EtusivuReseptitOta yhteyttä

Kesäinen mansikkatäytepitko kruunaa kahvipöydän. Täytä pitko mielesi mukaisesti vaniljakreemillä, paistonkestävällä marmeladilla tai rahkatäytteellä ja marjoilla. Nauti tämä ihanan kotoisa ja pehmeä täytepitko tuoreeltaan.

Perinteisen pullapitkon valmistaminen on helppoa. Pullapitkosta voit valmistaa kätevästi myös täytepitkon, paina kämmenellä kohonneen pullapitkon keskelle syvennys haluamallesi täytteelle. Täytä syvennys ja viimeistele paiston jälkeen hedelmäsokerikiilteellä ja marjoilla. Ja mikäli letitys tuottaa vielä hankaluuksia, ei sillä täytepitkon kanssa ole niin väliä. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa!

Mansikkapitko

 • 2 dl maitoa
 • 15 g kuivahiivaa (50 g tuorehiivaa)
 • 140 g sokeria
 • Ripaus suolaa
 • 1,5 tl kardemummaa
 • 1 kananmuna
 • 145 g pehmeää voita
 • Noin 500 g vehnäjauhoja

Täytteeksi:

 • Vaniljakreemiä (kaupan valmis kreemijauhe käy tähän erinomaisesti!)
 • Paistonkestävää marmeladia/hilloa
 • Mansikoita

Päälle:

 • Hedelmäsokerikiille (ohje hedelmäsokeripaketin kyljessä!)

Lämmitä maito hiivaa varten joko 42-asteiseksi (kuivahiivalle) tai 37-asteiseksi (tuorehiivalle). Sekoita kuivahiiva kolmasosaan vehnäjauhoja. Liota murennettu tuorehiiva suoraan lämpimään maitoon.

Lisää maitoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja noin kaksi kolmasosaa vehnäjauhoista (kuivahiivan kanssa). Sekoita tasaiseksi ja tunnustele taikinan koostumusta. Mikäli taikina on märkää lisää jauhoja vähän kerrallaan.

Lisää kuutioitu pehmeä (huom. ei sula!) voi ja pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Jauhot auttavat voita sulautumaan osaksi taikinaa. Vaivaa tasaiseksi ja tunnustele taikinaa. Taikina on rasvaista, mutta ei märkää eikä vetelää. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa taikinaan hyvä sitko – se on erityisen tärkeää pullapitkoja tehtäessä. Sitko on valmis, kun taikinaa voi venyttää ilman, että se repeää helposti. Koneella taikinaa saanee vaivata ainakin 12 minuuttia, mahdollisesti enemmänkin koneesta riippuen. Käsin taikinaa saa vaivata ainakin 20 minuuttia.

Anna taikinan nousta rauhassa noin 40 minuuttia kulhossa muovipussilla peitettynä.

Kaada taikina pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat rikki. Paloittele taikina kahteen saman painoiseen osaan, mikäli mahdollista käytä vaakaa. Pyörittele palat palloiksi ja laita (minigrip-)pussin sisälle odottamaan jatkokäsittelyä, säikeeksi muotoilua. Taikina pysyy kosteana ja helpommin muotoiltavana pussin sisällä. Kuivaa taikinaa on vaikea käsitellä.

Muotoile pallo kerrallaan pitkon säikeeksi pyörittelemällä pallosta kahdella kämmenellä pöytää vasten pitkä säie. Älä käytä jauhoja pöydällä! Aloita taikinapalan keskeltä ja liikuta käsiä kevyesti painamalla ulospäin. Älä venytä taikinaa vaan pyöritä sitä pöytää vasten kevyesti painamalla – taikinasäie katkeaa ja repeää venyttämällä. Säikeiden tulee olla noin 85 cm pitkiä.

Anna valmiiden säikeiden seistä muutama minuutti taikinan jännityksen laukaisemiseksi – säikeet ovat siten helpompia käsitellä. Aseta molemmat säikeet vierekkäin pöydälle pitkässä suunnassa ja taita ne puolikaareksi eteesi, niin että edessäsi on neljä säikeen päätä. Katso mallia esimerkkikuvista!

Letittäminen:

Vasemmalla pullakranssin letitysohje, oikealla pullapitko neljällä säikeellä.

Paina puolikaaren keskikohtaa hiukan litteämmäksi kämmenen syrjällä. Jätä kaikkien liikkeiden väliin hiukan väljää; älä letitä tiukkaan, vaan jätä tilaa kohoamiselle! Aloita letittäminen nostamalla toinen säie oikealta yläviistoon. Siirrä vasemmanpuolimmainen säie oikealle kahden säikeen yli ja jätä poikittain. Laske yläviistossa oleva säie alas kahden oikeanpuolimmaisen säikeen päältä. Nosta näistä kolmesta sinua päin osoittavasta säikeestä oikeanpuolimmainen säie kohtisuoraan ylös poikittain olevan säikeen päälle ja jätä sinne. Laske poikittain oleva säie nyt alas kahden sinua päin osoittavan säikeen viereen ja jätä siihen. Nosta vasemman puolimmainen säie yli vaakaan kaikkien sinua päin osoittavien säikeiden yli. Laske kohtisuoraan ylös osoittava säie alas poikittain olevan säikeen päälle. Ja niin edelleen. Toista tätä päätyyn asti ja päättele pitko. Voit päätellä pitkon kahdella eri tavalla: joko yhdistämällä säikeiden päät ja rullaamalla ne sormin kiinni toisiinsa, tai painamalla kämmenen syrjällä säikeet nippuun ja katkaisemalla päät.

Pitkon voi päätellä monella eri tavalla.

Anna pitkon kohota ennen paistoa noin 45 minuuttia, kunnes pinta tuntuu hiukan ilmavalta ja kimmoisalta. Paina kädellä/nyrkillä pitkon keskelle syvä ura täytettä varten. Voitele pinta kananmunalla huolellisesti. Mitä tarkemmin voideltu pullapitko, sitä kauniimpi paistopinta ja kiilto pullassa on. Pursota uraan paistonkestävää vaniljakreemiä/marmeladia/rahkatäytettä. Rahkatäytteen ohjeen löydät täältä.

Paista 190 asteessa noin 25 minuuttia. Pullapitko saa ottaa pinnalle ihan reilusti paistoväriä. Vaalea pinta tarkoittaa yleensä raakaa sisusta. Tarkista kypsyys myös pohjasta. Nosta pitkon reunaa varovasti isolla veitsellä tai paletilla – tasainen tumma paistopinta pohjassa tarkoittaa kypsää sisusta!

Anna pullapitkon jäähtyä. Asettele täytteen päälle joko tuoreita tai pakastemansikoita. Voit toki käyttää mielesi mukaisesti myös vadelmia, mustikoita tai hedelmiä. Valmista hedelmäsokerikiillettä paketin ohjeen mukaisesti ja sivele lämmintä kiillettä mansikoille. Mansikat pysyvät hyvänä huomattavasti pidempään kiilteen ansiosta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, täyte, mansikka, vanilja, pulla, pitko, kranssi, juhlapitko, voilla leivottua, neljä säiettä, säie, letitys, juhlat, juhlapöytä, kahvi, kardemumma, hedelmäsokeri, kiille, rahka, kesä

⇢ Seuraavalla sivulla: Joonatan leipoo - Palsternakkarieskat
⇠ Edellisellä sivulla: Mansikkapusut


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Herkuillisen näköinen, makuinenkin!!

– Papsa 10.07.2015

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact