EtusivuReseptitOta yhteyttä

Vaaleaan hapanjuureen leivottu merisuola-rosmariinileipää maistuu niin keittojen kuin teenkin kera! Vähällä vaivalla, mutta pitkällä valmistusajalla saat maukkainta leipää mitä olet ehkä koskaan maistanut.

Jos sinulla ei jo ole valmista vaaleaa hapanjuurta aloita valmistaminen viikkoa ennen leivän leipomista. Kunnon hapanjuuri on leivän sydän ja selkäranka, se antaa leivälle maun ja rakenteen.

Merisuola-rosmariinileipä

Yksi leipä.

Aloita hapanleivän leipominen vaalean hapanjuuren valmistuksesta - vaalean hapanjuuren reseptin löydät täältä! Juuren jälkeen tehdään esitaikina ja lopuksi itse leipätaikina esitaikinaan. Valmista esitaikina siis reilun kokoiseen kulhoon, jotta taikina mahtuu siinä myös nousemaan.

Esitaikina (Levain):

  • 65 g viileää vettä
  • 50 g vaaleaa hapanjuurta
  • 50 g vehnäjauhoja
  • 30 g ruisjauhoja

Sekoita aineet keskenään ja vaivaa esitaikinaa 5 minuuttia, kunnes taikina on tasaista. Esitaikina on hyvin löysää, joten sen vaivaaminen käsin on erittäin hankalaa. Voit käyttää käsin vaivaamisessa apuna esimerkiksi pulikkaa tai puulusikkaa. Anna valmiin esitaikinan levätä huoneenlämmössä vähintäänkin 5 tuntia. Esitaikina säilyy jopa viikon ajan, jolloin sitä tulee säilyttää jääkaapissa. Ota esitaikina kuitenkin huoneenlämpöön 5 tuntia ennen taikinan tekemistä.

Esitaikina on hyvin eloisa 5 tunnin levon jälkeen.

Taikina:

  • Esitaikina edellisestä vaiheesta
  • 300 g kylmää vettä
  • 15 g suolaa
  • 330 g vehnäjauhoja
  • 5 g kuivahiivaa tai pieni pala tuorehiivaa

Pinnalle reilusti tuoreita rosmariinin lehtiä ja karkeita merisuolahippuja tai Himalajan suolaa.

Yhdistä vesi, suola ja vehnäjauho esitaikinaan ja vaivaa tasaiseksi, noin 5 minuuttia. Käytä hiivaa, jos et usko esitaikinan käyvän tarpeeksi ja riittävän leivän kohotukseen. Pelkkä esitaikina riittää hyvin mikäli siinä oleva hapanjuuri on reippaasti kuplivaa ja sitkeää. Hyvä esitaikina itsessään on noussut huomattavan paljon levon aikana ja myös se on kuplivaa ja sitkeää. Jos esitaikinasi ei ole noussut 5 tunnin levon aikana, lisää taikinaan hiivaa! Taikina on hyvin vetelää ja venyvää.

Anna taikinan levätä kulhossaan noin 2 tuntia, joko liinalla tai muovikelmulla peitettynä. Paina taikina takaisin kulhon pohjalle, niin että ilmat lähtevät taikinasta. Anna nousta uudestaan noin 1-2 tuntia, kunnes taikina on melkein tuplannut kokonsa. Pitkät ja toistuvat nousut muodostavat leipään sitkeää rakennetta ja runsaasti makua. Tämän vuoksi taikinaa ei myöskään tarvitse vaivata niin paljon kuin yleensä.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Voitele pitkulainen leipävuoka, noin 2,5 litran vuoka, kevyesti kasviöljyllä. Muotoile taikina kevyesti pitkulaiseksi, vuokaan sopivaksi, leiväksi ja nosta saumapuoli alaspäin vuokaan. Peitä vuoka liinalla tai muovikelmulla ja anna nousta noin 2 tuntia, kunnes leipä on kohonnut silminnähden. Voit tehdä leivän valmiiksi tähän saakka edellisenä päivänä ja nostaa vuoan jääkaappiin yön yli. Leipä kohoaa jääkaapissa isossa vuoassa hitaasti ja säilyy oikein kylmässä jopa kaksikin vuorokautta ennen paistoa! Nosta leipä huoneenlämpöön noin tunniksi ja paista kypsäksi, kun se sinulle sopii.

Ripottele nousseen leivän pinnalle runsaasti tuoreita, tai kuivattuja, rosmariinin lehtiä ja suolahippuja. Paista leipä 220 asteessa, kunnes pinta on ottanut runsaasti väriä, noin 45 minuuttia. Mikäli uunisi on tehokas, laske lämpötila ensimmäisen 10 minuutin jälkeen 200 asteeseen ja paista loppuun. Pitkä paistoaika muodostaa leipään ihanan maukkaan ja rapean kuoren. Leipä on kypsä jo aikaisemmin, mutta maku muodostuu pitkässä paistossa. Anna leivän jäähtyä vuoassaan.

Vaaleaan hapanjuureen leivottu leipä säilyy tavallista leipää pidempään, noin 5 vuorokautta. Säilytä leipä paperipussissa jäähtymisen jälkeen. Muovipussi pehmentää kuoren ja sen kosteus vanhentaa leivän nopeammin. Säilytä leipää huoneenlämmössä tai hitusen viileämmässä valolta suojattuna, mutta ei missään nimessä jääkaapissa. Jääkaapissa säilytetty leipä vanhenee ja kuivuu huomattavasti nopeammin kuin oikein säilytetty leipä!

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ranskalainen, perinteinen, vaalea, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, vehnäjuuri, rusinajuuri, maalaisleipä, hyvä, pain blanc, levain, le vain, hiivaton, villihiiva , merisuola, rosmariini, himalajansuola, merisuola-rosmariinileipä, merisuolaleipä, rosmariinileipä, merisuola rosmariini leipä

⇢ Seuraavalla sivulla: Budapest-leivos
⇠ Edellisellä sivulla: Karjalanpiirakat


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact