EtusivuReseptitOta yhteyttä

Perinteiset karjalanpiirakat ovat niin juhlapöydän kuin arkisemmankin kahvipöydän kirkkaita tähtiä. Liekö Suomessa ainuttakaan, joka ei riisipiirakoista pitäisi. Tuskinpa vaan. Mehevät ja maukkaat karjalanpiirakat saavat makunsa hyvin keitetystä ja maustetusta riisipuurosta. Älä siis pihistele voin ja suolan kanssa puuroa keittäessä! Mitä enemmän karjalanpiirakan kuoressa on ruisjauhoja, sitä maukkaampi ja rapeampi piirakka on. Nämä täyttävät piirakat saavat lisäpotkua itse tehdystä munavoista.

Karjalanpiirakat

Noin 30 kpl.

  • 2 dl kylmää vettä
  • 1 tl suolaa
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Täyte

Perinteistä riisipuuroa maustettuna reilulla suolalla ja voilla noin 7-8 dl. Puuron tulee olla kunnolla jäähtynyttä ennen täyttämistä! Voit tehdä riisipuuron jo edellisenä päivänä. Tarkista maku ja lisää suolaa/voita tarvittaessa.


Sekoita kaikki aineet (ei puuroa) tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa muutama minuutti, jotta ainekset ovat varmasti sekaisin.

Pyöritä taikinasta ohut tanko, noin 1,5-2 cm paksuinen tanko. Mitä paksumpi tanko, sen isompia piirakoista tulee. Paloittele tanko 30 osaan. Pyörittele paloista palloja. Kaulitse palloista kevyesti jauhotetulla pöydällä noin 1-2 mm paksuisia soikeita lättyjä. Pinoa lätyt kevyesti limittäin, älä paina etteivät taikinalätyt tartu kiinni toisiinsa. Mikäli taikinalätyt tuntuvat tahmaisilta, jauhota välit ruisjauhoilla pinotessasi. Kaulitse kaikki pallot ennen kuin aloitat niiden täyttämisen riisipuurolla. Voit peittää lätyt tuorekelmulla kevyesti, jotta ne eivät kuivahda täyttöä odotellessa.

Levitä piirakkapohjat pöydälle riviin ja pursota tai lusikoi niille reilusti riisipuuroa, n. 2-3 rkl. Karjalanpiirakka, jossa on vähän täytettä on kuiva ja masentava tapaus. Annostele riisipuuroa aivan lätyn keskelle jättäen päätyihin ja reunoille tyhjää, n. 1 cm, rypytystä varten.

Sitten onkin vuorossa karjalanpiirakoiden haastavin osuus – rypytys! Karjalanpiirakoita voi rypyttää monella tavalla, eikä varsinaista oikeaa tapaa ole. Tärkeintä piirakan rypytyksessä on käyttää reilusti voimaa, mutta ei niin, että taikina repeää. Mikäli rypytys on tehty liian kevyillä otteilla nousevat piirakan reunat pystyyn ja kovettuvat paistossa korpuiksi.

Rypytys


Ota piirakka täytteineen eteesi pituussuunnassa – paras työskentelyasento on seisoma-asento, nouse penkiltä ylös!
Aloita rypyttäminen piirakan keskiosasta molemmilta puolilta saman aikaisesti.
Ota karjalanpiirakan reunoista kiinni peukalo-etusormiotteella ja purista siitä ryppy samalla painaen sitä puuroon kiinni.
Toista ryppy samanaikaisesti molemmin puolin piirakkaa liikkuen ensin kokonaan alas päätyyn asti ja sitten taas keskeltä ylös toiseen päätyyn asti.
Rypytys sujuu kerta kerralta paremmin, joten älä lannistu ensimmäisen kerran jälkeen – harvoin kukaan on seppä syntyessään!

Paista riisipiirakat heti 275 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat ottaneet mukavasti väriä riisipuuron kohdalta.

Voitele hiukan jäähtyneet riisipiirakat sulalla voi-maitoseoksella kauttaaltaan, 100 g voita ja noin 1,5 dl maitoa. Voitelun voi myös jättää pois, jos haluat hiukan kevyempiä ja siistimpiä piirakoita.

Tarjoile munavoin kera!

Munavoi

  • Noin 200 g suolaista voita, pehmeää
  • Noin 4 keitettyä ja jäähtynyttä kananmunaa

Sekoita pehmeä voi ja kuoritut kananmunat keskenään. Tarjoile munavoi huoneenlämpöisenä – kylmän munavoin levittäminen riisipiirakalle on yksi vaikeimmista asioista tehdä juhlapöydässä muiden vieraiden jonottaessa vuoroaan!

Avainsanat: leipojat, leivonta, karjalanpiirakka, riisipiirakka, piirakat, riisipuuro, voi, suola, munavoi, ruiskuori, perinneruoka, leipä, ohje, resepti, perinteinen, klassinen, juhlat, juhlapöytä, juhlatarjottava, vieraille

⇢ Seuraavalla sivulla: Merisuola-rosmariinileipä
⇠ Edellisellä sivulla: Veera Leipoo - Jäädytetty suklaa-marenkikakku


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact