EtusivuReseptitOta yhteyttä

Syksyn marjoista, kuten karpalosta, voi leipoa maukasta leipää ruokapöytään ilman suurempaa vaivaa. Tämä ruokaisa karpalo-pähkinäleipä soveltuu erinomaisesti myös esimerkiksi juustotarjottimelle!

Karpalo-pähkinäleipä

  • 115 g pähkinöitä (käytimme pähkinäsekoitusta: maapähkinöitä, pekaanipähkinöitä, cashew, hasselpähkinää ja mantelia)
  • 2,5 dl haaleaa vettä
  • 1 pss (11 g) kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
  • 235 g (n. 5,25 dl) hiivaleipäjauhoja
  • 135 g (n. 2,5 dl) ruisjauhoja
  • 12 g (n. 2 tl) suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1,5 rkl kuminaa
  • 70 g (n. 1,5 dl) (kuivattuja) karpaloita

Aloita paahtamalla pähkinät – paahtamalla pähkinän maku tulee paremmin esille. Levitä pähkinät uunipellille ja paahda niitä 175-asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia. Pilko paahdetut pähkinät. Anna pähkinöiden jäähtyä ennen leipätaikinaan lisäämistä.

Yhdistä vesi, sokeri, kumina, jauhot ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaa koneella noin 10 minuuttia tai käsin 15 minuuttia. Lisää suola, pähkinät ja karpalot ja vaivaa vielä muutama minuutti.

Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon nousemaan. Peitä kulho muovikelmulla. Anna taikinan nousta 1 tunti.

Muotoile nousseesta taikinasta pitkä leipä. Tasoita pyöreä taikina litteäksi rystysillä. Aloita rullaaminen yläreunasta peukaloita apuna käyttäen. Rullaa leipä ja aseta saumapuoli alaspäin. Katso mallia leivän muotoiluun valokuvista!

Kohota leipää noin 45 minuuttia pellillä liinan alla tai muovipussin sisällä. Voit nostaa koko pellin muovisen kauppakassin sisälle kohoamaan, näin leivän pinta pysyy kosteana ja kimmoisana. Kostuta kohonneen leivän pinta kevyesti vedellä ja ripottele pinnalle sormisuolaa.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Aseta uunin pohjalle paistonkestävä astia lämmityksen ajaksi. Laita leipä uuniin ja laske uunin lämpötila 210 asteeseen. Kaada nopeasti 2 dl kylmää vettä uunin pohjalla olevaan astiaan ja laita uuninluukku kiinni ennen kuin höyry karkaa ulos. Päästä höyry ulos 20 minuutin paistamisen jälkeen raottamalla uuninluukkua. Paista leipää noin 25-35 minuuttia, kunnes leipä on ottanut väriä kauttaaltaan ja pohja kumisee sitä koputellessa.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, karpalo, karpalot, marjat, pähkinät, pekaani, hassel, maapähkinä, manteli, cashew, leipä, limppu, sämpylät, leivät, ruisjauho, rukiinen, hiivaleipäjauhot, syksy

⇢ Seuraavalla sivulla: Parmesaani-oreganoleipä
⇠ Edellisellä sivulla: Joonatan leipoo - Puolukkajuustokakku


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact