EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Vaniljaiset kristallipullat viimeistellään voitelemalla valmiit pullat sulalla voilla ja kierittelemällä pullat vielä hienossa sokerissa!

Kristallipullat

16 kpl.

  • 2,5 dl maitoa
  • 11 g kuivahiivaa (30 g tuorehiivaa)
  • 75 g sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1,5 tl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 480 g vehnäjauhoja
  • 65 g pehmeää voita

Täyte:

  • 50 g voita
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 rkl vanilja tai vanilliinisokeria
  • Voiteluun 1 kananmuna rikottuna

Pinnalle:

  • 50 g voita sulatettuna
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria

Lisää maitoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna, hiiva ja noin kaksi kolmasosaa vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi ja tunnustele taikinan koostumusta. Mikäli taikina on märkää lisää jauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa koneella 15 minuuttia. Käsin taikinaa saa vaivata tuplasti pidempään.

Lisää kuutioitu pehmeä (huom. ei sula!) voi ja pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Jauhot auttavat voita sulautumaan osaksi taikinaa. Vaivaa tasaiseksi, noin 5-10 minuuttia, ja tunnustele taikinaa. Taikina on rasvaista, mutta ei märkää eikä vetelää. Lisää jauhoja tarvittaessa vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaan hyvä sitko – se on erityisen tärkeää pullapitkoja tehtäessä. Sitko on valmis, kun taikinaa voi venyttää ilman, että se repeää helposti.

Anna taikinan nousta rauhassa noin 35 minuuttia kulhossa muovipussilla peitettynä.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hetki pöytää vasten, jotta ilmakuplat menevät rikki. Kauli taikina noin 40 x 40 cm:n suuruiseksi levyksi. Levitä matolle kevyt kerros voita, sokeria ja vaniljasokeria. Taita taikinamatto kaksin kerroin ja leikkaa taikinasta noin 2 cm paksuisia säikeitä. Kierrä suikaleita pöytää vasten molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin ja kiepauta kierteeksi. Taita hännät pullan alle piiloon. Aseta leivinpaperoidulle pellille tasaisin välein jättäen väliä leviämiselle.

Peitä kristallipullat liinalla tai kevyellä muovikelmulla ja anna kohota noin 40 minuuttia, kunnes pullat ovat ilmavan kimmoisia ja silminnähden kohonneita. Kristallipullien kohotusaika riippuu hyvin paljon huoneen lämpötilasta, pullat kohoavat nopeammin lämpimässä ja vedottomassa tilassa. Tarkkaile siis pullan koostumusta enemmän kuin kelloa!

Voitele kohonneet pullat rikotulla kananmunalla. Paista pullat 210 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat ottaneet kauniisti väriä myös pohjasta.

Voitele jäähtyneet pullat voisulalla ja pyörittele vaniljalla maustetussa hienossa sokerissa.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, ohjeita, reseptejä, resepti, pulla, taikina, voilla leivottua, juhlat, juhlapöytä, kahvi, kardemumma, kristallipulla, kristallipullat, kristalli pullat, vaniljapullat, vaniliapullat, vanillapullat, vanilia

⇢ Seuraavalla sivulla: Pullakranssi
⇠ Edellisellä sivulla: Joonatan leipoo - Tonnikalapiirakka


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Lokakuun julkaisu on täällä!


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact