EtusivuReseptitOta yhteyttä

Perinteiset lappilaiset leivonnaiset, kampanisut, valmistuvat yksinkertaisista aineksista nopeasti ja helposti. Nämä mureat ja maultaan miedot kananmunattomat leivokset maistuvat ihanalta kahvikupposen tai maitolasillisen kera. Tästä taikinasta voit loihtia myös murean piirakkapohjan. Muualla Suomessa hieman tuntemattomammat kampanisut olisivat oiva lisä kahvipöydän antimiin muuallakin.

Kampanisujen valmistustapoja on monia – yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Sokerin määrä vaihtelee hyvinkin paljon reseptien välillä, sokerittomasta erittäin makeaan versioon. Myös hapanmaitotuotteen käytössä on eroavaisuuksia – toiset käyttävät hapanta kermaa, toiset piimää ja toiset taas kermaviiliä. Käytännössä siis mikä tahansa maustamaton hapanmaitotuote käy! Resepti ei ole pilkun päälle, vaan taikinassa on yleisesti käytetty sitä mitä kaapista kulloinkin sattuu löytymään. Leipojat.fi –toimituksen reseptissä käytämme nesteenä piimää ja sokeriakin ohjeesta löytyy. Sokeria voi lisätä maun mukaan taikinaan itseensäkin. Voit myös sivellä kampanisut munalla tai maidolla ennen paistoa ja ripotella pinnalle hienoasokeria. Ohje on helposti muunneltavissa mieluisaksi!

Kampanisut

Noin 25 kappaletta.

  • 250 g pehmeää voita (huom! ei sulaa)
  • Noin 9 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa
  • Noin 2 dl piimää
  • 1,5 dl sokeria

Nypi pehmeä voi ja vehnäjauho, johon on sekoitettu sooda, murumaiseksi karkeaksi seokseksi. Lisää sokeri ja piimä. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa – riittää, että ainekset ovat sekaisin ja saat taikinasta juuri ja juuri kiinteän. Tunnustele taikinan koostumusta. Taikinan tulee olla hiukan kostea, mutta ei märkä tai vetelä. Taikinaa tulee pystyä käsittelemään jauhotetuilla käsillä.

Taputtele tai kauli taikina kevyesti noin 2 cm paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä. Leikkaa taikinasta veitsellä tai pizzaleikkurilla noin 5 cm pituisia ja 2-3 cm levyisiä kampanisuja. Nosta kampanisut leivinpaperoidulle uunipellille ja viillä niihin 3-5 viiltoa kuvan osoittamalla tavalla. Taivuta kampanisuja hiukan kaarelle, vienoon hymyyn. Halutessasi voit voidella kampanisut munalla tai maidolla ja ripotella pinnalle sokeria. Myös kanelisokeria antaa kampanisuille mukavan säväyksen!

Paista kampanisuja 225 asteessa noin 10-15 minuuttia. Kampanisut ovat kypsiä, kun pinta ottaa kevyesti väriä. Voit tarkistaa kypsyyden leivonnaisen pohjasta, sieltä sen tulisi olla jo hiukan enemmänkin ruskettunut. Älä paista kampanisuja tummiksi, silloin ne kuivuvat.

Anna kampanisujen jäähtyä uunipellillä 5 minuuttia ja nosta ne sitten jäähtymään ritilän tai muun alustan päälle. Näin estät leivoksia kuivumasta.

Kampanisut ovat parhaimmillaan leivontapäivänä, mutta säilyvät hyvänä useammankin päivän ajan ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Pakkasessa kampanisut säilyvät hyvin, noin 2 kuukautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, ohjeita, reseptejä, reseptit, ohjeet, leipoa, kampanisut, Lappi, lappilainen, perinteinen, leivos, leivonnainen, leivokset, leivonnaiset, murea, helppo, nopea, kahvipöytään, kananmunaton, piirakkapohja, torttu, tortut

⇢ Seuraavalla sivulla: Joonatan leipoo - Omena-kinkkupiirakka
⇠ Edellisellä sivulla: Päärynäkeikauskakku


Lukijoiden arvosana:

****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


eipä ole lappilaisia kampanisuja, ulkonäköki vois olla nätimpi

– 50 vuotta niitä leiponu 07.11.2018

...äskeisestä viestistä jäi arvosana pois ja tässä tulee, siis viisi tähteä...

– Martta 16.10.2018

Leivoin ensimmäisen kerran ikinä kampanisuja ja nimenomaan tällä ohjeella. Tuli todella hyviä ja maku täydellisesti minun makuuni. Varmasti tulen tekemään toistekin.

– Martta 16.10.2018

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact