EtusivuReseptitOta yhteyttä

Ranskalaiset leivonnaiset tutuiksi leivontakurssilla!

Toimituksemme erikoisagentti on kiertänyt Amerikan manteretta ja tutustunut paikallisiin leipomoihin, herkkuihin ja leivontatapoihin. Tällä kertaa hän pääsi osallistumaan maailmankuulun Le Cordon Bleu –kokkikoulun järjestämälle leivontakurssille Las Vegasissa, Nevadassa. Päivän kestäneellä kurssilla teemana olivat ranskalaiset leivonnaiset.

Le Cordon Bleu –koulu järjestää lyhyitä leivonta- ja kokkauskursseja ympäri maailman. Kaikille avoimet kurssit Amerikassa ovat yleensä päivän tai kahden mittaisia ja hintaluokaltaan 99-500 dollarin välimaastosta, riippuen toki kurssin sisällöstä ja pituudesta. Erikoisagentin käymä kurssi kesti kuusi tuntia ja maksoi 125 dollaria (noin 113 EUR elokuun 2015 kurssilla). Le Cordon Bleun leivontakursseilla Amerikassa teemoina ovat mm. ranskalaiset leivonnaiset, amerikkalaiset piirakat, italialaiset jälkiruoat, kakkujen ja kuppikakkujen koristelu sekä gluteeniton leivonta. Leivontakursseja järjestävät myös Euroopassa sijaitsevat Le Cordon Bleu –koulut. Kurssi on kätevästi varattavissa ja maksettavissa Internetissä koulun nettisivujen kautta.

Koulussa voi opiskella lyhytkurssien lisäksi myös pidemmän kaavan kautta leipomista ja konditoria-alaa niin sanotuilla diplomi-kursseilla. Le Cordon Bleu –koulun oppilaat käyvät läpi kaikki ravintola-alan työtehtävät diplomi-kurssiensa aikana. Opiskelu ei siis ole pelkkää leipomista. Aivan valmiiksi leipuri-kondiittoriksi sieltä ei aivan hetkessä valmistutakaan, kuten Suomessa on tapana ammattikoulusta valmistua. Atlantin takana lisäkokemusta on haettava ensimmäisen pidemmän kurssin (1,5 vuotta) jälkeen työskentelemällä vuosi tai kaksi leipomossa, ravintolassa tai konditoriassa. Tämän jälkeen ainakin Amerikassa on vielä käytävä yksi pidempi (noin vuoden) kurssi koulussa, jonka jälkeen voi saada käteensä leipuri-kondiittorin paperit. Käytännöt vaihtelevat maittain.

Tie leipuri-kondiittoriksi on pitkä ja raskas, eikä se tule halvaksi. Las Vegasin kampuksella ensimmäisen diplomi-kurssin kustannukset ylsivät 42 000 dollariin oppilaalta. Ja tuon summan maksaa jokainen oppilas itse! Toisaalta diplominsa saaneen aloittelevan leipurin tai kondiittorin aloituspalkka ensimmäisessä alan työpaikassa on noin 30 dollaria tunnilta. Le Cordon Bleu –koulun diplomilla on suuri arvo alan työmarkkinoilla.

Leivontakurssilla opettajana toimi kondiittorimestari Caroline, kuvassa etualalla, ja
vapaaehtoisena oppilasavustajana, kuvassa takana, Lisa.

Opettajina kursseilla toimivat koulun ammattitaitoiset opettajat ja avustajina vapaaehtoiset innokkaat oppilaat. Koulun tilat ja opetuskeittiöt ovat kurssilaisten käytössä vapaasti. Kurssilaisten ei tarvitse tuoda mukanaan muuta kuin aimo annos innokasta asennetta leipomista kohtaan. Le Cordon Bleu tarjoaa tarvittavat raaka-aineet, välineet, tilat ja jopa essun, jonka saa pitää itsellään päivän päätteeksi. Pidemmillä kursseilla tarjolla saattaa olla myös kevyt lounas ja virvokkeita.

Erikoisagenttimme oli varannut Internetin kautta paikan leivontakurssille Las Vegasin Summerlinissa sijaitsevasta Le Cordon Bleu –koulusta noin viikkoa ennen kurssia. Bleu Ribbon Kitchen -nimellä kulkeva koulun lyhytkurssisivusto osasi kertoa, että kurssilla leivottaisiin ranskalaisia leivonnaisia ja jälkiruokia, kuten pistaasi-macaroneja kirsikkavoikreemillä, rommibaboja ja suklaakohokkaita.

Vesi kielellä aurinkoisena lauantaiaamuna jo puoli yhdeksältä paikalle saapuneet innokkaat kurssilaiset saivatkin ikävämmän puoleisen vastaanoton koululla. Leivontakurssin oli määrä alkaa aamulla yhdeksältä ja kestää iltapäivään kello kolmeen saakka. Osallistujia kurssilla oli erikoisagentti mukaan luettuna neljä. Keskimääräinen osallistujamäärä leivontakursseilla on noin 10 henkeä. Sähköpostitse saaduissa ohjeissa pyydettiin saapumaan koululle noin 30 minuuttia ennen kurssin alkua ilmoittautumista varten. Kaikki olivat jo paikalla, kun kurssia vetävä kondiittorimestari Caroline tuli huutelemaan aulaan innokkaita leipureita amerikkalaisia piirakoita käsittelevälle kurssille. Hetken pähkäilyn jälkeen selvisi, että koululle oli lähetetty väärän kurssin tiedot Le Cordon Bleu –yhtiön pääkonttorilta. Kondiittorimestari oli siis varautunut väärin raaka-ainein leivontakurssiin.

Kukaan kurssilaisista ei kuitenkaan halunnut leipoa piirakoita, vaan nimenomaan ranskalaisia leivonnaisia ja näin ollen edessä oli pattitilanne. Raaka-aineet eivät sopineet ranskalaiseen leivontaan, ja koska kyseessä oli lauantaiaamu olivat ruokakomeronkin ovet visusti lukossa. Koulun henkilökunta oli kovin pahoillansa sattuneesta ja ehdottivat kurssin perumista. Jämäkät kurssilaiset eivät kuitenkaan liikuttaneet evääkään koulun mukavilta sohvilta, joissa oli jo vaihdettu kuulumiset ja elämäntilanteet kaikkien kurssilaisten kesken. Leivontakurssilaisten yhteishenki oli muodostunut välittömästi koulun ovien sisäpuolelle astuessa. Niinpä jutustelua jatkettiin hyvässä hengessä, koulun henkilökunnan yrittäessä saada kiinni koulun rehtoria, jolla ruokakomeron avain oli. Lopulta rehtori saatiin kiinni ja pika pikaa paikalle avaamaan ruokakomerot. Kurssi pääsi alkamaan vain noin 45 minuuttia myöhässä suunnitellusta. Hyvitykseksi sekaannuksesta kaikki leivontakurssilaiset saivat rahansa takaisin tai lahjakortin uudelle kurssille. Kaikin puolin mallikkaasti hoidettu pattitilanne Le Cordon Bleu –koulun Las Vegasin henkilökunnalta!

Leivontakurssilla valmistettiin mm. voitaikinaleivonnaisia.
Tuulihattujenkin salat selviävät Le Cordon Bleun -leivontakurssilla.

Alun sekaannuksen jälkeen kurssipäivä pääsi vauhtiin, ja voitaikinasta loihdittiin mm. palmiereja, jotka Suomessa tunnetaan paremminkin kanapéina. Samaisesta voitaikinasta leivottiin myös meille niin tuttuja joulutorttuja! Täytteenä tosin käytimme itse tehtyä vaniljakreemiä ja vadelma- ja aprikoosihilloja. Voitaikinaleivonnaisten lisäksi leivontakurssilla tehtiin chantilly creamilla eli diplomaattikreemillä täytettyjä tuulihattuja. Koska ruokakomeroista piti taikoa ranskalaisia leivonnaisia lyhyellä varoitusajalla, päätyi kondiittorimestari Caroline tuulihattuihin, vaniljakreemiin ja valmiiseen voitaikinaan.

Kurssilaiset seurasivat silmä kovana kondiittorimestarin valottaessa palmierien valmistuksen saloja.

Kondiittorimestari näytti opiskelija-avustajansa, Lisan, kanssa miten tuulihattumassa ja vaniljakreemi valmistetaan alusta loppuun saakka kurssilaisten seuratessa kaikkea tapahtuvaa erittäin suurella mielenkiinnolla. Kysymyksiä sai ja pitikin esittää koko kurssin ajan. Koska osallistujamäärä oli vähäinen, oli kondiittorimestari Carolinella paljon aikaa neuvoa jokaista henkilökohtaisesti. Ja tätä henkilökohtaista neuvontaa sekä kädestä pitäen apua arvostivat erityisesti kurssilaiset Will ja Angel, jotka olivat leipomispuuhissa ensimmäisiä kertoja elämässään!

Kondiittorimestari Caroline opastamassa tuulihattumassan teossa Angelia ja Williä.

Leivontakurssi tuntui viehättävän hyvin erilaisia ihmisiä. Kurssilla aivan ensimmäistä kertaa elämässään leipomista kokeillut Will, Nebraskasta, kertoi tulleensa kurssille, koska halusi kokeilla jotain aivan uutta ja erikoista. Niinpä hän oli Internetistä bongannut Bleu Ribbon Kitchenin sivuilta tämän kyseisen leivontakurssin, joka sattui sopivasti hänen lomamatkallensa Las Vegasiin. Toinen erikoinen leipuri kurssilla oli paikallinen Angel, joka myöskin halusi tutustua leivontaan ammattilaisen opastuksella hiukan syvemmin. Kotonaan hän ei kuitenkaan juurikaan tuntunut leipomista harrastavan. Kaikki kurssilaiset olivat päivän päätteeksi todella onnellisia ja innokkaita leipomuksistaan, jotka tietenkin sai kaikki viedä mukanaan! Itse kurssi ja kondiittorimestari Caroline keräsivät paljon kiitosta alun kömmähdyksestä huolimatta. Kurssilaisten mielestä oli viivästyksen arvoista odottaa, että kurssi saatiin järjestettyä eikä sitä peruttu.

Tuulihattujen pursottaminen sujui Williltä kondiittorimestarin avustuksella vallan mainiosti.
"Joulutorttujen" leipominen oli uutta ja selvästi hauskaa puuhaa kurssilaisten mielestä!

Erikoisagentinkin mielestä ranskalaiset leivonnaiset –kurssi oli menestys! Kaikilla osallistujilla ja opettajilla oli hyvä yhteishenki ja avoin mieli. Kysymyksiä esitettiin puolin ja toisin paljon – useisiin mieltä askarruttaviin leivonta-aiheisiin ja esimerkiksi alan opiskeluun liittyviin kysymyksiin saatiin selvyys. Vaikka leivontakurssilla ei valmistettukaan ennalta kurssitiedoissa mainittuja leivonnaisia, nauttivat kaikki herkuista, joita siellä lopulta leivottiin.

Kurssilaiset olivat ylpeitä leipomuksistaan - syystäkin!
Kaikki herkut sai viedä päivän päätteeksi mukanaan.

Leivontakurssilla leivotut herkut ja niihin reseptit löydät alta:

Tuulihatut
Palmierit eli kanapét
Vaniljakreemi

Lisätietoja kursseista ympäri maailman löydät koulun omilta kotisivuilta:
https://www.cordonbleu.edu/index.cfm?fa=ProgramsFrontMod.showCoursesBySchool&TagID=16
Amerikassa järjestettävät kurssit löydät Bleu Ribbon Kitchen –sivuston alaisuudesta:
https://www.bleuribbonkitchen.com/

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, artikkeli, juttu, erikoisagentti, leivontakurssi, Le Cordon Bleu, Las Vegas, Nevada, Amerikka, voitaikina, tuulihattu, vaniljakreemi, diplomaattikreemi, palmier, kanapé, mielenkiintoinen

⇢ Seuraavalla sivulla: Palmierit eli kanapét
⇠ Edellisellä sivulla: Mustikkakääretorttu


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact