EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Amerikkalainen piirakkakulttuuri on täynnä toinen toistaan erikoisempia piirakoita, mutta pisimmän korren vetänee jännittävä ja karamellinen pekaanipähkinäpiirakka. Tämä makea elokuvien monista dinereista tuttu herkku on helppo leipoa. Yllätä vieraasi tällä perinteisellä amerikkalaisella pekaanipähkinäpiirakalla!

Piirakkapohjana toimii tietysti periamerikkalainen lehteilevä sokeriton Pate Brisee –pohja. Yksinkertainen piirakkapohja valmistetaan nyppimällä kylmä voi ja vehnäjauho sekä suola keskenään murumaiseksi seokseksi, johon lisätään kylmä vesi pieni määrä kerrallaan. Täyte valmistetaan yhdistämällä kaikki ainekset keskenään. Voiko enää yksinkertaisempaa piirakkaohjetta ollakaan - ja lopputulos on jotain aivan uutta ja erikoista, jota ei Suomen mantereelta saakaan ihan mistä tahansa pitäjästä.

Pekaanipähkinäpiirakka

23 cm halkaisijan piirakka.

Piirakkapohja:

  • 3 dl vehnäjauhoja, kylmiä
  • 0,5 tl suolaa
  • 110 g voita, kylmää
  • N. 3-6 rkl jääkylmää vettä

Laita kaikki aineet, myös vesi, jääkaappiin/pakastimeen viilenemään vähintäänkin tuntia ennen taikinan valmistamista.

Nypi voi, vehnäjauho ja suola murumaiseksi seokseksi. Voit tehdä tämän myös monitoimikoneella, tällöin ainekset pysyvät kylminä nyppimisen ajan. Lisää muruseokseen kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on kiinteämpää. Lopeta veden lisääminen, kun taikinasta muodostuu kädellä puristaessa kiinteähkö pallo. Taputtele taikina kevyesti kiinteäksi levyksi ja kääri se huolellisesti tuorekelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään tunti ennen jatkokäsittelyä. Voit valmistaa taikinan tähän pisteeseen asti jopa kaksi viikkoa aikaisemmin. Taikina säilyy jääkaapissa huolellisesti tuorekelmuun käärittynä parisen viikkoa. Pakastimessa taikina säilyy noin kuukauden verran. Sulata pakastettua taikinaa noin 45 minuuttia huoneenlämmössä ennen kaulimista.

Voitele 23 cm halkaisijan piirakkavuoka kevyesti. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 2-3 mm, piirakkavuokaa reilusti isommaksi matoksi. Nosta matto varovasti kaulinta apuna käyttäen piirakkavuoan päälle. Painele taikina jauhotetuilla sormilla kevyesti vuoan kantteihin ja uriin. Käännä reunan yli jäänyt taikina vuoan reunalle, taikinan alle, ja vääntele sormin reuna aaltomaiseksi. Jäähdytä pohjaa pakkasessa vähintään 30 minuuttia ennen täyttämistä ja paistamista. Pistele pohja haarukalla.

Pekaanipähkinätäyte:

  • 3 kpl isoja kananmunia
  • 2,3 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 2,3 dl maissisiirappia (vaahterasiirappikin käy!)
  • 0,6 dl sulaa voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2,3 dl pekaanipähkinän puolikkaita

Vatkaa munien rakenne rikki kevyesti haarukalla. Lisää joukkoon sula voi, sokeri, suola, maissisiirappi ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi seokseksi haarukalla. Kaada täyte viileän pohjan päälle. Asettele pekaanipähkinän puolikkaat kauniisti täytteen päälle. Painele pähkinöitä hiukan syvemmälle täytteeseen, niin että ne kastuvat siinä.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 45-60 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja ottanut mukavasti väriä. Piirakka on valmis, kun täyte hytkyy vain kevyesti piirakan keskeltä.

Anna jäähtyä täysin ennen tarjoilua.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, erikoinen, Amerikka, amerikkalainen, diner, pekaanipähkinä, pähkinät, piirakka, piiras, tartaletti, pate brisee, lehtevä, pohja, täyte, herkullinen, maissisiirappi, karamellisoitu, helppo, yksinkertainen, yllättävä

⇢ Seuraavalla sivulla: Puolukka-murupiirakka
⇠ Edellisellä sivulla: Linzin torttu


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Lokakuun julkaisu on täällä!


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact