EtusivuReseptitOta yhteyttä

Itse tehty pastillage-sokerimassa vie kädentaidot uudelle tasolle. Kuinka moni kotileipoja voi hehkuttaa kotitekoisella pastillage-sokerimassalla? Pastillagesta voi valmistaa kestäviä ja jämäköitä koristeita kakkujen päälle. Pastillage kuivuu ilman vaikutuksesta erittäin nopeasti, joten sitä on työstettävä vauhdilla. Tästä kauttaaltaan kovettuvasta sokerimassasta voi muotoilla kantaviakin rakenteita tai vaikkapa kokonaisia taloja. Toki perinteiset kukkaset ja perhosetkin onnistuvat pastillagesta. Kovettuneita koristeita voi muotoilla varovasti viilalla tai hioa tasaisemmaksi hiekkapaperilla.

Puhtaanvalkoinen kotitekoinen pastillage-sokerimassa valmistetaan muutamasta yksinkertaisesta ainesosasta: tomusokerista, vedestä, liivatteesta ja sitruunanmehusta. Kakkujen koristelussa maailma on avoin, joten anna mielikuvituksesi lentää ja luo jotain jännittävää seuraavan kakkusi päälle!

Pastillage-sokerimassa

Noin 500 grammaa valmista massaa.

  • 500 g tomusokeria
  • 45 ml vettä
  • 2 tl liivatejauhetta tai 4 kpl liivatelehtiä
  • 10 ml sitruunanmehua

Sekoita liivatejauhe kylmään veteen, 45 ml, mikron kestävässä astiassa (vesilasi) ja anna turvota muutama minuutti. Kuumenna turvonnut liivatejauhe mikrossa kiehuvaksi.

Mikäli käytät liivatelehtiä, niin toimi näin:
Liota lehtiä reilussa määrässä kylmää vettä noin 5 minuuttia.
Purista lehdistä käsin ylimääräinen vesi pois.

Kuumenna 45 ml vettä kiehuvaksi.
Sekoita liotetut liivatelehdet kiehuvaan veteen.

Lisää kuuma liivateseos tomusokeriin samalla voimakkaasti sekoittaen – suosittelen aluksi puulastaa, jotta sormet eivät pala kuuman liivatteen seurauksena! Kun liivate on hiukan sekoittunut tomusokeriin, lisää sitruunamehu ja siirry sekoittamaan tomusokeria käsin. Puristele ja sekoita seosta, kunnes siitä on muotoutunut kiinteä tasainen massa!

Jos seos ei puristelusta ja sekoittelusta huolimatta muutaman minuutin päästä muodosta kiinteää massaa, lisää seokseen lämmintä vettä teelusikallinen kerrallaan. Huom. olethan tarkkana, että et lisää liikaa vettä seokseen! Lisää vain sen verran, että massasta tulee kiinteää. Vaivaa massaa hetki, jotta se on varmasti sekoittunut tasaisesti ja on kauttaaltaan kiinteää. Anna sokerimassan levätä tiukasti tuorekelmuun käärittynä yön yli ennen jatkokäsittelyä.

Mikäli pastillage on kosketuksissa ilman kanssa, se kuivuu nopeasti käyttökelvottomaksi. Pastillage-sokerimassaa säilytetään huoneenlämmössä ja valolta suojattuna. Huolellisesti tuorekelmuun kääritty sokerimassa säilyy useita viikkoja.

Sokerimassan voi värjätä jo valmistusvaiheessa lisäämällä nestemäistä elintarvikekäyttöön tarkoitettua pastaväriä sitruunamehuun ennen sen lisäämistä massaan. Ilman väriaineita tästä sokerimassasta tulee erittäin kirkasta ja puhdasta valkoista massaa, jota voi värjätä myös jälkikäteen vaivaamalla värin massan sekaan. Sokerimassaa värjätessä on elintarvikevärien kanssa oltava tarkkana; liian vahvasta väristä on vaikea päästä eroon, mutta liian vaaleaan voi aina lisätä väriä.

Käyttäessäsi pastillage-sokerimassaa ota sitä käsittelyysi vain tarvitsemasi määrä ja kääri loput takaisin tuorekelmuun. Massa kuivuu todella nopeasti, joten työskentele tehokkaasti ja suunnittele työvaiheet etukäteen. Jos massa alkaa tuntua liian kuivalta ja rupeaa halkeilemaan, niin kostuta käsiäsi silloin tällöin kevyesti vedellä ja jatka työskentelyä kosteilla käsillä.

Kukat, perhoset ja muut koristeet on hyvä valmistaa päivää ennen kakun päällystämistä, jotta ne ehtivät kuivua ja kovettua läpikotaisin ennen kakun koristelemista. Ota ohueksi kaulitusta massasta muotilla haluamasi kuviot ja taivuta niitä haluamaasi suuntaan koristeiden elävöittämiseksi – perhosten siivet hiukan ylöspäin jne. Voit leikata kuviot myös veitsellä. Anna koristeiden kuivua kulhossa tai foliosta muotoillussa kupissa, jotta ne saavat elävyyttä.

Voit maalata suoraan sokerimassan päälle elintarvikekäyttöön ja erityisesti maalaamiseen soveltuvilla pasta- ja geeliväreillä haluamiasi kuvioita. Huomioithan, että värit tarvitsevat hetken kuivuakseen! Värejä on saatavilla jo useissa ruokakaupoissa ympäri Suomen ja tietenkin myös Internetistä saa tilattua mitä tahansa.

Pastillage-sokerimassa on monikäyttöistä muotoilumassaa, joka soveltuu erityisesti erilaisten 3D-hahmojen ja -esineiden muotoiluun. Koska massa kovettuu kauttaaltaan ollessaan ilman kanssa kosketuksessa, pysyvät siitä muotoillut hahmot muodossaan pitkään. Pastillage ei sovellu kovinkaan hyvin kakkujen päällystämiseen, joten siihen kannattaa käyttää vielä perinteistä marsipaania tai sokerimassaa.

Avainsanat: leipojat, leivonta, pastillage, sokerimassa, tomusokeri, liivate, sitruunamehu, muovailumassa, jämäkkä, kakkukoriste, kukka, perhonen, 3D-hahmo, ohje, resepti

Lähteet:
Kondiittorin käsikirja, Heinonen-Jouppila-Salovaara 2003
http://www.yenersway.com/recipes/pastillage-recipe/
http://www.gingerbread-house-heaven.com/pastillage.html
https://www.sfbi.com/pastillage.html

⇢ Seuraavalla sivulla: Puuroleipä
⇠ Edellisellä sivulla: Sari leipoo - Gluteenittomat pähkinäpikkuleivät


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact