EtusivuReseptitOta yhteyttä

Laadusta tinkimättä – Aroma Bageri & Konditori

Hapanjuureen rakkaudella leivotut vaaleat ja tummat leivät saavat levätä rauhassa yön yli vaasalaisen Aroma Bageri & Konditori –leipomon kylmiössä. Seuraavana päivänä leivät paistetaan kuuman kiviuunin lämmössä rapeiksi. Hapanleivät vaativat leipurilta suurta ammattitaitoa ja tietoa. Hapanjuuri osaa olla oikukas – onhan kyseessä vähän niin kuin elävä lemmikki tai kasvi, josta on pidettävä hyvää huolta. Hapanjuurta on hoivattava tunnollisesti; tasainen syöttäminen pitää sen terhakkaana ja eloisana. Huonolle hoidolle jätetyn juuren saattaa helposti löytää jääkaapin perukoilta homekerroksen saattelemana.

Aroma Bageri & Konditorissa ei varmasti jää hapanjuuri heitteille. Leipomossa hääräävät käsityöammattia kunnioittavat artesaanileipurit ja kondiittorit, jotka vannovat laadukkaiden raaka-aineiden, lisäaineettomuuden ja itse tekemisen nimeen. Jopa konditorian puolella käytettävät erinäiset hillot ja kreemit keitetään leipomossa alusta saakka itse. Lähiseudulta kerätyt marjat ostetaan innokkailta paikallisilta kerääjiltä, useimmiten vapaa-aikansa metsässä viettäviltä eläkeläisiltä. Leipien höysteenä käytettävät yrtit ja mausteet hankitaan läheiseltä luomutilalta.

Mitään ei tässä leipomo-konditoriassa ole jätetty arvailujen varaan, vaan kaikki mikä mahdollista on valmistetaan käsityönä paikan päällä. Tämä ei valitettavasti ole nykyajan leipomoiden yleistila, vaan usein pienissäkin leipomoissa käytetään teollisia tuotteita, puolivalmisteita tai jopa pakasteita helpottamaan työtä ja säästämään rahaa. Vaasalainen Aroma ei halua tinkiä tuotteidensa laadusta ja onkin siksi valmis tekemään työtä huipputuotteidensa eteen. Ja se myös näkyy ja maistuu – Suomen parhaaksi leipomoksi vuonna 2014 valittu Aroma Bageri ja Konditori on noussut lyhyessä ajassa alansa ehdottomaksi ykköseksi!

Aroman leipurimestari, Eva Marttila, on ollut mukana monessa alan
kilpailussa.

Aromassa valmistetaan kaikki mahdollinen itse; myslileivän myslikin tehdään kotikonstein. Saimme Aroman tiimiltä myslin reseptin, jonka haluamme jakaa lukijoidemme kanssa. Myslin voi nauttia aamulla esimerkiksi jogurtin kera tai leipoa siitä maukasta myslileipää.

Aroman mysli

  • 9 dl kaurahiutaleita
  • 3 dl kurpitsansiemeniä
  • 3 dl auringonkukansiemeniä
  • 3 dl pellavansiemeniä
  • 3 dl paahdettuja ruishiutaleita
  • 1 dl hunajaa
  • 1 dl ruokaöljyä
  • 1 dl vettä

Sekoita kaurahiutaleet ja siemenet keskenään.

Laita öljy, vesi ja hunaja kattilaan ja lämmitä kunnes hunaja on sulannut.

Lisää hunajasekoitus kaurahiutalesekoitukseen ja sekoita.

Paahda uunissa, välillä sekottaen, 190 asteessa kunnes mysli on kullanruskea.

Lisää paahdetut ruishiutaleet ja nauti!

Vierailimme Vaasassa molemmissa Aroman leipomoissa ja pääsimme katsomaan kuinka ihanat hapanjuurileivät ja pullat leivotaan. Molemmissa leipomoissa pääsevät myös asiakkaat ihastelemaan kahvikupposen lomassa leipureiden ja kondiittoreiden kädenjälkeä – yhdistetty leipomo- ja kahvilatila avokeittiöllä tekee kahvittelusta hauskaa ja toiminnasta läpinäkyvää!

Mahtavan eläväinen taikina muotoutuu leipuri Evan
käsissä mm. pesto-cheddarleiviksi.

Päästäkseen yhdeksi Suomen parhaista leipomoista on oltava luovuutta, hulluutta ja mielen lujuutta. Aroman yrittäjä Maria Vestergård aloitti uransa pienellä kahvilalla Vaasan kauppahallissa. Tarjotakseen asiakkaillensa monipuolisempaa ja laadukkaampaa leivonnaista oli tartuttava toimeen itse ja opiskeltava alaa vuoden päivät kestävällä kondiittorilinjalla.

”Tapasin Evan, Aroman pääleipurin, kondiittorikurssilla ja kysyin olisiko hän kiinnostunut
avaamaan leipomon kanssani.” – kertoo Maria.

Mukaan leipomoprojektiin tuli myös kondiittoriksi miespuolinen koulukaveri. Kolmestaan avattiin Vaasan Koivulahdessa sijaitseva Aroma Bageri & Konditori entisen kaupan tiloihin joulukuussa 2011. Niin kuin mille tahansa uudelle yritykselle, alku ei ollut helppoa. Aivan ensimmäiseksi Aroma teetti toiminnastaan kertovan kortin, josta leipomon käsityöläisyys sekä raaka-aineiden ja tuotteiden laatu kävi ilmi. Kortteja jakamalla ja maistattamalla hapanjuureen leivottua leipää markkinoilla, toreilla ja muissa tilaisuuksissa sana Aromasta alkoi lopulta levitä. Pikku hiljaa kovan jalkatyön tuloksena asiakkaat löysivät nyt jo kahdessa toimipisteessä vaikuttavan leipomo-konditorian.

Marian vinkki leipomoalasta haaveilevalle onkin jalat maan pinnalle palauttava: ”Ennen omaa yritystä on syytä tietää mitä yritystoiminta maksaa, tuotteiden katteet on laskettava tarkoin ja raaka-ainekulut pidettävä kurissa. Itse on tehtävä niin paljon kuin mahdollista, sillä lisätyövoiman palkkaaminen on pienelle yritykselle iso menoerä. Pelkkä ’leipominen on hauskaa’ –asenne ei riitä oman leipomon pyörittämisen perustaksi!”.

Kaikkien meidän mielestä leipominen on hauskaa ja monet meistä myös haaveilevat omasta leipomosta, kahvilasta tai jonkinlaisesta leipomotoiminnasta. Yrittäjän ja etenkin leipurin tie menestykseen on raskas ja pitkä. Onneksi tänä päivänä voi kokeilla siipiään ensin pienimuotoisesti, esimerkiksi lähiruokapiireissä ja Facebookissa toimivissa Reko-ryhmissä. Ja mikäli vastaanotto on suopea, voi ottaa ensiaskeleet yrittäjäksi ryhtymiseen hieman, mutta vain hieman, levollisimmin mielin.

"Alussa mukana ollut miespuolinen kondiittori joutui lopettamaan jauhoallergian äidyttyä pahaksi
– nyt Aroma Bageri & Konditorissa jyllää täysi naisvoima!",
- kertoo yrittäjä Maria Vestergård (vas.) ja äitiyslomalaista sijaistava kondiittori Niina Latvala.

Aroma Bageri & Konditori panostaa sesonkituotteisiin ja pitää valikoimansa hallitusti pienenä, mutta aina ajankohtaisena. Näin asiakkaille on melkein aina jotain uutta kokeiltavaa ja valmistuskulut pysyvät kohtuullisina. Aroman perustan luovat herkulliset leivät, jotka leivotaan pitkän kaavan kautta – hapanjuureen leivotut limput valmistuvat parissa päivässä. Myslileipä, pesto-cheddarleipä, sipulileipä, le vain ja muut ihanan rapeakuoriset ja sisältä kuohkean pehmeät leivät leivotaan pitkin päivää menekin mukaan. Silloin harvoin kun leipiä ja leivonnaisia jää yli, lahjoitetaan ne kirkon ruoka-avulle. Aromassa leivotaan omissa leipomoissa omiin tarpeisiin tuoretta joka päivä ja tämän lisäksi leipomosta lähtee tavaraa alueen ruokakauppoihin.

Työntekijät perehdytetään työhönsä perusteellisesti ja jatkokoulutusta pidetään yllä
mm. leipurivaihtojen kautta ruotsalaisten leipomoiden kanssa. Puolin ja toisin
vaihdetaan leipureita viikoksi tai kahdeksi kerrallaan.
Trendejä seurataan sosiaalisessa mediassa ja kiertämällä kansainvälisiä
leipomomessuja. Etenkin ruotsin puolelta saadaan paljon inspiraatiota
tuotteisiin. Sokerimassa ja muut keinotekoiselta maistuvat trendit
eivät Aroman tiimiä kiinnosta.

Vaikka pari vuotta sitten televisiossakin nähty Suomen Paras Leipomo –titteli on tuonut leipomolle paljon uusia asiakkaita ja kyselijöitä kauempaakin, pitäytyy Aroma paikallisessa lähituotannossa.

”Ensimmäisen kuuden kuukauden ajan ohjelman päättymisen jälkeen tiskillä oli jonoa aamusta iltaan. Paljon oli kyselijöitä kauempaakin, mutta leipomotuotteiden laadun ylläpitämiseksi ja kustannusten kannalta meidän ei ole järkevää kuljettaa tuotteitamme ympäri Suomea”, Maria avaa. Jo tämän takia kannattaa matkailijan suunnata nokka kohti Vaasaa ja Aroma Bageri & Konditoria!

On todella inspiroivaa ja kunnioitettavaa nähdä täydellisesti periaatteilleen ja tinkimättömälle laadulle perustuvaa leipomoalan toimintaa. Näinä päivinä kun raha ja halpuuttaminen määräävät markkinoita, olisi helppo sortua oikoteihin ja säästää penni sieltä täältä käyttämällä puolivalmisteita ja tehdä kaikki vähän sinne päin, mutta Aroma pitää linjansa ja jatkaa laatutietoisella artesaanileipomon tiellään.

Lisätietoja Aroma Bageri & Konditorista:
www.aroma.fi

Aroma Koivulahti
Pitkäkatu 4, Koivulahti
Ma-Pe: 8-17 / La: 9-14

Aroma Vaasa
Hovioikeudenpuistikko 11
Ma-Pe: 8-17 / La: 9-15

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, Suomen paras leipomo 2014, Aroma Bageri & Konditori, Aroma leipomo, leipomo, Aroma leipomo ja konditoria, Vaasa, Koivulahti, hapanjuuri, vaalea hapanjuuri, le vain, leipä, myslileipä, sipulileipä, pulla, leivos, leivonnainen, artesaanileipomo, artesaani leipomo

⇢ Seuraavalla sivulla: Suolapähkinä-karamelliruudut
⇠ Edellisellä sivulla: Fudge


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact