EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Rapeakuoriset ihanat patongit ovat näyttäviä leipiä ruokapöydässä. Leivo maistuvat vehnäpatongit esitaikinalla, joka pitää patongit mehevinä pidempään.

Aloita patonkien leipominen esitaikinan valmistuksella. Lisää taikinan aineet suoraan esitaikinaan ohjeen mukaisesti.

Patongit

3 kappaletta.

Esitaikina:

  • Murunen tuorehiivaa tai noin 2 g kuivahiivaa
  • 65 g vettä
  • 65 g vehnäjauhoja
  • Ripaus suolaa

Taikina:

  • Esitaikina edellisestä vaiheesta
  • 330 g vettä
  • Noin 7 g tuorehiivaa tai 4 g kuivahiivaa
  • 465 g vehnäjauhoja
  • 13 g suolaa

Valmista ensin esitaikina liottamalla tuorehiiva haaleaan veteen (kuivahiiva ei tarvitse erikseen liottaa) ja lisäämällä jauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi veteläksi taikinaksi. Anna esitaikinan seistä huoneenlämmössä muovikelmulla peitettynä neljä tuntia tai yön yli jääkaapissa.

Esitaikina muistuttaa löysää velliä.
Hyvin käynyt esitaikina kuplii mukavasti.

Lisää esitaikinaan muut aineet paitsi suola. Vaivaa taikinaa koneessa noin 10 minuuttia tai käsin noin 15 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa vielä toiset 10 minuuttia koneella, käsin 15 min. Anna taikinan levätä muovikelmulla peitettynä kulhossaan noin 30 minuuttia.

Taikina kohoaa esitaikinan ja hiivan voimalla reippaasti levon aikana.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Venytä taikinaa kevyesti pidemmäksi. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele ne kevyesti pitkulaisiksi patongeiksi. Älä venytä väkisin, vaan anna taikinan joustaa venytyksen mukana. Halutessasi voit kiertää patongit vastakkaista päistä, jotta saat valmiiseen patonkiin hiukan näyttävyyttä.

Jauhota leivinliina hyvin. Asettele patongit liinalle vierekkäin, jättäen kaistaleen liinaa patonkien väleihin. Näin patongit pitävät pitkulaisen muotonsa kohotessaan. Hyvin jauhotettu leivinliina ei tartu patonkeihin kiinni. Kohota patonkeja huoneenlämmössä noin 2 tuntia tai jääkaapissa yön yli.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Aseta uunin pohjalle paistonkestävä astia lämmityksen ajaksi. Nosta patongit varovasti leivinliinalta kevyesti jauhotetulle leivinpaperille uunipellille. Voit halutessasi ripotella patonkien pinnalle vehnäjauhoja – näin patongit ovat herkullisemman näköisiä paiston jälkeen! Kaikki kolme patonkia mahtuvat samalle pellille.

Nosta patonkipelti kuumaan uuniin ja heitä kupillinen kylmää vettä uunin pohjalla olevaan lämpimään astiaan. Sulje uuninluukku nopeasti ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista patonkeja noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat ottaneet kauniisti väriä myös pohjasta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, ohjeita, reseptejä, patonki, patongit, vehnäpatongit, patongit esitaikinalla, esitaikinasta, esitaikina, huokoinen, mehevä, rapea, rustiikkinen, ruokapöytään

⇢ Seuraavalla sivulla: Ruisjuuri - tumma hapanjuuri
⇠ Edellisellä sivulla: Helpot sämpylät


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Talvella maistuu kuppi kuumaa ja pala ihanaa kakkua, vaikkapa suussa sulavaa suklaakakkua?


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact