EtusivuReseptitOta yhteyttä

Munkit ja vappu kuuluvat yhteen kuin kevät ja narsissit! Nuo ihanat suussa sulavat ja täydellisesti sokeroidut munkit maistuvat herkulliselta simalasillisen tai miksipä ei kuohujuomankin kanssa. Työväen juhlaan olennaisesti kuuluvat upporasvassa paistetut pullat eli munkit ovatkin jo löytäneet tiensä suomalaisten kahvipöytiin ympäri vuoden – kukapa näitä ihanuuksia malttaisi odottaa saavansa vain kerran vuodessa!

Tällä perinteisellä munkkiohjeella leivot mehevät ja pehmeät munkit ympäri vuoden!

Munkit

16 kappaletta.

  • 2,5 dl maitoa
  • 30 g tuorehiivaa tai 11 g kuivahiivaa
  • 75 g sokeria
  • Ripaus suolaa
  • 1,5 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 kpl kananmunia
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 65 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, 38-asteiseksi. Kuivahiivalle maidon tulee olla jo melkein kuumaa, 42-asteista! Sekoita lämpimään maitoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna, 2/3 osaa jauhoista ja hiiva. Sekoita kaikki tasaisesti hyvin. Lisää loput jauhoista ja pehmeä, ei sula (!), voi. Vaivaa reippaasti vähintäänkin 10 minuuttia, kunnes sitko on muodostunut.

Anna taikinan levätä vedottomassa paikassa, esim. mikroaaltouunissa, kunnes taikina on kaksinkertaistunut, noin 30 minuuttia. Taikinan annetaan levätä hetki, jotta sitkoverkoston muodostama jännitys laukeaa ja tekee taikinasta helpommin käsiteltävää. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa sitä hetki, jotta levon aikana muodostuneet ilmakuplat menevät rikki.

Voit tehdä perinteisiä rinkelimunkkeja ja paloitella taikinan 16 yhtä suureen osaan. Pyörittele paloista kämmenen ja pöydän avulla pullia.

Voit tehdä myös esimerkiksi sydämenmuotoisia munkkeja kaulitsemalla taikinan noin 1,5 sentin paksuiseksi matoksi ja ottamalla siitä munkkeja muotilla!

Kohota pullia noin 30-40 minuuttia kevyesti öljyllä voidellun leivinpaperin päällä lämpimässä paikassa pellillä liinan alla tai muovipussissa. Öljyämällä leivinpaperin munkit irtoavat siitä helposti kohotuksenkin jälkeen! Saat mukavan kostean nostatuspaikan munkeille muovipussin sisällä, jolloin myös niiden pinta pysyy kosteana. Huomaathan, että pullien kunnollinen kohottaminen tässä vaiheessa on kriittistä saadaksesi pehmeitä ja pulleita munkkeja! Anna pullien siis kohota rauhassa, jopa hiukan enemmän kuin perinteisiä pullia kohottaessa ennen paistoa. Huonosti kohotetut munkit ovat kovia ja reiän reunat usein jopa rapeita, myös muoto on kärsinyt ja lattea.

Muotoile kohonneista pullista rinkelimunkkeja sormiesi avulla:
Ota pulla kämmenelle.
Työnnä peukalot läpi keskeltä pullaa.
Pyörittele keskisormilla kahden sormen mentävä reikä keskelle pullaa.

Anna munkkien kuivahtaa pinnalta ennen uppopaistamista – muutama minuutti ilman liinaa/muovipussia ennen paistoa riittää.

Lämmitä munkkirasva (kaupan kiinteä munkkirasva/kookosrasva tai friteeraamisen tarkoitettu nestemäinen kasviöljyseos) paksupohjaisessa kattilassa tai friteerauskeittimessä 180-asteiseksi. Käytä sokerilämpömittaria mikäli paistat munkit kattilassa. Pidä käden ulottuvilla myös kattilaan sopiva kansi, jolla voit tukahduttaa mahdollisen rasvapalon! Tarkkaile rasvan lämpötilaa koko ajan, jos et käytä termostaatilla toimivaa keitintä. Lämpömittari munkkeja paistaessa on erittäin suositeltavaa.

Jos kuitenkin paistat munkkeja kattilassa ilman lämpömittaria voit koepaistaa pieniä paloja vaaleaa leipää/munkkitaikinaa – mikäli pala kelluu ja se myös kypsyy nopeasti, on rasva tarpeeksi lämmintä. Paista munkit kauniin ruskeiksi, noin 2 minuuttia per puoli, ja nouki ne rasvasta esim. reikäkauhalla. Nosta munkit talouspaperin päälle, joka imee ylimääräisen rasvan niiden pinnalta. Pyöräytä vielä lämpimät munkit erityisen hienossa sokerissa (voit myös kokeilla kaneli-sokeriyhdistelmää!). Älä pinoa lämpimiä munkkeja päällekkäin ellet halua syödä litteitä munkkeja!

Munkit paistetaan 180-190 asteessa. Matalammassa lämmössä munkit imevät sisäänsä rasvaa ja paistuvat hitaasti. Liian korkeassa lämpötilassa munkit kypsyvät pinnalta, mutta eivät ehdi kypsyä kunnolla sisältä. Myös rasvapalon vaara on suuri mikäli lämpötila ylittää 190 astetta! Juuri oikeassa lämpötilassa uppopaistetut munkit paistuvat tasaisesti eivätkä ime itseensä rasvaa ollenkaan.

Avainsanat: leipojat, leivonta, munkit, munkki, vappu, kevät, pulla, rinkelimunkki, uppopaistaminen, friteeraaminen, ohje, resepti, yksityiskohtaiset, kuvalliset, vinkit

⇢ Seuraavalla sivulla: Hillomunkit
⇠ Edellisellä sivulla: Vanilja-kookosboston


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact