EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Näyttävä palapelikakku on erinomainen täytekakku esimerkiksi kastejuhlaan/nimiäisiin tai syntymäpäiville. Valkoisella sokerimassalla päällystetty täytekakku viimeistellään sokerimassasta leikatuilla palapelin palasilla ja juhlakalun nimellä.

Palapelikakku on työläs, mutta vaivansa väärti. Selkeät muodot ja muottien käyttäminen muotoja ottaessa auttavat siistin lopputuloksen saavuttamisessa. Liimaa palaset toisiinsa elintarvikeliimalla, jota saa isoimmista marketeista ja leivontakaupoista.

Aloita kakun valmistaminen kakkupohjan leipomisella päivä tai kaksi ennen tarjoilua. Täytä kakku seuraavana päivänä ja koristele tarjoilupäivänä. Täytekakku paranee vanhetessaan ja sen kannattaakin antaa makustua hetkisen ennen juhlapäivää. Jaa leipominen useammalle päivälle ja kakku valmistuu huolettomammin.

Palapelikakku

26 cm halkaisijan kakku. Noin 20-25 hlö.

Tumma kakkupohja:

  • 400 g kananmunia
  • 200 g sokeria
  • 150 g vehnäjauhoja
  • 50 g tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
  • 40 g perunajauhoja

Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota munia ja sokeria reilusti, noin 15 minuuttia. Yhdistä loput aineet ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Nostele kuivat aineet nuolijalla sekaisin vaahtoon. Voit sekoittaa ainekset myös paljaalla kädelläsi, jolloin saat varmasti tasaisen taikinan ja jauhopaakut rikottua. Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun 26 cm halkaisijan irtopohjavuokaan. Tasoita pinta. Paista kakkupohjaa 180 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes puiseen cocktail-tikkuun ei jää märkää taikinaa ja pohja irtoaa hiukan vuoan reunoista.

Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen irrottamista vuoasta. Leivo kakkupohja ainakin päivä ennen kakun täyttämistä, jotta kakkupohjan leikkaaminen olisi helpompaa.

Leikkaa kakkupohjan paistopinta tasaiseksi. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan pitkällä sahalaitaisella leipäveitsellä.

Tarvikkeet kokoamiseen:

  • Valkosuklaamousse.
  • Vadelmamousse.
  • Tumma kakkupohja.
  • Kostutukseen 3 dl vadelmamehua.
  • Kakun kuorrutukseen 3 dl vispikermaa vaahdotettuna.
  • 500 g valkoista sokeri- tai kaulintamassaa.
  • 250 g keltaista sokerimassaa.
  • 250 g sinistä sokerimassaa ja tippa vihreää elintarvikeväriä.
  • Elintarvikeliimaa palapeli-osien ja nimen liimaamiseen.

Kokoa kakku 26 cm irtopohjavuokaan tai kakkurenkaaseen. Niin saat kakusta tasaisen ja kauniin. Irrota kakku vuoasta sen jähmetyttyä, ennen kuorruttamista sokerimassalla.

Valkosuklaamousse:

  • 180 g valkosuklaata
  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1,5 dl vispikermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 0,25 dl tomusokeria
  • 1,5 tl liivatejauhetta tai 3 liivatelehteä
  • 1,5 rkl kylmää vettä

Turvota liivate ohjeen mukaisesti kylmässä vedessä 5 minuuttia ja kuumenna juoksevaksi mikrossa.

Sulata valkosuklaa mikrossa lyhyin 30 sekunnin sykäyksin. Voit sulattaa suklaan myös kattilassa miedolla lämmöllä. Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi, jätä kermavaahto kevyeksi. Notkista tuorejuusto, vaniljasokeri ja tomusokeri tasaiseksi tahnaksi. Sekoita sula valkosuklaa tuorejuustoon sähkövatkaimella tai vispilällä. Yhdistä juokseva liivate ohuena nauhana tuorejuustoon, samalla sekoittaen tasaiseksi nopeasti vispaten tai sähkövatkaimella. Nostele kermavaahto nuolijalla tuorejuuston joukkoon ja kaada alimman kakkupohjan päälle. Tasoita pinta. Aseta keskimmäinen kakkupohja täytteen päälle ja paina kevyesti. Kostuta pinta kevyesti. Nosta kakku jääkaappiin ja valmista vadelmamousse.

Vadelmamousse:

  • 200 g kotimaisia pakastevadelmia
  • 2 rkl sokeria
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl vispikermaa
  • 2,5 tl liivatejauhetta tai 5 liivatelehteä
  • 2,5 rkl kylmää vettä

Yhdistä vadelmat ja 2 ruokalusikallista sokeria isossa astiassa ja kiehauta mikrossa soseeksi, noin 5 minuuttia. Voit kiehauttaa vadelmat ja sokerin halutessasi kattilassa. Siivilöi seos ja ota talteen vadelmien mehu ja anna sen jäähtyä.

Turvota liivate ohjeen mukaisesti kylmässä vedessä 5 minuuttia ja kuumenna juoksevaksi mikrossa.

Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi, jätä kermavaahto kevyeksi. Notkista tuorejuusto ja vaniljasokeri tasaiseksi tahnaksi. Yhdistä juokseva liivate vadelmamehuun, samalla sekoittaen tasaiseksi nopeasti vispaten tai sähkövatkaimella. Sekoita huoneenlämpöinen vadelmamehu liivatteineen tuorejuuston sekaan. Nostele kermavaahto nuolijalla tuorejuuston joukkoon ja kaada kakkupohjan päälle. Aseta päällimmäinen kakkupohja sileä puoli ylöspäin täytteen päälle ja paina kevyesti. Kostuta pinta kevyesti. Sivele pinnalle ohut kerros vadelmamoussea. Nosta kakku jääkaappiin vähintäänkin 3 tunniksi jähmettymään ennen koristelemista.

Irrota kakku vuoasta pyöräyttämällä voi- tai palettiveitsellä vuoan reunaa myöten ja irrottamalla reuna varovasti. Sivele kakun ympärille tasainen kerros kermavaahtoa. Tasoita reunat muoviraapalla tai veitsellä. Tasoita kakun kantit palettiveitsellä vetämällä veitsi 90 asteen kulmassa kakun keskustaa kohden. Pyyhi ylimääräinen kermavaahto pois jokaisen vedon jälkeen. Nosta kakku kylmään tai jopa pakkaseen hetkeksi odottamaan sokerimassan kaulimista. Kunnolla jähmettyneen kakun päälle on helpompi levittää sokerimassa.

Pehmitä valkoinen sokerimassa vaivaamalla sitä pöytää vasten. Ripottele ohut kerros tomusokeria pöydälle. Kaulitse pehmitetty sokerimassa ohueksi noin 2-3 mm paksuiseksi matoksi, mahdollisimman lähelle pyöreää muotoa. Ripottele myös maton päälle tomusokeria ja maton alle lisää sokeria tarvittaessa. Pidä sokerimassa irtonaisena pöydästä ja kaulimesta tomusokerin avulla. Pyöritä sokerimassamatto kevyesti kaulimen ympärille ja nosta kakun päälle. Katso, että sokerimassa on reilusti kakkua isompi. Rullaa sokerimassa kevyesti kakun päälle ja tasoita pinta puhtain käsin tai muovisella tehtävään tarkoitetulla työkalulla. Sokerimassa ei kestä venyttämistä kuten marsipaani. Tasoita sokerimassa kakun ympärille sivelemällä sitä kämmenillä. Oikaise samalla varovasti mahdolliset rypyt ja silitä kohdat suoriksi. Ole tarkkana, että kakun ja massan väliin ei jää ilmakuplia. Leikkaa ylimääräinen sokerimassa kakun reunan läheltä pois esimerkiksi hedelmäveitsellä tai pizzaleikkurilla. Työnnä sokerimassan reuna varovasti kakun alla veitsen päällä.

Ota ylijääneestä valkoisesta massasta kirjaimia, joko muotilla tai vapaasti käsivaralla.

Kauli keltainen ja sininen sokerimassa edellä mainitulla tavalla ohueksi matoksi. Ota matoista palapeli-muotilla paloja. Liimaa palapelit kakun päälle sivelemällä ohut kerros elintarvikeliimaa palapelin toiselle puolelle ja kevyesti painamalla se kakkua vasten. Liimaa valkoisesta massasta otetut kirjaimet halutussa järjestyksessä palapelin palojen päälle. Liimaa paloja myös kakun reunoille.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, palapelikakku, nimiäiskakku, kakku, täytekakku, ristiäiskakku, lapsikakku, sokerimassakakku, suklaakakku, valkosuklaamousse, vadelmamousse, sokerimassa, marsipaani, elintarvikeliima

⇢ Seuraavalla sivulla: Appelsiini-mangokakku
⇠ Edellisellä sivulla: M&M-cookies


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Leipojat viettävät kesälomaa elo-syyskuun!


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact