EtusivuReseptitOta yhteyttä

Makea fudge saa potkua raakalakritsijauheesta! Helppo joulumakeinen on oiva ruokalahja ja joulumyyjäisten hitti.

Lakritsifudge

Gluteeniton. 15x15 cm halkaisijan vuoka.

  • 240 g (laktoositonta) täysmaitoa
  • 360 g sokeria
  • 70 g voita
  • 140 g tummaa siirappia
  • 2 tl raakalakritsijauhetta
  • (Mustaa elintarvikeväriä)

Lisää mausteet ja väriaineet vasta viimeisessä vaiheessa, kun fudge on jo 117-asteista.

Yhdistä kaikki aineet paitsi raakalakritsijauhe ja elintarvikeväri reilun kokoiseen kattilaan (3 litran kattila), jossa fudgella on tilaa kuohua vapaasti. Pienestä kattilasta fudge kuohuu helposti yli.

Keitä aineita pienellä lämmöllä (kuusivaiheisessa liedessä 3-4:lla) sekoittamatta, kunnes sokeri on kokonaan sulanut maidon sekaan. Seuraa fudgen lämpötilaa sokerimittarilla. Kiehauta fudge ja sekoita sitä silloin tällöin. Kun seos saavuttaa 100 astetta sekoita fudgea useammin. Jatka keittämistä, kunnes seos on 117-asteista.

Karamelliseos kuohuu ja kuplii paljon keittämisen aikana, ja näin sen kuuluukin tehdä. Keitä sitä kunnes lämpömittari ilmoittaa seoksen lämpötilaksi 117 astetta. Huomioi, että mikäli lämpömittarisi osuu kattilan pohjaan on seoksen lämpötila oikeasti matalampi kuin mitä mittari näyttää! Nosta siis mittarin antura irti kattilan pohjasta viimeisten minuuttien ajaksi, niin että se kuitenkin on upoksissa seoksessa. Muista samalla sekoittaa. Helpointa on asettaa sokerilämpömittari hälyttämään 117 asteeseen, ja kun kuulet tasaisen piipityksen useamman sekunnin ajan, niin on seos valmis jäähdytettäväksi. Ei huolta vaikka mittari näyttäisi hetkellisesti jopa 118 astetta. Mutta älä kuitenkaan keitä seosta tarkoituksella yli 117 asteen.

Valmistele tällä välin 15x15 cm kokoinen vuoka/rasia, johon seos laitetaan jähmettymään lopulliseen muotoonsa. Voit käyttää neliön muotoisen vuoan sijasta myös pyöreää pientä kakkuvuokaa tai kattilaa, myös muoviset karkkirasiat käyvät tarkoitukseen erinomaisesti. Vuoraa valitsemasi astia leivinpaperilla.

Ota fudge pois liedeltä ja anna jäähtyä 110-asteiseksi. Lisää raakalakritsijauhe ja halutessasi musta elintarvikeväri. Me lisäsimme fudgeen pienen määrän mustaa pastaväriä. Sekoita fudgea puuhaarukalla, kunnes seos on mattapintainen ja selvästi paksuuntunut ja saanut ilmaa, noin 60-asteiseksi. Kaada fudge vuokaan. Anna jähmettyä huoneenlämmössä noin tunti ennen paloittelemista. Anna jähmettyä huoneenlämmössä loppuun asti valmiiksi paloiteltuna, mieluiten yön yli.

Mikäli lämpömittaria ei keittiön tarvikkeista löydy, niin todellakin suosittelemme sellaisen hankkimaan. Jos kuitenkin haluat valmistaa fudgea ilman lämpömittaria, niin harjoitus tekee mestarin – seoksen koostumus muuttuu keittämisen aikana koko ajan ja oikean koostumuksen oppii kyllä näkemään silmälläkin. Kun fudgen kuohuntaa alkaa hiipua ja madaltua, kuplat ovat isompia ja laiskempia ja seos on saanut karamellisen värinsä, on se valmista jatkokäsittelyyn.

Herkullinen lakritsifudge säilyy huoneenlämmössä tai hiukan viileämmässä ilmatiiviisti pakattuna useamman viikon ajan, 2-3.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, joululeivonta, ruokalahja, fudge, lakritsifudge, lakufudge, raakalakritsijauhe, toffee, kermakaramelli, karamelli, karkki, makea, laktoositon, gluteeniton, keliaakikoille sopiva, keliakia, viljaton, kermatoffee, omar, lakritsi-fudge, laku-fudge, raakalakritsi fudge, laku fudge, joulukarkki

⇢ Seuraavalla sivulla: Konjakkipikkuleivät
⇠ Edellisellä sivulla: Lakritsipiparit


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact