EtusivuReseptitOta yhteyttä

Joulun parhaita ruokalahjoja ovat ihanat suussa sulavat ja mureat fudget. Tämä vaniljainen karamelli ei tartu hampaisiin ja vie paikkoja mennessään, vaan on ihanan maukas ja helppo syödä.

Yksinkertainen mutta ihanan karamellinen fudge valmistuu helposti keittämällä kermaa, sokeria, siirappia ja voita. Suositeltavaa on käyttää lämpömittaria oikeanlaisen koostumuksen takaamiseksi. Lämpömittariksi käyvät kaikki kuumennusta kestävät lämpömittarit, kuten sokeri- ja lihalämpömittarit. Käytimme itse tavallisesta ruokakaupasta ostettua lämpömittaria, jonka antura on metallia.

Fudge

15 x 15 cm vuoka.

  • 240 g laktoositonta kuohukermaa
  • 400 g sokeria
  • 140 g tummaa siirappia
  • 70 g laktoositonta voita
  • 1 tl vaniljasokeria

Mausteeksi mieltymysten mukaan esimerkiksi kardemummaa, suolapähkinöitä tai popcornia. Lisää mausteet vasta viimeisessä vaiheessa, kun fudge on jo 116-asteista.

Yhdistä kaikki aineet paitsi mausteet reilun kokoiseen kattilaan (3 litran kattila), jossa fudgella on tilaa kuohua vapaasti. Pienestä kattilasta fudge kuohuu helposti yli.

Keitä aineita pienellä lämmöllä (kuusivaiheisessa liedessä 3:lla) sekoittamatta, kunnes sokeri on kokonaan sulanut kerman sekaan. Seuraa fudgen lämpötilaa sokerimittarilla. Nosta lämpötilaa vähän korkeammalle. Kiehauta fudge ja sekoita sitä silloin tällöin. Kun seos saavuttaa 100 astetta sekoita fudgea useammin. Jatka keittämistä, kunnes seos on 116-asteista. Kuohukermalla keittäminen kestää noin 20 minuuttia.

Karamelli kuohuu ja kuplii paljon keittämisen aikana, ja näin sen kuuluukin tehdä. Keitä fudgea kunnes lämpömittari ilmoittaa seoksen lämpötilaksi 116 astetta. Huomioi, että mikäli lämpömittarisi osuu kattilan pohjaan on seoksen lämpötila oikeasti matalampi kuin mitä mittari näyttää! Nosta siis mittarin antura irti kattilan pohjasta viimeisten minuuttien ajaksi, niin että se kuitenkin on upoksissa seoksessa. Muista samalla sekoittaa. Helpointa on asettaa sokerilämpömittari hälyttämään 116 asteeseen, ja kun kuulet tasaisen piipityksen useamman sekunnin ajan, niin on seos valmis jäähdytettäväksi. Ei huolta vaikka mittari näyttäisi hetkellisesti jopa 118 astetta. Mutta älä kuitenkaan keitä seosta tarkoituksella yli 116 asteen.

Valmistele tällä välin 15x15 cm kokoinen vuoka/rasia, johon seos laitetaan jähmettymään lopulliseen muotoonsa. Voit käyttää neliön muotoisen vuoan sijasta myös pientä kakkuvuokaa tai kattilaa, myös muoviset karkkirasiat käyvät tarkoitukseen erinomaisesti. Vuoraa valitsemasi astia leivinpaperilla.

Ota fudge pois liedeltä ja anna jäähtyä 110 asteiseksi. Lisää halutessasi mausteet. Popcornifudgen voit valmistaa myös kaatamalla fudgen vuokaan suoraan popcornien päälle. Sekoita fudgea puukauhalla, kunnes seos on mattapintainen ja selvästi paksuuntunut, noin 60 asteiseksi. Kaada fudge vuokaan ja tasoita pinta. Anna jähmettyä huoneenlämmössä noin tunti ennen paloittelemista. Anna jähmettyä huoneenlämmössä loppuun asti valmiiksi paloiteltuna, mieluiten yön yli.

Mikäli lämpömittaria ei keittiön tarvikkeista löydy, niin todellakin suosittelemme sellaisen hankkimaan. Jos kuitenkin haluat valmistaa fudgea ilman lämpömittaria, niin harjoitus tekee mestarin – seoksen koostumus muuttuu keittämisen aikana koko ajan ja oikean koostumuksen oppii kyllä näkemään silmälläkin. Kun fudgen kuohuntaa alkaa hiipua ja madaltua, kuplat ovat isompia ja laiskempia ja seos on saanut karamellisen värinsä, on se valmista jatkokäsittelyyn.

Ihana vaniljainen fudge säilyy huoneenlämmössä tai hiukan viileämmässä ilmatiiviisti pakattuna useamman viikon ajan, jopa kolme viikkoa.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, joululeivonta, ruokalahja, fudge, vaniljafudge, vanilja fudge, vanilia, toffee, kermakaramelli, karamelli, karkki, makea, laktoositon, gluteeniton, keliaakikoille sopiva, keliakia, viljaton, kermatoffee, omar, kardemummafudge, popcornfudge, suolapähkinäfudge, kardemumma fudge, pop corn fudge, suolapähkinä fudge, joulukarkki

⇢ Seuraavalla sivulla: Laadusta tinkimättä - Aroma Bageri & Konditori
⇠ Edellisellä sivulla: Luumu-rahkapullat


Lukijoiden arvosana:

****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact