EtusivuReseptitOta yhteyttä

Sandra leipoo

Äitiys tuo mukanaan suuria haasteita, yllätyksiä, rakkautta ja ah, niin uskomatonta onnellisuuden tunnetta. Se ei ole pelkästään hauskaa kokopäiväistä hengailua cooleimpien mini-ihmisten kanssa (ja joitakin yön yli valvomisia…), vaan heittäytymistä täysillä kaikkiin äidin velvollisuuksiin tiedostaen -- että et tiedä niistä yhtään mitään.

Kun puhun puolitoistavuotiaalle pojalleni, puhun itsevarmuudella, jonka toivon myös tarttuvan häneen iän myötä. Vastaan poikani kysymyksiin varmasti ja opastan häntä parhaani mukaan -- miten tehdään, miksi jne. jne. Mutta kun kyse on leipomisesta, tuntuu kuin olisin maailman huonoin leipuri. Ja tarkoitan, että tämä kaikki vieläpä sen jälkeen, kun olen nähnyt pikkupoikani yrittävän parhaansa. Hän on niin luova, viisas ja rakastavainen. Kuvittele kaikki tuo rakkaus leivontaan. Se ei voi epäonnistua!

Käytin kaikki parhaat googlausniksini löytääkseni reseptin, jonka pystyisin itsenäisesti tekemään ja josta aviomieheni pitäisi. Ja suoraan sanottuna -- kuka vaimo ei haluaisi sellaisia extra-pisteitä itselleen? Okei, ollakseni rehellinen, olin hieman kärttyisä leivontapäivän aamuna ,ja silti hän osti minulle kimpun tulppaaneja ruokakauppareissullaan – ihan vain koska hänen mielestään ne ”näyttävät kivoilta keittiön pöydällä”. Minulla oli tunne, että minun olisi hyvitettävä kärttyisyyteni jotenkin.

Koska ruotsi on äidinkieleni seurasin näkkileipäreseptiä, jonka löysin Expressenin sivuilta: http://mittkok.expressen.se/.
Näin jälkeenpäin ajatellen lisäisin taikinaan hieman suolaa, 3 teelusikallista 2,5 sijaan. Minulla ei myöskään ollut kaulinta, joten en voinut tehdä leivistä niin ohuita olisin toivonut. Paistoin näkkileipiä sen vuoksi hieman pidempään. Toisaalta näkkileivät onnistuivat yllättävän hyvin näinkin!

Näkkileivät

Noin 20 kappaletta
Paista 200 asteessa, kunnes leivät ovat rapsakoita.

  • 5 dl vettä
  • 20 g tuorehiivaa
  • 5 dl täysjyvävehnäjauhoja
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 0,5 dl auringonkukansiemeniä
  • 2,5-3 tl suolaa

Aloitimme leipomisen poikani kanssa, ja kun pyysin olemaan kärsivällinen häntä rupesi naurattamaan ja niin purskahdin nauruun minäkin. Yritimme ainakin parhaamme. Aloitin lämmittämällä veden käden lämpöiseksi, johon liuotin hiivan. Lisäsin kaikki loput aineet, paitsi suolan. Vaivasin taikinaan kaikki ainekset kunnolla sekaisin, noin 10 minuutin ajan käsin. Lisäsin suolan ja vaivasin pari minuuttia lisää. Annoin taikinan levätä noin 30 minuuttia. Sitten muotoilin taikinasta käsin 20 pyöreää leipää, joiden annoin levätä leivinpaperin päällä pellillä noin 15 minuuttia ennen paistoa. Paistoin näkkileipiä 200 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes leivät olivat rapsakoita.

Vinkki vanhemmille:
Annoin pojalleni erilaisia siemeniä useammassa lusikassa (toki, sinun täytyy siivota tämän jälkeen, mutta olisit kai joutunut tekemään sen joka tapauksessa?) -- tämä piti hänet kiireisenä, kun laitoin leipiä uuniin ja ottaessani ne sieltä pois! Tämä varmisti, että hänelle ei sattuisi vahinkoa kuuman uunin kanssa ja samalla sain ihastella, kun hän tutkaili maailmaa. Tässä tapauksessa kyseisten ihanien siementen avulla.

Kiitos, kun sain jakaa tämän kanssanne! En tunne itseäni maailman pullantuoksuisimmaksi äidiksi, kuten toivoin, mutta aion todellakin antaa leipomiselle mahdollisuuden.

Seuraa myös Sandran ruotsinkielistä mammablogia: http://libelli.se/

Lähde: http://mittkok.expressen.se/recept/knacke/

Avainsanat: leipojat, leivonta, näkkileipä, leipä, siemenleipä, resepti, ohje, terveellinen, Sandra Rogers

⇢ Seuraavalla sivulla: Kinuskikakku
⇠ Edellisellä sivulla: Gluteeniton kääretorttu


Lukijoiden arvosana:

****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact