EtusivuReseptitOta yhteyttä

Suomalaisten rakastama klassikkoleipä on helppo tehdä myös kotioloissa! Tästä leivästä lapsetkin tykkäävät aivan varmasti.

Ranskanleipä

  • 250 g (rasvatonta) maitoa
  • 17 g (noin puoli pussia kuivahiivaa) tuorehiivaa
  • 12 g (noin 1tl) sokeria
  • 8 g (vajaa tl) suolaa
  • 400 g vehnäjauhoja
  • 12 g voita tai margariinia

Lämmitä maito hiivaa varten sopivan lämpöiseksi; tuorehiivalle kädenlämpöiseksi ja kuivahiivalle jo ihan lämpimäksi, 42-asteiseksi.

Lisää lämpimään maitoon hiiva, sokeri ja vehnäjauho. Vaivaa sitkoa noin 10 minuuttia, joko käsin tai koneella. Lisää suola ja rasva. Vaivaa vielä noin 2 minuuttia, kunnes suola ja rasva ovat sekoittuneet taikinaan hyvin.

Kohota taikinaa noin 20 minuuttia vedottomassa paikassa, esim. kulhossa mikrossa.

Painele taikinasta ilmat pois ja muotoile leiväksi:
Aseta taikina pöydälle ja tao se tasaiseksi nyrkeillä. Ota taikinapalan yläreunasta tiukka ote peukaloilla ja pyöritä rullaksi, kuten kääretorttua tehdessä. Tee rullasta tiukka. Pyörittele rullaa muutaman kerran pöytää vasten ja samalla kavenna rullaa päädyistä. Napauta päädyt kämmenen lappeella kiinni. Nosta leipä pellille saumapuoli alaspäin.

Lämmitä uuni 240 asteeseen.

Nostata leipää noin 30-40 minuuttia kunnes pinta on kimmoisa. Viillä leipä koko sen pituudelta terävällä veitsellä tai partaterällä yhdellä nopealla liikkeellä. Leivässä on oltava tarpeeksi voimaa, jotta sitä voi viiltää. Anna leivän nousta kunnes pinta on kimmoisa sitä koskettaessa. Sivele leipä kevyesti vedellä juuri ennen paistoa. Vesi auttaa kuoren muodostuksessa.

Laske uunin lämpötila 210 asteeseen ja paista leipä kypsäksi, noin 25-30 minuuttia. Saadaksesi ranskanleipään sen kuuluisan rapean kuoren on uuniin saatava aikaiseksi höyryä; heitä lasillinen vettä uunin pohjalle paiston alussa ja laita äkkiä luukku kiinni, jotta höyry jää uuniin. Halutessasi voit toistaa tempun paiston loppupuolella.

⇢ Seuraavalla sivulla: Juustosämpylät
⇠ Edellisellä sivulla: Pikkuleivät


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Täydellistä ????????

– AW 01.04.2023

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact