EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Perinteinen amerikkalainen piirakka saa suomalaisen säväyksen täytteistään – mansikoista ja raparperista. Tämä maukas ja helppo piirakka maistuu kesäpäivinä uunilämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Amerikkalaisten käyttämä perinteinen piirakkapohja on valmistettu vain muutamasta aineksesta – vehnäjauhoista, suolasta, voista ja vedestä. Taikina on siis täysin sokeriton ja kananmunaton! Pohjataikina muistuttaa maultaan ja jopa koostumukseltaankin voitaikinaa, sillä paistossa taikinasta tulee hiukan lehteilevä.

Täytteen pitää kasassa amerikkalaiseen malliin maissijauho, Maizena, joka tekee siitä ihanan täyteläisen ja sitoo mansikat ja raparperit toisiinsa. Piirakka on parhaimmillaan lämpimänä, mutta ei ehkä aivan kauneimmillaan. Mansikka-raparperipiirakan jäähdyttyä täyte pysyy maissijauhon ansiosta kauniisti piirakan sisällä. Nautitpa piirakan miten vain, niin vie se kielesi mennessään!

Mansikka-raparperipiirakka amerikkalaisittain

Pate brisee -pohja:

Yksi 23 cm halkaisijan piirakka kannella.

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 225 g kylmää voita
  • N. 0,75 dl kylmää vettä, ruokalusikallinen kerrallaan

Laita kaikki aineet, myös vesi, jääkaappiin viilenemään vähintään tuntia ennen taikinan valmistamista.


Nypi voi, vehnäjauho ja suola murumaiseksi seokseksi. Voit tehdä tämän myös monitoimikoneella, tällöin ainekset pysyvät kylminä nyppimisen ajan. Lisää muruseokseen kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes taikina on kiinteämpää. Lopeta veden lisääminen, kun taikinasta muodostuu kädellä puristaessa kiinteähkö pallo. Taputtele taikina kevyesti kiinteäksi levyksi ja kääri se huolellisesti tuorekelmuun. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään tunti ennen jatkokäsittelyä. Voit valmistaa taikinan tähän pisteeseen asti jopa kaksi viikkoa aikaisemmin. Taikina säilyy jääkaapissa huolellisesti tuorekelmuun käärittynä parisen viikkoa. Pakastimessa taikina säilyy noin kuukauden verran. Sulata pakastettua taikinaa noin 45 minuuttia huoneenlämmössä ennen kaulimista.

Voitele 23 cm halkaisijan piirakkavuoka kevyesti. Ota taikinasta noin kaksi kolmasosaa ja kauli se kevyesti jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 2-3 mm, piirakkavuokaa reilusti isommaksi matoksi. Nosta matto varovasti kaulinta apuna käyttäen piirakkavuoan päälle. Painele taikina jauhotetuilla sormilla kevyesti vuoan kantteihin ja uriin. Käännä reunan yli jäänyt taikina vuoan reunalle, taikinan alle, ja vääntele sormin reuna aaltomaiseksi. Jäähdytä pohjaa pakkasessa vähintään 30 minuuttia ennen täyttämistä ja paistamista.

Kauli loput taikinasta ohueksi, noin 3 mm, suorakaiteen muotoiseksi matoksi. Leikkaa taikina noin 1,5 cm levyisiksi suikaleiksi pitsa- tai piirakkapyörällä, leikkaaminen hoituu toki myös veitsellä. Voit ottaa taikinasta myös koristeellisia kuvioita, vaikka sydänmuotilla.

Kudo suikaleista verkko leivinpaperin tai leikkuulaudan päällä, minkä tahansa tasaisen päällä, joka on myös helppo nostaa pakkaseen. Jäähdytä valmista verkkoa pakkasessa vähintään 30 minuuttia.

Taikinoiden jäähtyessä pakkasessa valmista piirakan täyte:

  • Noin 1 litra (n. 400 g) raparperia paloiteltuna ja kuorittuna
  • Noin 1 litra mansikoita (n. 550 g)
  • Noin 6 rkl maizenaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 2 rkl voita nokareina

Voit käyttää sesonkina tuoreita mansikoita ja raparperia ja talvella pakasteita. Mikäli käytät pakasteita sulata ja valuta marjat ennen käyttöä. Sekoita kaikki aineet keskenään voita lukuun ottamatta. Kasaa täyte jäähdytetyn piirakkapohjan päälle, keskelle hiukan korkeampi keko. Ripottele voinokareet täytteen päälle. Liu’uta taikinasuikaleista tekemäsi verkko varovasti piirakan päälle. Korjaa verkon virheet tässä vaiheessa. Trimmaa piirakan yli menevät taikinasuikaleet ja paina päät kiinni pohjataikinaan. Voitele verkko ja reunat kevyesti munamaidolla.

Paista piirakkaa noin 20 minuuttia 200 asteessa, kunnes kuori ottaa hiukan väriä. Alenna lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä noin 40 minuuttia, kunnes täyte kuplii ja kuori on ottanut mukavasti väriä. Huom! Täyte saattaa kuplia uunissa kovastikin ja juosta reunojen yli - voit paistaa piirakan leivinpaperoidulla pellillä, jolloin uuni pysyy puhtaana!

Tarjoile lämpimänä vaniljakastikkeen tai jäätelön kera!

Avainsanat: leipojat, leivonta, mansikka, mansikat, raparperi, kesä, piirakka, pate brisee, pohja, kansi, amerikkalainen, usa, Amerikka, marja, täyte, ohje, resepti, helppo, vaniljakastike, kananmunaton, munaton

⇢ Seuraavalla sivulla: Amerikkalainen unelma - Sugar Babies Cupcakery
⇠ Edellisellä sivulla: Hunaja-auringonkukkasämpylät


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Talvella maistuu kuppi kuumaa ja pala ihanaa kakkua, vaikkapa suussa sulavaa suklaakakkua?


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact