EtusivuReseptitOta yhteyttä

Tämä täyteläinen ja rustiikkinen kurpitsaleipä maistuu erityisen hyvin keittojen ja teekupposen kera. Vehnäjuureen leivottu kurpitsaleipä säilyttää mehevyytensä pitkään ja saa sydäntälämmittävää makua hitaasta nostatuksesta. Kurpitsansiemenet ja rouheiset sämpyläjauhot tuovat leipään makua ja luonnetta – tässä leivässä on kunnolla pureskeltavaa!

Valmista oma vehnäjuuri noin 4-5 päivää ennen leivän leipomista. Vehnäjuuri antaa leivälle hieman happaman ja täyteläisen ominaismaun sekä sitkeähkön sisuksen. Juuren valmistus on helppoa - lisätietoa vehnäjuuren valmistuksesta löydät täältä.

Kurpitsaleipä vehnäjuurella

Aloita leivän valmistaminen illalla esitaikinalla

  • 2 dl kylmää vettä
  • 2 rkl vehnäjuurta
  • 180 g (n. 3 dl) vehnäjauhoja

Sekoita löysäksi velliksi ja jätä huoneenlämpöön käymään liinan alle.

Seuraavana aamuna lisää esitaikinaan:

  • Noin 0,5 dl kylmää vettä
  • 155 g (n. 2,5 dl) sämpyläjauhoja (ruokakaupasta löytyy erinomaisia valmiita sämpyläjauhoseoksia!)
  • 60 g (n. 1 dl) (riihi)ruisjauhoja
  • 4 g (n. 1 tl) kuivahiivaa
  • 10 g (n. 1 tl) suolaa
  • 30 g (n. 0,5 dl) kurpitsansiemeniä

Lisää esitaikinaan kaikki aineet paitsi suola ja kurpitsansiemenet. Tarkkaile veden ja jauhojen määrää! Taikinan tulee olla kosteaa ja pehmeä, mutta ei täysin vetelää. Lisää vettä/sämpyläjauhoja tarvittaessa. Mitä pehmeämpi taikina sen parempi leipä! Mikäli taikina tuntuu kovalta ja kuivalta lisää vettä – heitä samalla ruokalusikallinen jauhoja taikinan sekaan, jotta vesi sekoittuu taikinaan helpommin.

Vaivaa taikinaa tehokkaasti noin 7 minuuttia. Lisää suola ja kurpitsansiemenet ja vaivaa taikinaan kunnollinen sitko, noin 3 minuuttia. Tunnustele taikinaa. Sitko on muodostunut, kun taikina on venyvää ja sileää. Helposti repeilevä taikina ei ole vielä valmista – jatka vaivaamista!

Anna taikinan levätä kulhossaan esimerkiksi muovipussin sisällä peitettynä noin 3 tuntia.

Muotoile leipä hellävaraisesti joko pitkulaksi tai pyöreäksi limpuksi. Ei haittaa vaikka leipä jäisi pinnaltaan epäsymmetriseksi. Halutessasi voit kostuttaa leivän päällisen vedellä ja dipata sen kevyesti kurpitsansiemenissä.

Nostata leipää vielä noin 2 tuntia pellillä, joka on peitetty muovipussilla. Leipä on kohonnut tarpeeksi, kun sen koostumus tuntuu hiukan höllyvältä, mutta kuitenkin kimmoisalta koskettaessa. Siivilöi päälle hiukan ruisjauhoja ja viillä leivän pintaan viillot terävällä puukolla.

Paista 225 asteessa kypsäksi, noin 25 minuuttia. Paistoaika riippuu pitkälti uunistasi, joten tarkkaile paistoa. Heitä uunin pohjalle kourallinen jääpaloja tai kipollinen vettä paiston alussa – näin saat höyryä aikaiseksi uuniin, joka muodostaa leivän pinnalle kuoren ja tekee siitä rapean!

Leipä on kypsä, kun siitä pääsee kumea ääni koputellessasi kevyesti leivän pohjaa sormenpäillä. Samalla näet onko leipä ottanut väriä myös pohjaan – vaalea pohja tarkoittaa yleensä raakaa leipä.

Avainsanat: leipojat, leivonta, kurpitsaleipä, vehnäjuuri, hapanjuuri, nostatus, esitaikina, raski, ruisjauho, sämpyläjauho, kurpitsansiemen, ohje, resepti, rouheinen, täyttävä

⇢ Seuraavalla sivulla: Inkivääri-suklaakakku
⇠ Edellisellä sivulla: Porkkanakakku


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact