EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Perinteinen omena-kinuskikermakakku saa säväyksen happamuutta kermarahkasta, joka painottaa kinuskin makeutta.

Myös itse tehty omenahillo kakun välissä tuo aitoja makuja, yleensä niin äkkimakeaan kermakakkuun. Tietysti voit halutessasi käyttää kakussa myös kaupan hilloa! Kinuski on kuitenkin jokaiseen itseään kunnioittavan (koti)leipurin keitettävä itse.. ja nyt emme puhu siitä kondensoidusta maitotiivisteestä keitetystä kinuskista. Itse tehty maistuu aina paremmalta, kuin valmiina kaupasta ostettu tuote. Ja maustahan ei meillä tingitä!

Tämä kakku, kuten kaikki täytekakut, on parhaimmillaan pari päivää täyttämisen jälkeen. Tässä ajassa kakku imee itseensä kostutusliemen ja samalla myös eri maut vetäytyvät (hapan ja makea) ja täyteläistyvät. Maku vain paranee vanhetessaan. Voit siis valmistaa kakun hyvissä ajoin ennen tarjoamista. Kakku säilyy viileässä hyvänä noin 5 vuorokautta. Voit myös pakastaa täytetyn kakun, ja sekä sulattaa että koristella sen päivää ennen tarjoilua!

Kakkua varten tarvitset sokerikakkupohjan, omenamehua, omenahilloa, rahkalla höystettyä kermavaahtoa ja kinuskia.

Omena-kinuskikakku

6 munan kakkupohja

26 cm halkaisijan vuokaan, josta riittää noin 15-18 hengelle.

  • 6 kpl kananmunia (keskikokoisia)
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vahvaksi vaahdoksi.
Seulo joukkoon vehnäjauho ja sekoita nopeasti käsin.
Pohjusta kakkuvuoka leivinpaperilla.
Kakkuvuokaa ei tarvitse voidella/korppujauhottaa, leivinpaperi vuoan pohjalla riittää!

Paista 180 asteisessa uunissa kypsäksi, noin 30-40 minuuttia.
Voit tarkistaa kakun kypsyyden työntämällä tikun sen sisälle; mikäli tikkuun ei tartu märkää taikinaa on kakku kypsä. Kakun kypsyyden voi myös tunnustella kädellä kakun pinnalta; mikäli kakku hyllyy on se vielä raaka. Kypsä kakku on irti vuoan reunoista.

Anna kakun jäähtyä hetki. Kumoa haalea kakku nurin lautaselle ja anna jäähtyä vuoassa. Kakun jäähdyttyä irrota kakku vuoasta vetämällä voiveitsellä tai paletilla vuoan ja kakun reunan välistä pohjaa myöten. Kakku on helpompi leikata seuraavana päivänä.

Leikkaan kakun paistopuoli tasaiseksi. Tämän jälkeen leikkaa kakku kolmeen osaan ja käännä kakku ylösalaisin - Laita kakun pohjaksi paistopinta ja päällimmäiseksi kakun pohjapuoli. Näin saat tasaisen pinnan kakkuusi! Kostuta pohjia reilusti omenamehulla tai esimerkiksi Spritellä. Kostutuslientä kuluu noin 1 desilitra kerrosta kohden – tarvitset siis yhteensä 3 dl kostutuslientä.

Täytä pohjat reilulla määrällä hiukan happamampaa omenahilloa ja kermarahkalla.

Talviomenahillo

  • 300 g (noin 3 kpl) kuorittuja ja pilkottuja omenoita
  • 0,5 dl vettä
  • 1 dl hillosokeria
  • 2 kpl kanelitankoja
  • 5 tippaa sitruunamehua

Keitä omenapaloja, kanelitankoja, sitruunamehua, vettä ja hillosokeria noin 10-15 minuuttia, kunnes omenat alkavat hajoilla. Nouki kanelitangot pois. Soseuta omenat sauvasekoittimella ja purkita hillo.

Hillo on paistonkestävää, mikä tekee siitä oivallisen täytteen mm. pulliin ja pikkuleipiin. Hillo toimii erinomaisesti myös täytekakuissa ja kääretortuissa.

Kerma-rahkatäyte

  • 6 dl (laktoositonta) vispikermaa
  • 150 g (rasvatonta/vähälaktoosista) maitorahkaa
  • 3 rkl tomusokeria

Vispaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja rahka kermavaahtoon käsin sekoittaen. Tarkista maku!

Tästä määrästä kermarahkaa riittää kakun väliin ja reunoille. Kakun päälle mahdollisesti tulevaan pursotukseen tarvitset kermaa pari desilitraa enemmän.

Täytettyäsi kakun paina päällimmäinen kakkupohja tiiviisti täytteen päälle ja katso, että kakku on suorassa. Painele päältä kunnes kakku on suorassa ja ryhdikäs.
Välistä pursuavat täytteet voit levittää kakun reunoille paletilla tai veitsellä niin kutsutuksi murureunaksi, joka sitoo kakun irtomurut ja mahdollistaa kakun kauniin viimeistelyn tuoreella kermarahkalla. Murureunan jälkeen voit pursottaa tai levittää paletilla kermakerroksen kakun reunoille. Päällystä vielä itse tehdyllä kinuskilla ja nauti kahvikupposen kera!

Valmis murureuna ja viimeistelty kermareunus.

Kinuski

  • 300 ml vispikermaa
  • 3 dl sokeria
  • nokare voita

Mittaa aineet isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua voimakkaasti poreillen keskilämmöllä 15 - 25 min, kunnes seos sakenee. Sekoita välillä, varsinkin keittoajan lopussa, ettei seos tartu pohjaan. Voit tarkastaa onko kinuski valmista tiputtamalla sitä tipan kakun pinnalle. Kinuski on valmista, kun se ei imeydy kakun pintaan. Kaada kinuski vielä lämpöisenä kakun pinnalle ja levitä nopeasti paletilla/veitsellä, jos kinuski ei leviä itsestään. Tässä kakussa ei haittaa vaikka kinuski menisi hiukan reunojenkin yli!

Mikäli kuitenkin haluat pursottaa kakkuun kermareunukset, voit rajata kakun pinnan pyöreällä 24 cm halkaisijan muotilla ja kaataa kinuskin suoraan sen sisälle. Näin kinuski ei leviä ja hankaloita siten pursottamista. Anna kinuskin jähmettyä ennen muotin irrottamista, noin 30 minuutin verran viileässä. Pursota kermareunat ja viimeistele haluamallasi tavalla.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, kinuskikakku, täytekakku, omenakinuskikakku, omenakakku, kakkupohja, kinuski, omenahillo

⇢ Seuraavalla sivulla: Frangipani
⇠ Edellisellä sivulla: Sandra leipoo - Näkkileipä


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Selkeä ohje!! Peukkuja :-)

– Leipurikokelas 25.12.2018

Ajankohtaista

Talvella maistuu kuppi kuumaa ja pala ihanaa kakkua, vaikkapa suussa sulavaa suklaakakkua?


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact