EtusivuReseptitOta yhteyttä

Perinteinen omenaleivos hurmaa kahvipöydässä!
Eikä sen valmistus ole niin vaikeaa kuin saattaisi kuvitella.

Omenaleivos

(noin 20 kpl)

Voitaikina:

  • 280 g jääkylmää vettä
  • 4 g suolaa
  • 400 g pakkaskylmiä vehnäjauhoja

Kaulintaan:

  • 400 g kylmää voita

Täyteeksi talviomenahilloa:

  • 300 g (n. 3 kpl) talviomeinoita kuorittuna ja pilkottuna
  • 2 kpl kanelitankoja
  • 0,5 dl vettä
  • 1 dl hillosokeria
  • 5 tippaa sitruunamehua

Keitä omenapalat, sitruunamehu, vesi, hillosokeri ja kanelitangot kunnes omenat pehmenevät ja alkavat hajoilla. Poista kanelitangot (Huom. Voit käyttää ne vielä uudestaan, joten älä heitä tankoja pois!). Soseuta omenat sauvasekoittimella. Purkita lämpimänä ja anna jäähtyä. Nosta jääkaappiin säilöön, kun hillo on jo hiukan jäähtynyt. Hillo säilyy viileässä pitkään, jopa vuoden päivät.

Voitakinan valmistus:

Nosta vesi ja vehnäjauhot kylmään edellisenä päivänä. Valmista erittäin kylmistä aineista taikina nopeasti sekoittaen.

Huom! Älä vaivaa taikinaa – taikinaan ei saisi muodostua sitkoa. Riittää, että ainekset ovat kunnolla sekaisin.

Kääri lyhyen lepoajan jälkeen voi taikinan sisään.
Kaulintakaava on 4x4.
Taikina kaulitaan noin 1 cm paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi, jonka jälkeen se taitellaan neljään osaan. Kaulinta tehdään neljä kertaa. Lepoajat kaulintojen välillä 15 minuuttia. Pyri kaulitsemaan ilman jauhoja. Mikäli kuitenkin käytät vähän jauhoja putsaa taikinan taitoksista ylimääräiset jauhot pullasudilla. Ennen aukikaulintaa eli tuotteiden valmistusta tulee taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia, mieluiten 2-3 tuntia.

Omenaleivoksen valmistus:

Kauli voitaikina levon jälkeen 3 mm paksuiseksi pellin kokoiseksi levyksi. Tarvitset kaksi pellin kokoista taikinalevyä omenaleivoksia varten. Rei’itä pohjat terävällä hedelmäveitsellä tai puukolla, noin 1 cm mittaisia viiltoja tasaisin välein koko taikinan alalta.

Anna pohjien levätä jääkaapissa yön yli.

Lämmitä uuni 220-asteiseksi.
Voitele toinen pohjista kananmunalla ennen paistoa. Paista pohjat lähes kypsiksi, noin 15 minuuttia, ja voitele munavoideltu pohja siirappivedellä (loraus kuumaa vettä ja loraus siirappia sekoitettuna). Laske lämpötila 200 asteeseen ja anna paistua kokonaan kypsiksi. Paiston kanssa tulee olla tarkka sillä taikinalevyt jäävät helposti raaoiksi vaikka pinnassa jo olisikin väriä. Nosta pohjaa hiukan veitsen kärjellä niin näet paistovärin ja kypsyyden myös pohjasta! Omenaleivoslevyjen paistoaika on uunista ja lämpötilasta riippuen noin 20-30 minuuttia.

Anna pohjien jäähtyä ja kiinnitä pohjat toisiinsa talviomenahillolla. Päällimmäiseksi tulee muna- ja siirappivoideltu pohja, kiiltävämpi pohja. Aseta kevyt paino päälle (esim. muovinen pieni leikkuulauta) ja anna kiinnittyä jääkaapissa muutama tunti. Leikkaa haluamasi kokoisia leivoksia.

Omenaleivokset säilyvät hyvänä muutaman päivän, mutta ovat parhaimmillaan samana päivänä.

⇢ Seuraavalla sivulla: Kardemummaiset luumumuffinit
⇠ Edellisellä sivulla: Kanapiiraat


Lukijoiden arvosana:

****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact