EtusivuReseptitOta yhteyttä

Vadelmamunkit ovat kahvipöydän halutuinta herkkua!
Leivo kotitekoiset hillomunkit tällä helpolla ohjeella.

Hillomunkit

16 kappaletta.

  • 250 ml (kevyt)maitoa
  • 1 kpl kananmunia
  • 1,5 tl kardemummaa jauhettuna
  • 75 g sokeria
  • Noin 450 g vehnäjauhoja
  • 11 g kuivahiivaa tai 30 g tuorehiivaa
  • 65 g huoneenlämpöistä voita paloiteltuna (huom! ei sulaa)
  • 2 litraa paistoöljyä uppopaistamiseen - toimii paljon paremmin ja maistuu paremmalta kuin kookosrasva!
  • Vadelmahilloa täytteeksi
  • Erityisen hienoa Siro-sokeria päälle

Yhdistä kaikki aineet paitsi voi ja vaivaa koneella noin 10 minuuttia. Käsin saat vaivata viitisentoista minuuttia. Lisää paloiteltu voi ja heitä perään ripaus, jos toinenkin jauhoja. Vaivaa koneella vielä 5 minuuttia, käsin 8 minuuttia. Pullataikina on pehmeää ja hiukan tahmeaakin, mutta ei vetelää. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, jos taikina on vetelää. Anna taikinan seistä kulhossa muovipussilla tai muovikelmulla peitettynä 30 minuuttia.

Pullataikina kohoaa nopeasti lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kuten mikrossa!

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä pöytää vasten muutama minuutti. Paloittele taikina 16 osaan ja pyörittele pulliksi. Nosta pullat kevyesti öljytylle leivinpaperille nousemaan. Anna pullien nousta rauhassa liinalla tai löyhällä muovilla peitettynä noin 45 minuuttia. Pullat ovat nousseet sopivasti, kun ne ovat selvästi kasvaneet kokoa ja pinta tuntuu kimmoisalta sekä ilmavalta kosketukselle. Munkkien kohottaminen pehmeiksi ja ilmaviksi on yksi tärkeimmistä vaiheista, älä siis hosu.

Kupita pullataikina kämmeneesi ja pyöritä pullaksi kevyesti painamalla pöytää vasten.

Lämmitä noin 5 cm paksuinen kerros paistoöljyä paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Käytä ruoanlaittoon tarkoitettua lämpömittaria öljyn lämpötilan tarkkailussa. Mikäli öljy kuumenee yli 184 asteen ota kattila pois liedeltä. Anna öljyn jäähtyä hiukan ennen nostamista takaisin lämmön lähteelle. Munkit paistetaan 180-185 asteessa, jolloin öljy on tarpeeksi kuumaa niiden paistamiseen ilman, että taikina imee öljyä itseensä. Tuossa lämpötilassa munkit eivät myöskään jää sisältä raa’aksi tai pala herkästi vaan paistuvat kauniin ruskeiksi ja kypsiksi noin 2-4 minuutissa.

Munkit ovat valmiita paistettavaksi, kun ne ovat selvästi kohonneet.

Huomioithan, että öljy voi syttyä palamaan ylikuumetessaan. Pidä kattilan kansi lähellä, jotta voit tukahduttaa palon tarvittaessa. Älä koskaan kaada vettä/nestettä öljypaloon vaan tukahduta se kannella tai muulla palon kestävällä astialla.

Munkki on kypsä, kun paistoöljy ei enää vaahtoa.
Öljy ns. rahoittuu munkin ympäriltä sen kypsyessä.

Irrota munkit varovasti öljytyltä leivinpaperilta, jotta ne pitävät kauniin pullean muotonsa, ja nostele varovasti kuumaan öljyyn. Paista kauniin ruskeiksi, noin 2 minuuttia puoli, ja käännä ympäri. Nosta munkki reikäkauhalla ja valuta suurin osa öljystä takaisin kattilaan. Anna munkin levätä hetki talouspaperilla vuoratulla lautasella, jotta ylimääräinen rasva jää paperiin.

Annostele vadelmahillo pursotinpussiin, jossa on erityinen hillomunkki tylla tai tylla jossa on pyöreä noin 5 mm halkaisijan pää. Työnnä tyllan pää hillomunkin sivulta keskelle munkkia ja purista hilloa munkin sisälle. Kieritä hillomunkki erityisen hienossa Siro-sokerissa ja nosta tarjoiluastialle. Nauti tuoreena!

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, vappu, munkki, hillomunkki, rinkilämunkki, munkkirinkilä, munkit, possumunkki, pulla, pullataikina, täytepulla, täytemunkki, vadelmamunkki, vaniljamunkki, paistoöljy, friteeraaminen, uppopaistettu munkki, siro-sokeri, hienosokeri, vehnänen, nisu

⇢ Seuraavalla sivulla: Churrot
⇠ Edellisellä sivulla: Munkit


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact