EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Taivaallinen omenapiirakka rahka-kermatäytteellä ja kannella vain paranee vanhetessaan. Täyteläinen ja suurta riippuvuutta aiheuttava syksyinen omenapiirakka on näyttävä kahvipöydän herkku.

Rahkainen omenapiirakka

Pohja:

  • 150 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1-2 rkl jääkylmää vettä

Sekoita sokeri ja vehnäjauhot. Nypi voi sokeri-jauhoseokseen murumaiseksi. Kun muruseos on karkeahkoa, noin herneen kokoisia paloja. Lisää jääkylmä vesi vähän kerrallaan. Lisää vettä vain sen verran, että saat juuri ja juuri muotoiltua taikinasta kiinteän pallon. Taputtele taikina litteäksi ja kääri hyvin muovikelmuun. Nosta taikina kylmään odottamaan siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Voit valmistaa taikinan myös hyvissä ajoin ennen leipomista ja säilyttää sitä jääkaapissa, esimerkiksi edellisenä iltana.

Täyte:

  • 250 g maitorahkaa (rasvaton käy mainiosti)
  • 2 kpl kananmunia
  • 1 dl kermaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 4 omenaa (Royal Gala on hyvä piirakkaomena)
  • Reilusti kanelia

Kuori ja pilko omenat lohkoiksi. Omena saa jäädä isohkoiksi lohkoiksi.

Yhdistä maitorahka, kerma ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi. Lisää sokerit ja sekoita tasaiseksi.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka kevyesti. Ota taikina jääkaapista ja ota siitä yksi kolmasosaa erilleen (pienemmästä osasta tulee piirakalle kansi). Taputtele tai kauli isompi osa taikinasta noin 24 cm halkaisijan piirakkavuokaan reunoja myöten. Käytä tarvittaessa jauhoja taputellessa.

Asettele pohjan päälle omenalohkot ja ripottele pinnalle runsaasti jauhettua kanelia. Kaada täyte omenoiden päälle tasaisesti.

Kauli loput taikinasta jauhotetulla pöydällä piirakan kanneksi. Nosta taikina joko käsin tai kaulinta apuna käyttäen piirakan päälle. Pienet repeämät kannessa eivät haittaa. Painele kansi kiinni pohjataikinaan sormilla. Viimeistele reunat haarukalla ja pistele piirakan päälle muutama reikä haarukalla, jotta paiston aikana kerääntyvä höyry pääsee niistä poistumaan. Voitele piirakka halutessasi kevyesti muna-maidolla – saat piirakkaan kauniin pinnan voitelemalla.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes pinta on ottanut kauniisti väriä kauttaaltaan. Mikäli piirakkaa alkaa tummua mielestäsi liikaa, voi sen peittää foliolla ja paistaa kypsäksi.

Tämä omenapiirakka on parhaimmillaan vasta täysin jäähtyneenä, seuraavana päivänä, mikäli vain maltat sinne asti odotella. Piirakka säilyy jääkaapissa noin 3 vuorokautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, hyvä, herkullinen, omenapiirakka, piiras, piirakat, piiraat, tartaletti, omppu, omenat, syksy, täyte, maitorahka, kerma, royal gala, kannella, amerikkalainen

⇢ Seuraavalla sivulla: Persikka-kermaviilipiirakka
⇠ Edellisellä sivulla: Veera leipoo - Sitruunarahkamurupiirakka


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut pukille ja poroille pipareita?


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact