EtusivuReseptitOta yhteyttä

Auringonkukka-unikkoleipä

Aloita hapanleivän leipominen vaalean hapanjuuren valmistuksesta - vaalean hapanjuuren reseptin löydät täältä!

Esitaikina (Levain):

  • 65 g viileää vettä
  • 50 g vaaleaa hapanjuurta
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 30 g ruisjauhoja

Sekoita aineet keskenään ja vaivaa esitaikinaa 15 minuuttia monitoimikoneella tai käsivatkaimen koukuilla. Esitaikina on hyvin löysää, joten sen vaivaaminen käsin on erittäin hankalaa. Voit käyttää käsin vaivaamisessa apuna esimerkiksi pulikkaa tai puulusikkaa. Laita valmis esitaikina hyvin öljyttyyn kulhoon tai muovilaatikkoon lepäämään huoneenlämpöön vähintäänkin 5 tunniksi. Esitaikina säilyy jopa viikon ajan, jolloin sitä tulee säilyttää jääkaapissa. Ota esitaikina huoneenlämpöön 5 tuntia ennen leipomista.

Taikina:

  • Esitaikina edellisestä kohdasta
  • 200 g viileää vettä
  • 330 g vehnäjauhoja
  • 13 g merisuolaa
  • (5 g kuivahiivaa/20 g tuorehiivaa tarvittaessa)
  • Pinnalle kaksi kourallista auringonkukansiemeniä ja kourallinen unikonsiemeniä

Sekoita kaikki aineet esitaikinaan. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi käsin noin 5 minuuttia. Käytä hiivaa, jos et usko esitaikinan käyvän tarpeeksi ja riittävän leivän kohotukseen. Pelkkä esitaikina riittää hyvin mikäli siinä oleva hapanjuuri on reippaasti kuplivaa ja sitkeää. Hyvä esitaikina itsessään on noussut huomattavan paljon levon aikana ja myös se on kuplivaa ja sitkeää. Jos esitaikinasi ei ole noussut 5 tunnin levon aikana, lisää taikinaan hiivaa! Taikina on hyvin vetelää ja venyvää.

Taikina on ilmavaa ja varsin venyvää, jopa vetelää.
Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja viikkaa leiväksi.
Nosta leipä kevyesti voideltuun vuokaan ja peitä liinalla tai muovilla.

Anna taikinan levätä kulhossa vähintään 2 tuntia. Jätä kulho huoneenlämpöön ja peitä se muovikelmulla tai muovipussilla. Kaada ilmava taikina hyvin jauhotetulle pöydälle. Taittele kevyesti leiväksi, reunat sisään päin. Öljyä leipävuoka kevyesti. Nosta leipä varovasti leipävuokaan saumapuoli alaspäin. Anna nousta vähintäänkin 2 tuntia huoneen lämmössä tai yön yli jääkaapissa. Mikäli annat leivän nousta jääkaapissa ota se huoneenlämpöön ainakin 2 tuntia ennen paistoa. Auringonkukka-unikkoleipä on valmis paistettavaksi, kun se on noussut selvästi vuoassa. Ripottele molemmat siemenet leivän pinnalle ennen paistoa.

Hyvin noussut leipä on kuplivaa ja selvästi kohonnut.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita paistonkestävä astia uunin pohjalle lämmityksen ajaksi. Nosta leipä vuoassaan uuniin ritilän päälle, keskelle uunia. Kaada nopeasti 2 dl kylmää vettä uunin pohjalla olevaan astiaan ja sulje luukku ripeästi, jotta vedestä muodostuva höyry ei ehdi karata. Höyryn ansioista leipään muodostuu ihana rapea kuori. Paista leipää noin 45-55 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se on ottanut väriä kauttaaltaan ja pohja kumisee sitä kevyesti koputtaessa sormenpäillä.

Säilytä leipää huoneen lämmössä mieluiten paperipussissa tai liinaan käärittynä. Leipä säilyy hyvänä noin 4 vuorokautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ranskalainen, perinteinen, vaalea, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, vehnäjuuri, rusinajuuri, auringonkukka-unikkoleipä, auringonkukan siemen, unikonsiemen, unikkoleipä, auringonkukkaleipä, auringonkukkaunikkoleipä, maalaisleipä, hyvä, pain blanc, levain, le vain, hiivaton, villihiiva

⇢ Seuraavalla sivulla: Mansikka-valkosuklaakakku
⇠ Edellisellä sivulla: Ananas-panna cotta


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact