EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Perinteinen amerikkalainen kurpitsapiirakka maistuu minkä tahansa aterian jälkeen mainiosti myös Suomessa. Piparkakkumausteinen mehevä kurpitsapiiras tarjotaan Amerikassa erityisesti kiitospäivän ja halloweenin aikaan kevyesti vatkatun kerman kera.

Piirakkapohjana toimii tietysti periamerikkalainen lehteilevä sokeriton Pate Brisee –pohja. Yksinkertainen piirakkapohja valmistetaan nyppimällä kylmä voi ja vehnäjauho sekä suola keskenään murumaiseksi seokseksi, johon lisätään kylmä vesi pieni määrä kerrallaan. Täyte valmistetaan yhdistämällä kaikki ainekset keskenään. Voiko enää yksinkertaisempaa piirakkaohjetta ollakaan - ja lopputulos on jotain aivan uutta ja erikoista, jota ei Suomen mantereelta saakaan ihan mistä tahansa pitäjästä.

Kurpitsapiirakka (Pumpkin Pie)

23 cm halkaisijan piirakka.

Pohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja, kylmiä
  • 0,5 tl suolaa
  • 113 g voita, kylmää
  • n. 3-6 rkl jääkylmää vettä

Täyte:

  • 450 g kurpitsapyrettä
  • 3 kpl kananmunia
  • 250 g fariinisokeria
  • 1 rkl maizenaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 3 tl piparkakkumausteseosta (1,5 tl kanelia, 0,5 tl inkivääriä, ripaus muskottipähkinää ja neilikkaa)
  • 2,5 dl vispikermaa
  • 0,5 dl maitoa

Laita kaikki aineet, myös vesi, jääkaappiin/pakastimeen viilenemään vähintäänkin tuntia ennen taikinan valmistamista.

Valmis taikina on vielä murumaista ennen kaulimista.

Nypi voi, vehnäjauho ja suola murumaiseksi seokseksi. Voit tehdä tämän myös monitoimikoneella, tällöin ainekset pysyvät kylminä nyppimisen ajan. Lisää muruseokseen kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on kiinteämpää. Lopeta veden lisääminen, kun taikinasta muodostuu kädellä puristaessa kiinteähkö pallo. Taputtele taikina kevyesti kiinteäksi levyksi ja kääri se huolellisesti tuorekelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään tunti ennen jatkokäsittelyä. Voit valmistaa taikinan tähän pisteeseen asti jopa kaksi viikkoa aikaisemmin. Taikina säilyy jääkaapissa huolellisesti tuorekelmuun käärittynä parisen viikkoa. Pakastimessa taikina säilyy noin kuukauden verran. Sulata pakastettua taikinaa noin 45 minuuttia huoneenlämmössä ennen kaulimista.

Voitele 23 cm halkaisijan piirakkavuoka kevyesti. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 2-3 mm, piirakkavuokaa reilusti isommaksi matoksi. Nosta matto varovasti kaulinta apuna käyttäen piirakkavuoan päälle. Painele taikina jauhotetuilla sormilla kevyesti vuoan kantteihin ja uriin. Käännä reunan yli jäänyt taikina vuoan reunalle, taikinan alle, ja vääntele sormin reuna aaltomaiseksi. Jäähdytä pohjaa pakkasessa vähintään 30 minuuttia ennen täyttämistä ja paistamista. Pistele pohja haarukalla.

Valmista täyte sekoittamalla kurpitsa, kananmunat ja sokeri tasaiseksi. Lisää maizena, suola, mausteet, maito ja kerma. Sekoita tasaiseksi. Kaada täyte jäähdytetyn pohjan päälle.

Paista 190-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Piirakka on valmis, kun täyte hytkyy kevyesti vain piirakan keskeltä.

Anna jäähtyä täysin ennen tarjoilua. Tarjoile kevyesti vatkatun ja sokeroidun kermavaahdon kera.

Piirakka säilyy jääkaapissa noin 3-4 vuorokautta. Piirakan voi myös pakastaa, jossa se säilyy noin 2 kuukautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, ohjeita, reseptejä, resepti, erikoinen, Amerikka, amerikkalainen, diner, kurpitsa, pumpkin, piirakka, piiras, pie, tartaletti, tartletti, pate brisee, lehtevä, pohja, täyte, herkullinen, joulu, kiitospäivä, halloween, helppo, yksinkertainen, yllättävä, uusi, hyvä

⇢ Seuraavalla sivulla: Linzin torttu
⇠ Edellisellä sivulla: Vehnäjuuri


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut pukille ja poroille pipareita?


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact