EtusivuReseptitOta yhteyttä

Ruisjuuri – tumma hapanjuuri

Perinteisen hapanjuuren - ruisjuuren valmistus on helppoa, mutta aikaa vievää. Aloita juuren valmistus liottamalla rusinoita haaleassa vedessä ja hunajassa useamman päivän ajan. Vasta tämän jälkeen pääset itse ruisjuuren valmistukseen.

Hyvä hapanjuuri on eläväinen, se kuplii villisti ja on sitkeää ja venyvää. Pelkällä vedellä aloitetusta hapanjuuresta on vaikea saada tarpeeksi eläväistä. Mikäli hapanjuuri ei ole tarpeeksi eläväinen täytyy leipää leivottaessa käyttää myös hiivaa. Rusinoiden avulla saat juurestasi varmasti eläväisen, etkä välttämättä tarvitse hiivaa leipää leipoessasi.

Herkullisen perinteisen juureen leivotun tumman hapanleivän ohjeen löydät täältä!

Ruisjuuri rusinoilla

  • 100 g (luomu)rusinoita
  • 200 g haaleaa vettä
  • 0,5 rkl hunajaa

Sekoita kaikki aineet ja peitä kulho muovikelmulla. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä, kunnes se kuplii runsaasti. Sekoita sitä päivittäin. Seos alkaa kuplia yleensä 4-5 päivän kuluttua. Rusinavesi on nyt valmista.

Siivilöi rusinat pois (huom. voit käyttää rusinat vaikka pullataikinassa!) ja aloita hapanjuuri rusinavedellä pelkän veden sijasta.

  • Tumma hapanjuuri
  • 120 g rusinavettä (jatka tarvittaessa hanavedellä)
  • 60 g ruisjauhoja

1. päivän aamu: sekoita ainekset hyvin kulhossa. Peitä muovikelmulla ja anna seistä huoneenlämmössä.

1. päivän ilta: ruoki juurta, 60 g haaleaa vettä ja 60 g ruisjauhoja. Sekoita hyvin.

2. päivän aamu: ruoki juurta, 60 g haaleaa vettä ja 60 g ruisjauhoja. Sekoita hyvin. Nosta kulho jääkaappiin viileään.

3. päivän aamu: ruoki juurta, 60 g haaleaa vettä ja 60 g ruisjauhoja. Sekoita hyvin. Nosta kulho jääkaappiin viileään.

4. päivän aamu: juuren pitäisi olla valmis käytettäväksi. Juuri kuplii villisti ja on erittäin venyvää.

Säilytä juurta peitettynä jääkaapissa ja ruoki noin 5 päivän välein, 60 g ruisjauhoja ja 60 g haaleaa vettä. Jos leivot ruisleipää usein sinun ei tarvitse syöttää juurta erikseen. Ota raskista ennen taikinan valmistusta saman kokoinen pala juurta varten, kuin mitä käytit raskin valmistukseen.

Mikäli leivot harvoin voit säilyttää ruisjuurta pakkasessa. Ota ruisjuuri pakkasesta kaksi vuorokautta ennen leipomista ja elvytä sitä syöttämällä yllämainituilla ohjeilla kerran vuorokaudessa.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, leivät, sämpylä, limppu, ruisleipä, ruislimppu, rukiinen, ruisjauho, perinteinen, hapanleipä, juureen, juuri, hapanjuuri, ruisjuuri, rusinajuuri, maalaisleipä, hyvä, hiivaton, villihiiva

⇢ Seuraavalla sivulla: Ruisleipä juureen
⇠ Edellisellä sivulla: Patongit


Lukijoiden arvosana:

****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Moi, kiitos kovasti ohjeista, mutta tämä nyt vain ei ota lähteäkseen. Kolmatta kertaa yritän ruisjuurta ilman tulosta. Rusinavesi onnistuu kyllä, mutta jääkaapissa juuri ei koskaan lähde käyntiin, on mitat ja lämpömittari, joten periaatteessa pitäisi toimia. Viikon jälkeen olen lopettanut yrittämisen, kun astiasta loppuu mitat, ehkä seuraavalla kerralla hankin suuremman astian jossa voin syöttää juurta monta viikkoa. Vaalea leipäjuuri onnistui ensi yrittämällä.

– Juuretonko 09.07.2023

Mikäli seos ei ole homeessa, jatka yrittämistä. Voit nostaa seoksen vähän lämpimämpäänkin. Ja sekoittele seosta päivittäin. Ripaus sokeria/hunajaa voisi myös auttaa. Olisiko vain lämmön puutetta? En osaa tarkemmin sanoa, mutta jos ei seos ole homeessa niin vielä on toivoa!

– Leipojat 11.03.2021

Rusinavesi on nyt ollut viikon huoneenlämmössä eikä ole tapahtunut mitään muutosta. Maku miellyttän imelä. Mitä tehdä?

– Jos joskus 09.03.2021

Rusinavesi on nyt ollut viikon huoneenlämmössä eikä ole tapahtunut mitään muutosta. Maku miellyttän imelä. Mitä tehdä?

– Jos joskus 09.03.2021

Hunaja tuntuu toimivan erinomaisesti, jotkut tosin tekevät juuren ilman mitään sokeria/hunajaa. Sokerinkin pitäisi toimia, ei muuta kuin kokeilemaan!

– Leipojat 11.12.2020

Onko tärkeää laittaa nimenomaan hunajaa, käykö sokeri?

– Heinä 09.12.2020

Aina voi yrittää elvyttää juurta ottamalla se huoneenlämpöön, sekä syöttämällä sitä kerran päivässä vedellä ja jauholla. Joskus juuri ei vain ota lähteäkseen, syystä tai toisesta ja tällöin on aloitettava alusta. Kunnolla pöhisevä taikinajuuri on kyllä vaivansa ja useammankin yrityksen arvoinen, joten älä luovuta.

– Leipojat 01.11.2020

Hei,aloitin juuren valmistuksen ohjeen mukaisesti rusinaveteen. Jotain taisi kuitenkin mennä pieleen. Juuri lakkasi kuplimasta sen jälkeen kun siirsin sen 2.pvn aamuna jääkaappiin. Myt on 4.pvn aamu ja olisi pitänyt olla nyt valmista. Onko mitään enää tehtävissä?

– Maria 27.10.2020

Sääntö numero yksi: älä koskaan käytä kaikkea juurtasi leipää tehdessäsi! Aloita juuren valmistus alusta, jos näin teit etkä ottanut juurta esitaikinasta talteen. Älä koskaan käytä kaikkea juurtasi.

– Leipojat 14.06.2020

Ruisleipä onnistui todella hyvin sivuston ohjein! Sattui vain sellainen vahinko, että unohdin ottaa raskista uutta juurta talteen! Mikä neuvoksi, leipää on vielä muutama pala jäljellä?

– Siipis 31.05.2020

Kyllä, rusinavesi tuoksuu hieman epämiellyttävältä eli pistävän happamalta. Happamuuden taso riippuu eli pistävyys riippuu myös seoksen lämpötilasta. Mitä lämpimämpi sitä pehmeämpi tuoksu/maku. Kylmässä seoksesta tulee pistävämpi. Tämän seoksen/leipätaikinan lämpötilalla voit säädellä juuren/leivän happamuutta!

– Leipojat 22.12.2018

Rusinaveden homehtumiseen saattaa auttaa kunnollinen sekoittaminen, kun homerihmastot eivät pääse syntymään tai rikkoontuvat jo alkujaan. Muistan kuulleeni aikoinaan tällaisen keinon marjojen säilömiseen liittyen, joten miksipä se ei pätisi tähänkin. Valmistin tällä vkolla ensimmäistä kertaa rusinavettä. Kuuluuko valmiin rusinaveden tuoksua hieman epämiellyttävältä, vai meniköhän homma piloille? Vesi poreili rasiaa heiluttaessa. Tuoksu ei ole yököttävä, mutta jotenkin pistävä kuitenkin.

– Rusina 22.12.2018

Tämä herättely muuten onnistui. Kiitos vinkistä.

– -Tiu 05.07.2018

Yritä vielä elvyttää juuri ennen kuin luovutat vallan. Heitä juuresta kaksi kolmasosaa pois ja aloita syöttäminen uudestaan, samassa suhteessa (1:1) haaleaa vettä ja ruisjauhoja. Näin juureen jää pieni siemen vanhaa osaa ja uudella ruokinnalla se toivottavasti elpyy. Mikäli juuri ei elvy viikon kuluessa, on syytä harkita kokonaan uuden tekemistä. On hyvä pitää pakkasessa varalta aina pieni osa juurta, jotta saat sieltä uuden mikäli vanha lakkaa toimimasta syystä tai toisesta.

– Leipojat 14.04.2018

Voiko juurta jotenkin herätellä? Tein juuren aikoinaan rusinaveteen, säilytetty jääkaapissa ja ruokittu säännöllisesti, ja nyt se on lakannut kuplimasta.. Joudunko aloittamaan alusta?

– -Tiu 14.04.2018

Toinen setti siis kokeiluun =)

– Annuski 28.01.2017

Rusinavedellä on tosiaan taipumusta homehtua, lämpö ja kosteus yhdessä sen aiheuttavat. Toiset ovat sitä mieltä, että luomurusinat eivät homehtuisi niin helposti. Voisit kokeilla pitää rusinavettäsi ehkä vähän viileämmässä paikassa, noin 18-20 C olisi optimaalinen lämpötila. Et siis varsinaisesti tee mitään väärin, rusinavesi on oma petonsa, jota ei aina voi hallita. Toivottavasti seuraavalla kerralla jo onnistuu!

– Leipojat 22.01.2017

Hei, Minulla tahtoo rusinavesi jo kolmen päivän sisällä homehtua, teenkö jotain väärin?

– Annuski 22.01.2017

Onpas jutun juurta kerrakseen! Ja hyvää on tullut vahvistan.

– Papsa 27.01.2016

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact