EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Mehevä joulupulla kruunaa jouluisen kahvipöydän! Leivo pehmeä pulla isoksi limpuksi rommissa marinoiduilla hedelmillä ja viimeistele piparilla. Näyttävästä joulupullasta riittää useammallekin juhlijalle.

Aloita joulupullan valmistus edellisenä päivänä laittamalla kuivatut hedelmät, kuten sukaatit, kirsikat, appelsiinit ja rusinat, mehevöitymään tumman rommin sekaan. Siivilöi hedelmät ennen pullataikinaan lisäämistä.

Joulupullan pinnalle laitettavan piparin voit tehdä valmiista piparkakkutaikinasta tai mistä tahansa kotitekoisesta taikinasta! Piparkakkutaikinan ohjeen löydät täältä.

Joulupulla

1 iso joulupulla tai 2 keskikokoista.

  • 2,5 dl kevytmaitoa
  • 1 kpl kananmunia
  • 0,5 tl suolaa
  • 75 g sokeria (reilu dl)
  • 2 tl kardemummaa
  • 480 g vehnäjauhoja
  • 11 g kuivahiivaa tai puolikas tuorehiiva
  • 65 g voita, huoneenlämpöistä ja paloiteltuna
  • 120 g kuivattuja hedelmiä pieninä paloina ja rusinoita
  • 2 dl tummaa rommia

Anna hedelmien ja rusinoiden marinoitua rommissa vähintäänkin yön yli jääkaapissa. Siivilöi mehukkaat hedelmät erilleen rommista ennen pullataikinaan lisäämistä.

Yhdistä kaikki aineet paitsi voi ja rommissa marinoidut kuivahedelmät. Vaivaa taikinaksi koneella noin 8 minuuttia, käsin tuplasti pidempään. Lisää paloiteltu pehmeä voi ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Heitä perään pieni ripaus vehnäjauhoja, jotta voi imeytyy nopeammin taikinaan. Lopuksi lisää hedelmät ja rusinat ja vaivaa taikinan sekaan nopeasti. Anna taikinan levätä muovikelmulla peitettynä kulhossa 30 minuuttia.

Nosta taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat rikki. Pyöritä yhdeksi isoksi pyöreäksi limpuksi. Halutessasi voit myös jakaa taikinan kahteen osaan ja pyöritellä kaksi limppua. Nosta leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan liinan alle. Limppu saa kohota rauhassa ilmavaksi ja kimmoisaksi joulupullaksi, noin 35-45 minuuttia. Voitele pulla juuri ennen paistoa kananmunalla. Halutessasi tasaisen kiiltävän ja tumman pinnan joulupullaan voitele se kahteen kertaan, anna pinnan kuivahtaa voiteluiden välissä.

Taikinan riivaaminen eli pyöritteleminen limpuiksi vaatii hiukan harjoittelua.

Pulla on valmis paistettavaksi, kun pinta antaa myöten koskettaessa ja palautuu takaisin muotoonsa. Nostatusaika riippuu paljon huoneenlämmöstä ja kosteudesta. Nostata pullataikinaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Pehmeän pullan salaisuus on pehmeä taikina ja hyvä nostatus. Mikäli pulla repeää paiston aikana se ei ole noussut tarpeeksi ennen paistoa!

Hyvin kohonnut pulla on ilmavan kimmoisa kosketukselle.
Esipaista pulla melkein kypsäksi, voitele päällinen munalla ja viimeistele piparilla.
Paista kypsäksi, mutta älä polta piparia!

Paista joulupullaa uunin keskitasolla 190 asteessa 12 minuuttia. Voitele pulla keskeltä kananmunalla ja aseta raaka piparkakku kohdan päälle. Paista joulupullaa vielä noin 8 minuuttia, kunnes pulla on ottanut kauniisti väriä myös pohjasta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, joululeivonta, nisu, vehnänen, joulupulla, pullataikina, joulu pulla, joulu, pulla, hedelmäpulla, rusinapulla, rommi, kuivatut hedelmät, kahvipöytään

⇢ Seuraavalla sivulla: Piparkakkutalon taikina
⇠ Edellisellä sivulla: Taatelikakku


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joulu tulla jollottaa.
Leivo jouluiseen kahvipöytään vaikkapa näitä herkkuja: gluteeniton suklaa-marenkijäädyke, suklaatryffelikakkua ja rommirusinapullaa!


© 2014-2017 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact