EtusivuReseptitOta yhteyttä

Maukas kauraleipä säilyy juurensa ansiosta hyvänä noin 5 päivää. Juureen tehty leipä pitää mehukkuutensa ja rakenteensa huomattavasti paremmin kuin ilman juurta tehty leipä.

Voit tehdä juuren edellisenä iltana tai aamulla ennen töihin lähtöä, ja viimeistellä leivän valmiiksi seuraavana päivänä tai työpäivän jälkeen.

Kauraleipä juureen

1 iso leipä

Juuri

  • 250 g vettä (noin 16-asteista)
  • 2,5 g tuorehiivaa (1 tl kuivahiivaa)
  • 125 g vehnäjauhoja
  • 125 g kaurahiutaleita

Sekoita kaikki aineet velliksi ja anna seistä huoneen lämmössä (n. 18 asteessa) 12 tuntia. Pidä huoli siitä, että hiiva on murentunut ja sekoittunut joukkoon kokonaan.

Lisää juureen 12 tunnin kuluttua:

  • 130 g vettä
  • 12,5 g tuorehiivaa (6 g kuivahiivaa)
  • 180 g vehnäjauhoja
  • 100 g grahamjauhoja
  • 8 g suolaa (n. 1 tl)

Vaivaa taikinaa varovasti 3 minuuttia, jotta aineet sekoittuvat keskenään tasaisesti. Jatka vaivaamista reippaasti noin 10 minuutin ajan, kunnes sitko on muodostunut. Taikina on venyvää, kun sitko on valmis.

Anna taikinan levätä noin 35 minuuttia, esim. mikroaaltouunissa.
Kaada taikina varovasti pöydälle.
Muotoile taikinasta kevyesti leipä.

Nostata leipää noin 30 minuuttia.
Jauhota leivän pinta, siivilöi vehnäjauhoja tai grahamjauhoja pinnalle.
Viillä leipään nopeasti muutama terävä viilto, jotka auttavat leipää kohomaan hallitusti paiston aikana. Ilman viiltoja, leipä repeää ja ratkeilee paiston aikana.

Lämmitä uuni 220 asteeseen.
Laita leipä uuniin ja laske lämpötila 190 asteeseen.
Paista kypsäksi, noin 35 minuuttia.
Leipä on kypsä, kun pohjaa sormenpäillä naputellessasi kuuluu kuminaa.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipä, resepti, ohje, kauraleipä, juuri, raski, esitaikina, leipäjuuri, kaura

⇢ Seuraavalla sivulla: Punnuspullat
⇠ Edellisellä sivulla: Käsin leipomisen juurilla


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Tässä leivässä kohotetaan hiivalla, ei käytetä juurta ollenkaan. On hiivaleipää.

– Eppu 05.02.2022

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact