EtusivuReseptitOta yhteyttä

Olisiko jo aika päästä eroon viimeisistä pipareista ja piparitalosta? Mikäli keksipurkin pohjalta vielä pipareita löytyy, niin kannattaa niitä käyttää nyt hyödyksi runebergintortuissa!

Helmikuun 5. päivä on kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin oma päivä, jolloin koko Suomi nauttii runebergintortuista. Tarinan mukaan tortut ovat kansallisrunoilijamme vaimon Fredrikan perua, jolla tämä vastasi miehensä sokerihampaan kolotukseen. Fredrika Runebergin versio runebergintortun reseptistä löytyykin tämän 1850-luvulta olevasta reseptikirjasta. Ilmeisesti alkuperäisen tortun on kuitenkin luonut porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius, jonka reseptiarkistoista löytyi kyseinen herkku jo 1840-luvulla.

Noh oli miten oli – monilla eri resepteillä valmistetut runebergintortut tyydyttävät nykypäivänä koko Suomen makean himon joka vuosi Runebergin päivänä helmikuussa!

Leipojat-toimitus tehtaili runebergintortusta oman reseptinsä, joka toteutettiin mini cupcakesien muodossa runsaalla rommikostutuksella. Runebergintortut tarjoillaan yleensä hyvinkin isokokoisina, mutta näitä minikokoisia torttuja voit nauttia hyvällä omalla tunnolla useammankin!

Runebergintorttu

Noin 20 kappaletta

 • 100 g pehmeää voita
 • 1 dl sokeria
 • 1 kananmuna
 • 1,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl keksin tai piparin muruja (korppujauhokin käy)
 • Vajaa 1 dl mantelirouhetta
 • Vajaa 1 tl leivinjauhetta
 • 1 tl kardemummaa
 • 0,5 dl kermaa
 • Pari tippaa karvasmanteliaromia
 • Vadelmahilloa

Kostutukseen:

 • 1 dl vettä
 • 1 dl arrakkipunssia tai rommia
 • 3 tl sokeria

Koristeluun:

 • Tomusokeria ja vettä

Aloita torttujen valmistus kostutusliemellä. Valmistat 50-prosenttisen (puolet alkoholia, puolet vettä) kostutusliemen kiehauttamalla veden, arrakkipunssin/rommin ja sokerin. Anna liemen jäähtyä kunnolla ennen kostuttamista.

Vaahdon tulee olla tasaista munan lisäämisen jälkeen (keskellä) ennen kuivien aineiden lisäämistä.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimen pienellä teholla kuohkeaksi vaahdoksi, noin 3-5 minuuttia.
Lisää vaahtoon kananmuna voimakkaasti vatkaten.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon kahdessa erässä kerman kanssa.
Lisää viimeiseksi pari tippaa karvasmanteliaromia. Voit jättää karvasmantelin kokonaan pois mikäli et välitä sen mausta. Voit myös lisätä määrää parilla tipalla, jos haluat vahvan karvasmantelin maun torttuihin.

Lusikoi tai pursota taikina mini cupcake –vuokiin 2/3 osaa vuoasta.
Pursota taikinan sisälle pursotinpussilla tai leivinpaperista valmistetulla pursottimella nokare notkistettua vadelmahilloa.

Voit myös tehdä taikinan keskelle kolon kostutetulla sormella ja lusikoida vadelmahillon.

Paista 200 asteessa kypsiksi, noin 15 minuuttia.

Jäähdytä tortut läpikotaisin ennen kostutusta.

Jotta runebergintortut olisivat meheviä, täytyy ne kostuttaa kunnolla. Leipomoissa tortut useimmiten upotetaan arrakilla tai rommilla maustettuun kostutusliemeen kokonaan ja annetaan seistä siellä n. 5 sekuntia. Näin tortut imevät itseensä runsaasti alkoholin tuomaa makua ja mehevöityvät kauttaaltaan. Kotioloissa harva uskaltaa kostuttaa torttuja niin ronskisti. Mikäli haluat pitää runebergintortut vuoissa lusikoi kostutuslientä torttujen päälle runsaasti, useita lusikallisia. Älä pelkää – runebergintortut eivät voi kostua liikaa!

Nämä mini cupcake –tortut on täytetty vadelmahillolla jo ennen paistoa, joten niitä ei tarvitse enää uudestaan hillolla päällystää. Koristele tomusokerista ja vedestä tehdyllä tahnalla pursotinpussilla tai vaikkapa haarukalla haluamallasi tavalla. Tahnan tulee olla paksua, jotta se ei leviä holtittomasti.

Irrota jäähtyneet runebergintortut vuoistaan ennen kostutusta, mikäli upotat
ne kostutusliemeen kokonaan!

Runebergintortut ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä kostutusliemen ja makujen tasaannuttua ja syvennyttyä. Tortut säilyvät jääkaapissa noin 3-5 vuorokautta.

Lähteet:
http://www.visitporvoo.fi/fi/syo_ja_juo/runebergintorttu
http://www.runeberg.net/fin/main.html

⇢ Seuraavalla sivulla: Runebergintorttukakku
⇠ Edellisellä sivulla: Parmesaani-oreganoleipä


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact