EtusivuReseptitOta yhteyttä

Nämä perinteiset ranskalaiset voitaikinaleivonnaiset, palmierit, ovat ihanan sokerisia ja rapeita herkkupaloja, joiden valmistaminen vaatii jo hiukan ammattitaitoa. Suomessa kanapénkin nimellä kulkevat leivonnaiset ovat tuttuja etenkin vanhemmalle väestölle.

Leipojat.fi –toimitus kävi tutustumassa ympäri maailmaa toimivan Le Cordon Bleu –kokkikoulun järjestämään leivontakurssiin Las Vegasissa, Amerikassa, jonka aiheena olivat ranskalaiset leivonnaiset. Kurssin ohjelmaan kuuluivat mm. nämä suussa sulavat leivonnaiset!

Mikäli voitaikinan tekeminen itse ei kuulosta hauskalta idealta, ja sitä se ei kaikkien mielestä varmastikaan ole, voit käyttää myös kaupan valmista taikinaa. Käyttäessäsi valmistaikinaa sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin taitella taikinaan sokeri/kanelisokeri ohjeen mukaisesti ja paistaa ne. Valmistaikinasta valmistettuja leivonnaisia ei tarvitse lepuuttaa jääkaapissa lainkaan ennen paistoa!

Palmierit eli kanapét

Useita kymmeniä riippuen taikinan paksuudesta.

Voitaikina:

  • 280 g jääkylmää vettä
  • 4 g suolaa
  • 400 g pakkaskylmiä vehnäjauhoja

Kaulintaan:

  • 400 g kylmää voita

Väleihin:

  • Sulaa voita
  • Runsaasti sokeria/kanelisokeria

Nosta vesi ja vehnäjauhot kylmään edellisenä päivänä. Valmista erittäin kylmistä aineista taikina nopeasti sekoittaen.

Huom! Älä vaivaa taikinaa – taikinaan ei saisi muodostua sitkoa. Riittää, että ainekset ovat kunnolla sekaisin.

Kääri lyhyen lepoajan jälkeen voi taikinan sisään.
Kaulintakaava on 4x4 Taikina kaulitaan noin 1 cm paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi, jonka jälkeen se taitellaan neljään osaan. Kaulinta tehdään neljä kertaa ennen aukikaulimista. Lepoajat kaulintojen välillä 15 minuuttia.

Ennen aukikaulintaa eli tuotteiden valmistusta tulee taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia, mieluiten 2-3 tuntia. Valmiiden tuotteiden lepoaika jääkaapissa ennen paistoa mielellään yön yli. Pyri kaulitsemaan ilman jauhoja. Mikäli kuitenkin käytät vähän jauhoja putsaa taikinan taitoksista ylimääräiset jauhot pullasudilla.

Taikina aukikaulitaan viimeisellä kerralla noin 3 mm paksuiseksi ja 30 cm levyiseksi suorakaiteen muotoiseksi matoksi, josta tuotteet valmistetaan. Leikkaa taikinan reunat suoriksi ennen palmiereiksi taittelua.

Leivontakurssilaiset tarkkailevat, kun kondiittorimestari Caroline voitelee
ja kaneli-sokeroi voitaikinalevyjä.

Levitä 3 mm paksuinen taikinamatto sokerin päälle. Voitele taikinamatto sulalla voilla kauttaaltaan ja ripottele pinnalle runsaasti joko sokeria tai kanelisokeria oman mieltymyksen mukaisesti. Taita pitkät sivut keskelle. Voitele sulalla voilla ja ripottele päälle runsaasti sokeria/kanelisokeria. Taita pitkät sivut uudestaan keskelle. Voitele sulalla voilla ja ripottele päälle runsaasti sokeria/kanelisokeria. Käännä puolikkaat vastakkain – taikinakerroksia on nyt kahdeksan. Viipaloi taikinapötkö noin 1 cm paksuisiksi palmiereiksi ja lado ne pellille tai muulle tasaiselle pinnalle, jonka saat helposti jääkaappiin. Anna valmiiden tuotteiden levätä jääkaapissa mielellään yön yli, vähintäänkin 2-3 tuntia, ennen paistoa.

Suomessa kanapét eivät yleensä ole ohuen ohuita vaan ne paistetaan sellaisenaan 1 cm paksuisina. Le Cordon Bleu –kokkikoulun leivontakurssilla ne kuitenkin vielä litistettiin kahden uunipellin välissä seisoen päällimmäisen pellin päällä. Mielestämme nämä herkut ovat paremman näköisiä ilman litistämistä, mutta maassa maan tavalla! Mikäli litistät palmierit, tee se jo ennen kylmiöön laittamista!

Voitaikinaleivonnaiset paistetaan 230 asteessa kypsiksi asti, tuotteesta ja uunista riippuen noin 12-15 minuuttia. Paistossa tulee olla tarkkana, että tuote on varmasti kypsä. Leivonnaisen kypsyyden voit selvittää tarkastamalla pohjan paistovärin ja halkaisemalla sen kahtia – leivonnainen on kypsänä lehtevä ja ilmava.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, artikkeli, juttu, le cordon bleu, culinary school, kokkikoulu, ravintolakoulu, leivontakurssi, Amerikka, Las Vegas, Nevada, erikoisagentti, ranskalainen, leivos, leivonnainen, voitaikina, palmier, kanapee, kanapeet, kanapé, siankorva, kanelisokeri, vaativa, vaikea

⇢ Seuraavalla sivulla: Vaniljakreemi
⇠ Edellisellä sivulla: Ranskalaiset leivonnaiset tutuiksi leivontakurssilla


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact