EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Perinteiset pehmeät piparkakut ovat rapeita sisaruksiaan paksumpia. Pehmeitä pipareita on ihana dipata kylmään maitoon ja nautiskella hieman kosteina!

Nämä piparit ovat yllättävän helppotekoisia. Ei mausteiden keittämistä kattilassa. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi ja lisää loput aineet vaahtoon. Valmista kattilallinen piparitaikinaa, jaa se osiin ja leivo useassa kerrassa ennen joulua. Taikina maustuu jääkaapissa ja sen maku vain paranee ajan myötä. Piparkakkutaikina säilyy jääkaapissa jopa 2 kuukautta.

Pehmeät piparkakut

Noin 120 kpl.

  • 3 kpl kananmunia
  • 4,5 dl sokeria
  • 1 dl siirappia
  • 400 g voita sulatettuna
  • 3 dl perunajauhoja
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 pss piparkakkumaustetta
  • 3 tl soodaa

Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin 10 minuuttia. Yhdistä siirappi ja sula voi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää haalea siirappivoiseos munavaahtoon ohuena nauhana samalla voimakkaasti vaahdotusta jatkaen. Nostele joukkoon kuivat aineet joko nuolijalla tai puukauhalla. Taikina on pehmeää, mutta kovettuu jääkaapissa levon aikana. Jaa taikina jo tässä vaiheessa osiin, jotka voit säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa käyttöön saakka. Taikina on iso ja harva leipoo sitä kerralla. Jaa taikina sopiviin osiin ja taputtele ohueksi lätyksi. Kääri lätty tiiviisti muovikelmuun ja nosta jääkaappiin lepäämään vähintäänkin yön yli. Valmis piparitaikina säilyy jääkaapissa useita viikkoja ja sen maku jopa paranee ajan myötä!

Kun olet valmis paistamaan pipareita ota haluamasi kokoinen pala viileästä ja pehmitä taikinaa käsin pöytää vasten vaivaamalla. Kun taikina on notkeaa, kauli se ohueksi noin 2-3 mm paksuiseksi matoksi kevyesti jauhotetulla pöydällä. Käytä vehnäjauhoja apuna, jotta piparkakkutaikina ei tartu pöytään eikä kaulimeen. Putsaa ylimääräinen jauho pipareiden päältä pullasudilla ennen paistoa! Ota matosta haluamasi muotoisia pipareita ja lado leivinpaperoidulle pellille lähekkäin. Pehmeät piparit eivät juurikaan leviä paiston aikana, joten leviämisvaraa ei tarvitse jättää. Sitä pehmeämpiä pipareita mitä paksumpia leivot. Normaali pehmeiden piparien taikinan paksuus ennen paistoa on noin 5 mm.

Paista pipareita 200 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes piparit ovat ottaneet nätisti väriä kauttaaltaan. Paistoaika riippuu piparien paksuudesta, joten tarkkaile paistoa! Anna pipareiden jäähtyä pellillä ensimmäiset 5 minuuttia ja siirrä sitten ritilän päälle jäähtymään. Säilytä valmiit, jäähtyneet, piparkakut ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä tai hitusen viileämmässä. Ei jääkaapissa! Piparien maku voimistuu myös paiston jälkeen ja useamman viikon vanhat piparit maistuvatkin monien mielestä parhaiten.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, leivos, leivonnainen, joululeivonta, joululeivos, piparkakut, piparit, joulupiparit, rapeat piparit, pehmeät piparit, joulupiparkakut, joulu, itsenäisyyspäivä

⇢ Seuraavalla sivulla: Joulukranssit
⇠ Edellisellä sivulla: Suomi 100 – Mustikka-glögijuustokakku


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joulu tulla jollottaa.
Leivo jouluiseen kahvipöytään vaikkapa näitä herkkuja: gluteeniton suklaa-marenkijäädyke, suklaatryffelikakkua ja rommirusinapullaa!


© 2014-2017 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact