EtusivuReseptitOta yhteyttä

Vaalean hapanjuuren eli vehnäjuuren valmistus on helppoa, mutta aikaa vievää. Aloita juuren valmistus liottamalla rusinoita haaleassa vedessä ja hunajassa useamman päivän ajan. Vasta tämän jälkeen pääset itse vehnäjuuren valmistukseen.

Hyvä hapanjuuri on eläväinen; se kuplii villisti ja on sitkeää ja venyvää. Pelkällä vedellä aloitetusta hapanjuuresta on vaikea saada tarpeeksi eläväistä. Mikäli vehnäjuuri ei ole eläväinen on leipää leivottaessa käytettävä myös hiivaa. Rusinoiden avulla saat juurestasi varmasti eläväisen, etkä tarvitse hiivaa leipoessasi.

Herkullisen perinteisen juureen leivotun vaalean hapanleivän ohjeen löydät täältä!

Vaalea hapanjuuri rusinalla

  • 100 g (luomu)rusinoita
  • 200 g haaleaa vettä
  • 0,5 rkl hunajaa

Sekoita kaikki aineet ja peitä kulho muovikelmulla. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä, kunnes se kuplii runsaasti. Sekoita sitä päivittäin. Seos alkaa kuplia yleensä 4-5 päivän kuluttua.

Siivilöi rusinat pois (huom. voit käyttää rusinat vaikka pullataikinassa!) ja aloita hapanjuuri rusinavedellä pelkän veden sijasta.

  • Vaalea hapanjuuri
  • 120 g rusinavettä (jatka tarvittaessa hanavedellä)
  • 120 g vehnäjauhoja

1. päivän aamu: sekoita ainekset hyvin kulhossa. Peitä muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä.

1. päivän ilta: ruoki juurta, 60 g haaleaa vettä ja 60 g vehnäjauhoja. Sekoita hyvin.

2. päivän aamu: ruoki juurta, 60 g haaleaa vettä ja 60 g vehnäjauhoja. Sekoita hyvin. Nosta kulho jääkaappiin viileään.

3. päivän aamu: ruoki juurta, 60 g haaleaa vettä ja 60 g vehnäjauhoja. Sekoita hyvin. Nosta kulho jääkaappiin viileään.

4. päivän aamu: juuren pitäisi olla valmis käytettäväksi. Juuri kuplii villisti ja on erittäin venyvää.

Säilytä juurta jääkaapissa ja ruoki pari kertaa viikossa, 60 g vehnäjauhoja ja 60 g haaleaa vettä.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ranskalainen, perinteinen, vaalea, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, vehnäjuuri, rusinajuuri, maalaisleipä, hyvä, pain blanc, levain, le vain, hiivaton, villihiiva

⇢ Seuraavalla sivulla: Vaalea hapanleipä juureen
⇠ Edellisellä sivulla: Rusinainen porkkanakakku


Lukijoiden arvosana:

****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Tein gluteenittoman juuren Jytte-jauhoista ja muuten tämän ohjeen mukaan. Hyvin onnistui. Nyt olen jo kaksi leipää leiponut ja juuri kohottaa leivän hienosti. Makukin on hyvä, joten kiitos hyvästä juuren teko ohjeesta.

– Sena 16.08.2020

Emme kyllä valitettavasti osaa auttaa gluteenittoman juuren teossa. Siitä ei meillä ole kokemusta.

– Leipojat 04.08.2020

Mitä jauhoja suosittelet jos teen gluteenittoman juuren?

– Sena 03.08.2020

Siman tekeminen pelkästä rusina-hunajavedestä voi olla haastavaa. Emme ole koskaan sitä kokeilleet, joten emme osaa siihen varmaa tietoa antaa. Kokeile ihmeessä, ja kerro meillekin kuinka kävi!

– Leipojat 23.04.2020

Ihan älyttömän hyvää leipää??Jäin leivän leipomis loukkuun????

– Kukkanen 20.04.2020

Tarkoitin tuossa edellisessä rusina-hunaja alusta jatkaa suoraan siman tekoon.

– Innostunut 19.04.2020

Voisiko tuosta sima-hunaja alusta jatkaa suoraan siman tekoon vai pitääkö ensin tehdä vehnäjuuri ja käyttää se?

– Innostunut 19.04.2020

Todella hyvä ohje, minulla juuri porisee iloisesti ja toimii todella hyvin.

– Herra hiiva 15.07.2019

Hienoa! Seuraa ohjetta: "Siivilöi rusinat pois (huom. voit käyttää rusinat vaikka pullataikinassa!) ja aloita hapanjuuri rusinavedellä pelkän veden sijasta."

– Leipojat 02.02.2019

Rusinavesi kuplii, mitä nyt teen?

– vielä leivätön 02.02.2019

Nyt menossa 2. päivä. Aamulla juuri oli tosi virkeä. Jauhojen lisäys jo hieman työlästä, sen verran "tahmeaa" oli taikina. Ja vajaa viikko meni, ennen kuin alkoi kuplia. Lehmän hermoja tässä kyllä kaivataan, kun nälkä ahistaa...

– Potkukelkka 02.11.2018

Toki, vehnäjuuren voi tehdä ilmankin apureita kuten rusinoita ja hunajaa. vehnäjuuren voi tehdä kukin miten haluaa. Tämä on vain yksi ohje muiden joukossa vehnäjuuren tekoon. Olemme todenneet tämän erityisen hyväksi ja toimivaksi vaihtoehdoksi.

– Leipojat 12.06.2018

Virheellistä tietoa tuo, ettei pelkällä jauholla ja vedellä saa käyntiin virkeää juurta. Varmasti saa, mutta tämäkin menetelmä on ihan ok

– vehnä 12.06.2018

Kyllä, juuren voi pakastaa tai kuivatakin. Molemmissa tapauksissa juuri täytyy herättää takaisin eloon - sulata pakastettu juuri huoneenlämmössä ja syötä 2-3 päivää 60 g vettä ja 60 g vehnäjauhoja kerran vuorokaudessa. Juuri on taas valmis käytettäväksi, kun se on aloittanut kuplimisen uudestaan! Kuivattu juuri sekoitetaan esitaikinan nesteeseen. Mikäli esitaikina ei kupli levon jälkeen anna sille 1-2 vuorokautta lisäaikaa ja syötä tuona aikana kerran päivässä 60g vettä ja 60g vehnäjauhoja.

– Leipojat 23.11.2017

Voiko juuren pakastaa tai kuivata mahdollisesti? jos on laiska ruokkimaan juurta?

– Hiiva 20.11.2017

Me käytimme rusinaliemessä ihan tavallisia kaupan (halpis) rusinoita, emme käyttäneet luomurusinoita. Joten rusinoissa tuskin on ongelmaa, rusinan kuin rusinan tulisi käydä. Tärkeää rusinaliemen käymisen aikaansaamiseksi on, että sitä säilytetään suhteellisen lämpimässä (+20C tai yli) ja vedottomassa paikassa muovikelmulla kevyesti peitettynä. Säilytimme omaamme korkean kaapin päällä keittiössä. Käytä aluksi noin 20-30-asteista vettä, hiukan hunajaa ja mitä tahansa rusinoita. Rusinaliemi tarvitsee käymiseen lämpöä, nestettä, rusinaa tai muuta hedelmää ja sokeria eli tässä tapauksessa ripaus hunajaa. Hunajan tulisi sekoittua veteen kunnolla. Liian lämmin rusinaliemi taas saattaa alkaa homehtua, joten älä käytä kuumaa vettä. Muista myös sekoittaa päivittäin. Käymisen alkamisessa saattaa kestää useampikin päivä. Tunnistat käyvän liemen villistä kuplimisesta ja tuoksusta. Mikäli mitään ei tapahdu 4-5 päivän kuluessa, lisää vähän hunajaa ja lämmintä vettä ja anna sille hiukan lisää aikaa. Seuraamalla ohjeita rusinaliemen ja vaalean hapanjuuren valmistaminen onnistuu varmasti!

– Leipojat 26.03.2016

Mikäköhän menee pieleen, kun jo kahdella eri reseptillä kokeillu ja ei lähde rusinaliemi käymään? Ei kai kaupan rusinoissa mitään säilöntäaineita ole? Luomurusinoita oon käyttäny...

– KTV 23.03.2016

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact