EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Raikas mustaherukkajuustokakku on komea näky kahvi- ja juhlapöydässä. Tämä hyydytettävä juustokakku on yllättävän helppo valmistaa. Käyttämällä irtopohjavuokaa tai kakkurengasta saat näppärästi kakun eri näyttävät kerrokset näkyviin.

Juustokakun pohjan voi valmistaa perinteiseen tapaan Digestive-kekseistä tai voit halutessasi käyttää vaikkapa gluteenittomia keksejä, jolloin kakku sopii myös keliaakikoille. Mikä tahansa keksi käy, myös täytekeksit! Saat pohjaan erimakuja kokeilemalla eri keksejä.

Pinnalle valmistettavan mustaherukkahyydykkeen voit halutessasi korvata mieleisellä marjalla tai hedelmällä, vaikkapa puolukalla, lakalla tai vadelmilla. Mustaherukka on Leipojat.fi –toimituksen valinta, koska mustaherukkaa kasvaa toimituksen pihapiirissä ja sen kirpsakan raikas maku sopii yhteen kaikenlaisten maitotuotteiden, kuten tuorejuuston, kanssa erinomaisesti.

Käytimme hyydykeaineena liivatejauhetta liivatelehtien sijasta. Liivatejauhe on helppokäyttöistä ja hyvin säilyvää. Liivatteen käyttö hyydykeaineena ei ole rakettitiedettä, vaan yllättävän selkeää ja helppoa. Valmista liivate aina paketin ohjeen mukaisesti, niin hyydyttäminen onnistuu takuuvarmasti!

Liivatejauhe, kuten liivatelehdetkin, liotetaan kylmässä nesteessä 5 minuutin ajan ennen nesteen kuumentamista. Yksi teelusikallinen liivatejauhetta vastaa kahta liivatelehteä. Liivatelehtiä käytettäessä on hyvä käyttää runsaasti nestettä – jos 3 ruokalusikallista sitruunanmehua ei tunnu riittävän lehtien turvottamiseen, niin lisää mehun määrää sen verran kuin tarve vaatii. Liivatejauhetta käyttäessä nesteen määrä on vakio.

Mustaherukkajuustokakku

Yksi 20 cm halkaisijan juustokakku.

Pohja:

  • 200 g Digestive-keksejä
  • 80 g sulaa voita

Murskaa keksit hienoksi muruksi monitoimikoneella/tehosekoittimella tai muovipussin sisällä kaulinta apuna käyttäen. Lisää keksimuruun hiukan jäähtynyt sula voi ja sekoita tasaiseksi käsin. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle tai kakkurenkaan alle ja sipaise vuoan reunoja sisäpuolelta kevyesti öljyllä. Kaada keksimuru irtopohjavuoan leivinpaperoidulle pohjalle ja tasoittele tasaiseksi pohjaksi käsin. Älä paina muruseosta koko voimalla, riittää, että kerros on kiinteä ja tasainen. Puhdista irtomurut reunoilta kevyesti sormella tai paperilla, jotta kakun reunoille ei jää irtomuruja. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan täyttämistä.

Tuorejuustotäyte:

  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa (Merkillä ei ole varsinaisesti väliä. Käytimme itse Philadelphia-juustoa)
  • 300 ml vispikermaa kevyesti vaahdotettuna
  • 1,5 – 2 dl tomusokeria (tarkista maku)
  • 1,5 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl sitruunanmehua
  • 3 tl liivatejauhetta tai 6 liivatelehteä

Laita liivatejauhe turpoamaan 3 ruokalusikalliseen sitruunanmehua lasikulhoon tai juomalasiin. Vaahdota kerma kevyesti vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi erillisessä kulhossa. Lisää tuorejuustoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Tarkista maku ja lisää sokeria halutessasi.

Liivate turpoamassa sitruunanmehussa. Notkistettu tuorejuusto.

Lämmitä turvonnut liivatejauhe mikrossa kuumaksi nesteeksi. Pidä silmällä liivatetta, sillä se kuohuaa helposti yli lämmetessään! Noin 15-30 sekuntia mikrossa yleensä riittää liivatteen kuumentamiseen. Sekoittele liivatetta lusikalla hetken aikaa, jotta se tasoittuu ja jäähtyy hiukan – muutama minuutti riittää. Kaada kuuma liivateneste ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon, samalla voimakkaasti sähkövatkaimella sekoittaen. Sekoita tuorejuusto reunoja myöten, jotta liivate on varmasti levinnyt tasaisesti kaikkialle. Pyöräytä vielä muovisella nuolijalla reunoja ja pohjaa myöten muutaman kerran varmistukseksi.

Nostele kevyesti vaahdotettu kerma tuorejuuston sekaan muovisella nuolijalla. Pyöräytä nopeasti tasaiseksi pohjia ja reunoja myöten. Älä sekoita turhaan ylimääräistä, jotta juustokakkumassa pysyy ilmavana.

Kaada juustokakkumassa keksimurupohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Kopauta vuokaa pöytään pari kertaa massassa mahdollisesti olevien isojen ilmakuplien puhkaisemiseksi. Pyyhkäise kakkuvuoan reunat talouspaperilla tasoitetun juustokakkumassan yläpuolelta – juustokakkumassa ja hyydykepäällinen näyttävät kauniimmalta, kun kerrokset ovat selvät, eikä kakkuroiskeita ole hyydykkeen seassa/reunoilla.

Nosta juustokakku lautasella tai muovikelmulla peitettynä jääkaappiin hyytymään noin kahdeksi tunniksi.

Valmista sillä välin mustaherukkahyydyke.

Mustaherukkahyydyke:

  • Noin 300 g tuoreita tai pakastettuja mustaherukoita
  • Noin 1 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2,5 dl vettä
  • 3 rkl sitruunanmehua
  • 3 tl liivatejauhetta tai 6 liivatelehteä

Keitä marjoja sokerin, suolan ja veden kanssa miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes marjoista on irronnut mehua ja ne ovat aivan pehmeitä. Liota liivatejauhetta sitruunanmehussa ja anna sen turvota noin 5 minuuttia. Siivilöi marjaseos kulhoon. Painele marjoista mehut siivilän läpi lusikalla tai lastalla.

Kuumenna liivate mikrossa nestemäiseksi. Muista vahtia liivatetta koko ajan, sillä se kuohuu helposti astiasta yli lämmetessään. Sekoita tasaiseksi lusikalla, ja kaada liivate mustaherukkamehun joukkoon ohuena nauhana samalla vispilällä sekoittaen. Nosta mustaherukkaseos jääkaappiin jäähtymään noin 1-2 tunniksi. Tarkkaile hyydykkeen koostumusta tasaisin väliajoin. Kun mustaherukkaseos alkaa paksuuntua ja muistuttamaan enemmän hilloa kuin mehua on aika kaataa se juustokakun pinnalle. Jos kuuman ja täysin juoksevan mustaherukkahyydykkeen kaataa suoraan juustokakun pinnalle voi edessä olla jääkaapin siivousurakka – hyydyke leviää vuoan reunojen alta kaappiin ennen kuin se kerkeää hyytyä kakun pinnalle kunnolla.
On parempi levittää hyydyke kakun pinnalle sen hiukan jäähdyttyä ja kiinteydyttyä. Hyydykkeen tulisi kuitenkin olla vielä levitettävissä. Mikäli hyydyke ehti hyytyä jääkaapissa kokonaan, voi sen lämmittää mikrossa uudestaan nestemäiseksi!

Mustaherukkahyydykkeen tulee olla paksuhkoa levitettäessä kakun pinnalle.

Anna valmiin juustokakun hyytyä vielä jääkaapissa useampi tunti, yhteensä noin 4-5 tuntia. Voit aivan hyvin antaa kakun hyytyä jääkaapissa yön yli ennen vuoan irrottamista.

Kun juustokakku on täysin hyytynyt irrota vuoan reunat kakusta. Voit pyöräyttää kakun ja vuoan reunojen välistä ohuella veitsellä tai palettiveitsellä varmistaaksesi, että kakku irtoaa nätisti reunoista. Mikäli käytät kakkurengasta on veitsi pyöräytettävä renkaan ja kakun reunan välistä pariin otteeseen pohjaa myöten, jotta saat nostettua renkaan pois.

Koristele juustokakku mielesi mukaisesti ja nauti!

Juustokakku säilyy jääkaapissa noin 3 vuorokautta. Juustokakun voi myös pakastaa jo ennen kuin irrotat sen vuoasta. Kakku säilyy pakkasessa hyvänä noin kuukauden. Sulata kakkua huoneenlämmössä noin tunti ennen tarjoilua.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, ohjeita, reseptejä, leipoa, leipoo, leivotaan, juustokakku, kakut, mustaherukka, mustaviinimarjat, herukat, marjat, hedelmät, hyydyke, liivatejauhe, liivatelehti, tuorejuusto, kermavaahto, keksipohja

⇢ Seuraavalla sivulla: Kookos-suklaakakku
⇠ Edellisellä sivulla: Pursotettavat pikkuleivät


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Talvella maistuu kuppi kuumaa ja pala ihanaa kakkua, vaikkapa suussa sulavaa suklaakakkua?


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact