EtusivuReseptitOta yhteyttä

Tämä helppo ja mehevä leipä valmistetaan aamupalalta ylijääneestä puurosta! Se antaa leipään ihanan kotoisan maun ja pitää leivän mehevänä pitkään. Käytä hyödyksi mikä tahansa aamupalalta jäänyt puuro – esimerkkireseptissä käytimme ruispuuroa ja kevytmaitoa, mutta voit yhtä hyvin käyttää myös vaikkapa kaura- tai mannapuuroa!

Mikäli haluat valmistaa leivän maidottomana, korvaa maito vedellä. Esimerkissämme puuroa jäi aamulla syömättä vain vähän – jos sinulla on enemmänkin puuroa, niin lisää myös muita aineksia samassa suhteessa taikinaan.

Voit valmistaa leivän sijasta myös sämpylöitä. Paloittele taikina levon jälkeen puukolla tai raapalla sopivan kokoisiksi sämpylöiksi ja lyhennä paistoaikaa muutamalla minuutilla!

Jos olet jo tutustunut vehnäjuuren valmistukseen ja sinulta sellainen kaapistasi löytyy, niin tämä leipä saa siitä hurjasti lisäpotkua ja –makua. Lisää noin ruokalusikallinen vehnäjuurta esitaikinaan ja anna taikinan levätä rauhassa – taikinaan muodostuu hitaan levon aikana paljon makua. Puuroleivän voit valmistaa myös ilman vehnäjuurta tai sen voi korvata ruisjuurella. Voit tutustua vehnäjuuren valmistukseen täällä.

Puuroleipä

Esitaikina:

  • n. 1 dl valmista ruishiutalepuuroa
  • 0,5 dl haaleaa maitoa puuron kanssa
  • 0,5 dl haaleaa vettä
  • (1 rkl vehnäjuurta)
  • 60 g (n. 1 dl) sämpyläjauhoja (kaupoista löytyvää valmista sämpyläjauhosekoitusta, sis. erilaisia jyviä ja yleensä myös hiivaleipäjauhoja ja vehnäjauhoja)
  • 2 g (n. 0,5 tl) kuivahiivaa (peukalonpäänkokoinen pala tuorehiivaa murustettuna)

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi velliksi. Anna seistä peitettynä huoneenlämmössä noin 2 tuntia. Mikäli sinulla on muitakin menoja, kuin leivän leipominen, niin voit mainiosti käyttää taikinassa kylmää vettä/maitoa haalean sijasta ja antaa esitaikinan seistä esimerkiksi työpäivän tai yön yli (8-10 tuntia).

Lisää esitaikinaan:

  • 1 dl lämmintä vettä (42-asteista)
  • 155 g (n. 2,5 dl) sämpyläjauhoja
  • 2 g (n. 0,5 tl) kuivahiivaa (peukalonpäänkokoinen pala tuorehiivaa murustettuna)
  • 10 g (n. 1 tl) suolaa

Sekoita taikina kiinteäksi palloksi. Tarkkaile taikinan koostumusta – taikinan tulisi olla kosteaa ja pehmeää, mutta ei märkää. Lisää tarvittaessa vähän kerrallaan jauhoja (liian märkään taikinaan) tai vettä (liian kuivaan ja kovaan taikinaan). Vaivaa taikinaa reippaasti noin 12 minuuttia, kunnes sitko on muodostunut. Puuro ja sämpyläjauhot vaikeuttavat sitkon muodostumista, joten tunnustele välillä taikinaa ja jatka vaivaamista tarvittaessa. Mikäli valmistat leipätaikinan käsin varaudu vaivaamaan ainakin 15 minuuttia, mahdollisesti reilusti enemmänkin. Valmiin taikinan tunnistat sileästä pinnasta ja kimmoisasta rakenteesta. Sitkon tunnistat venyttämällä taikinaa ”ikkunaksi” sormilla – mikäli taikina repeää herkästi ei sitko ole vielä tarpeeksi vahvaa, mikäli taikina on venyvähköä on sitko valmis. Anna taikinan levätä kulhossa muovipussin sisällä noin 35 minuuttia. Muovipussi pitää taikinan kosteana ja lämpötilan sopivana.

Muotoile levon aikana kohonneesta taikinasta kevyesti leipä tai sämpylöitä. Pyöreän leivän saat kaatamalla taikinan kulhosta kädellesi ja ns. roikottamalla sitä kevyesti toisella kädellä – samalla toisella kämmenellä avittaen. Asettele leipä kevyesti jauhotetulle pellille. Sämpylöitä saat, kun kaadat taikinan pöydälle ja levittelet sitä hiukan käsin. Paloittele haluamasi muotoisiksi sämpylöiksi. Kostuta leivän pinta kevyesti vedellä ja ripottele pinnalle puurohiutaleita tai jauhoja.

Nostata leipää noin 40 minuuttia, kunnes leipä tuntuu elastiselta ja ilmavalta. Leivän pinta ponnahtaa takaisin, kun kosketat sitä kevyesti sormella. Viillä leipään nopeasti muutama viilto terävällä puukolla, jotta leipä kohoaa hallitusti paiston aikana. Viillot ohjaavat leivän kohoamista ja ehkäisevät hallitsemattomia repeämisiä.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pistä leipä uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen. Heitä uunin pohjalle kupillinen vettä tai kourallinen jääpaloja – näin leipien pintaan muodostuu rapea kuori höyryn vaikutuksesta. Paista noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja leivän pohjasta kuuluu kumea ääni sitä naputellessa.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipä, helppo, puuro, kaura, ruis, vehnäjuuri, raski, esitaikina, aamupala, hyötykäyttöön, sämpylä, ohje, resepti

⇢ Seuraavalla sivulla: Sandra leipoo - Rukiinen porkkanaleipä
⇠ Edellisellä sivulla: Pastillage-sokerimassa


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact