EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Murotaikinapohjainen raparperihyve yhdistää makean ja happaman ihanaksi liitoksi. Rapea pohja täytetään kirpsakkaalla raparperikiisselillä ja päällystetään makealla marengilla.

Raparperihyve

Yksi 23-26 cm halkaisijan piirakka.

Murotaikinapohja:

  • 150 g vehnäjauho
  • 100 g voi, kylmää
  • 50 g sokeri
  • 0,5 kpl kananmunia
  • 0,5 tl leivinjauhetta

Raparperikiisseli:

  • 450 g raparperia pilkottuna
  • 200 g sokeria
  • 0,5 dl vettä
  • 3,5 rkl perunajauhoja
  • 1 dl kylmää vettä
  • (Punaista elintarvikeväriä)

Marenki:

  • 4 kpl valkuaisia
  • 1 dl Siro erityisen hienoa sokeria

Yhdistä murotaikinan kaikki aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi joko käsin tai monitoimikoneessa. Kääri ohuena palana muovikelmuun ja nosta jääkaappiin vähintäänkin 1 tunniksi ennen käyttöä. Näin murotaikina pysyy paremmin kasassa kaulittaessa. Voit valmistaa murotaikinan jopa viikkoa aikaisemmin ja säilyttää sitä jääkaapissa. Murotaikina säilyy jääkaapissa kaksi viikkoa ja pakastimessa kaksi kuukautta.

Jauhota pöytä ja kaulin kevyesti. Painele murotaikina joustavaksi pöytää vasten. Muistaa jauhottaa välillä lisää, jotta murotaikina ei jää kiinni pöytään/kaulimeen. Kauli murotaikina noin 3 mm paksuiseksi matoksi, joka on isompi kuin piirakkavuoka. Pyöräytä murotaikina kevyesti kaulimen ympäri ja nosta hyvin voidellun piirakkavuoan päälle. Voit käyttää irtopohjaista piirakkavuokaa, jolloin piirakan saa kauniisti esille ilman vuokaa. Painele murotaikina vuokaan ja trimmaa reunat veitsellä tasaisiksi. Pistele pohja haarukalla, jotta pohjaan ei tulisi ilmakuplia paiston aikana.

Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes se on ottanut kauniisti väriä kauttaaltaan. Anna muropohjan jäähtyä kokonaan vuoassaan ennen irrottamista. Mikäli leivot raparperihyveen kiinteään piirakkavuokaan ei pohjaa tarvitse lainkaan irrottaa. Irtopohja vuoasta muropohja irrotetaan varovasti nostamalla ja raaputtamalla veitsellä pohjapuolen taikina irti vuoasta.

Valmista raparperikiisseli. Kuori ja pilko raparperi paloiksi. Voit käyttää myös pakastettua raparperia, tällöin älä lisää enempää vettä. Keitä raparperipaloja, sokeria ja 0,5 dl vettä, kunnes raparperi on pehmeää, noin 15 minuuttia. Yhdistä perunajauho kylmään veteen, sekoita tasaiseksi. Kaada perunajauhovelli ohuena nauhana raparperikiisselliin samalla vispilällä tasaiseksi sekoittaen. Anna pulpahtaa kerran pari, kunnes kiisseli alkaa paksuuntua. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Voit valmistaa kiisselin myös päivän pari aikaisemmin ja säilyttää sitä jääkaapissa.

Täytä pohja täysin jäähtyneellä raparperikiisselillä. Valmista marenki ja sivele se raparperikiisselin päälle, niin että koko täyte peittyy sen alle. Vaahdota valkuaiset, lisää sokeri 3 erässä aloittaen valkuaisten ollessa kevyesti vaahdotettuja. Jatka vaahdottamista kunnes valkuaiset ovat marenkia. Marenki on valmis, kun vispilän kuvio jää paikalleen pois nostettaessa. Marenki on myös kauniin kiiltävää. Nosta piirakka vielä uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes marenki on ottanut kauniisti väriä pinnasta. Voit polttaa marenkiin kauniin pinnan myös ns. tohottimella, kaasupolttimella.

Tarjoile mieluiten samana päivänä, sillä marenki saattaa vetistyä.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, raparperihyve, raparperipiirakka, murotaikina, muropohja, raparperikiisseli, marenki, marenkipiirakka, marenkikakku, raparperipiiras, raparperi-marenkipiirakka, raparperimarenkipiirakka, hyve

⇢ Seuraavalla sivulla: Gluteeniton mansikkakermakakku
⇠ Edellisellä sivulla: Joonatan leipoo - Brie-sipulipiirakka


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Lokakuun julkaisu on täällä!


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact