leipojat 23.11.2017

Voiko juuren pakastaa tai kuivata mahdollisesti? jos on laiska ruokkimaan juurta?

– Hiiva 20.11.2017

Me käytimme rusinaliemessä ihan tavallisia kaupan (halpis) rusinoita, emme käyttäneet luomurusinoita. Joten rusinoissa tuskin on ongelmaa, rusinan kuin rusinan tulisi käydä. Tärkeää rusinaliemen käymisen aikaansaamiseksi on, että sitä säilytetään suhteellisen lämpimässä (+20C tai yli) ja vedottomassa paikassa muovikelmulla kevyesti peitettynä. Säilytimme omaamme korkean kaapin päällä keittiössä. Käytä aluksi noin 20-30-asteista vettä, hiukan hunajaa ja mitä tahansa rusinoita. Rusinaliemi tarvitsee käymiseen lämpöä, nestettä, rusinaa tai muuta hedelmää ja sokeria eli tässä tapauksessa ripaus hunajaa. Hunajan tulisi sekoittua veteen kunnolla. Liian lämmin rusinaliemi taas saattaa alkaa homehtua, joten älä käytä kuumaa vettä. Muista myös sekoittaa päivittäin. Käymisen alkamisessa saattaa kestää useampikin päivä. Tunnistat käyvän liemen villistä kuplimisesta ja tuoksusta. Mikäli mitään ei tapahdu 4-5 päivän kuluessa, lisää vähän hunajaa ja lämmintä vettä ja anna sille hiukan lisää aikaa. Seuraamalla ohjeita rusinaliemen ja vaalean hapanjuuren valmistaminen onnistuu varmasti!

– Leipojat 26.03.2016

Mikäköhän menee pieleen, kun jo kahdella eri reseptillä kokeillu ja ei lähde rusinaliemi käymään? Ei kai kaupan rusinoissa mitään säilöntäaineita ole? Luomurusinoita oon käyttäny...

– KTV 23.03.2016

Ajankohtaista

Tammikuussa sopii herkutella vaikkapa näillä ihanuuksilla: vaniljaisilla kristallipullilla, myslileivällä ja suussa sulavilla unelmilla!


© 2014-2017 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact