EtusivuReseptitOta yhteyttä

Juhlava pullakranssi viettelee kahvipöydässä. Perinteinen pulla saa hienostuneen ilmeen letittämällä se neljällä säikeellä kranssiksi. Pitkojen ja kranssien tekeminen ei ole aivan helppoa, mutta ei täysin mahdotontakaan. Kaunis kranssi täyteläisestä pullataikinasta maistuu paatuneimmallekin kahvittelijalle. Valmista pullakranssi kevään juhliin ja vakuuta vieraat kädentaidoillasi!

Harjoittelemalla letitystä taidot karttuvat yllättävänkin nopeasti. Voit avata pullapitkon uudestaan ja uudestaan, kunnes olet tyytyväinen jälkeesi! Ja mikäli joku kohta ei mennyt aivan putkeen, voit vaikka ripotella siihen tavallista enemmän raesokeria ja mantelilastuja.

Pullakranssi

Noin 25-30 hengelle.

  • 2 dl maitoa
  • 15 g kuivahiivaa (50 g tuorehiivaa)
  • 140 g sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1,5 tl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 145 g pehmeää voita
  • Noin 500 g vehnäjauhoja

Lämmitä maito hiivaa varten joko 42-asteiseksi (kuivahiivalle) tai 37-asteiseksi (tuorehiivalle). Sekoita kuivahiiva kolmasosaan vehnäjauhoja. Liota murennettu tuorehiiva suoraan lämpimään maitoon.

Lisää maitoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja noin kaksi kolmasosaa vehnäjauhoista (kuivahiivan kanssa). Sekoita tasaiseksi ja tunnustele taikinan koostumusta. Mikäli taikina on märkää lisää jauhoja vähän kerrallaan. Pitkotaikinan tulee olla kovempaa kuin pikkupullien tai korvapuustitaikinan!

Lisää kuutioitu pehmeä (huom. ei sula!) voi ja pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Jauhot auttavat voita sulautumaan osaksi taikinaa. Vaivaa tasaiseksi ja tunnustele taikinaa. Taikina on rasvaista, mutta ei märkää eikä vetelää. Lisää jauhoja tarvittaessa. Pitkotaikina saattaa tuntua jopa kovalta, jos olet tottunut tavalliseen pullataikinaan. Vaivaa taikinaan hyvä sitko – se on erityisen tärkeää pullapitkoja tehtäessä. Sitko on valmis, kun taikinaa voi venyttää ilman, että se repeää helposti. Koneella taikinaa saanee vaivata ainakin 12 minuuttia, mahdollisesti enemmänkin koneesta riippuen. Käsin taikinaa saa vaivata ainakin 20 minuuttia.

Pullataikina ennen ja jälkeen levon.

Anna taikinan levätä rauhassa noin 40 minuuttia kulhossa muovipussilla peitettynä.

Kaada taikina pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat rikki. Paloittele taikina neljään saman painoiseen osaan, mikäli mahdollista käytä vaakaa. Pyörittele palat palloiksi ja laita (minigrip-)pussin sisälle odottamaan jatkokäsittelyä, säikeeksi muotoilua. Taikina pysyy kosteana ja helpommin muotoiltavana pussin sisällä. Kuivaa taikinaa on vaikea käsitellä.

Muotoile pallo kerrallaan pitkon säikeeksi pyörittelemällä siitä kahdella kämmenellä pöytää vasten pitkä säie. Aloita taikinapalan keskeltä ja liikuta käsiä kevyesti painamalla ulospäin. Älä venytä taikinaa vaan pyöritä sitä pöytää vasten kevyesti painamalla – taikinasäie katkeaa ja repeää venyttämällä. Säikeiden tulee olla noin 100 cm pitkiä. Koska tämä taikina sisältää paljon rasvaa, et tarvitse pöydällä yhtään jauhoja sen käsittelyn aikana!

Anna valmiiden säikeiden seistä muutama minuutti taikinan jännityksen laukaisemiseksi – säikeet ovat siten helpompia käsitellä. Aseta kaikki neljä säiettä vierekkäin pöydälle. Aloita kranssin valmistaminen säikeiden keskeltä ja letitä ensin toiseen päähän ja sitten toiseen päähän.


Letittäminen:

Kuva Laatua leivontaan -kirjasta.

Niputa säikeitä keskikohdasta hiukan likemmäksi toisiaan, pitäen ne kuitenkin vielä vierekkäin. Jätä kaikkien liikkeiden väliin hiukan väljää; älä letitä tiukkaan, vaan jätä tilaa kohoamiselle! Nosta vasemmassa reunassa oleva säie kaikkien kolmen vieressä olevan säikeen yli ja jätä vaakaan niiden päälle. Nosta näistä kolmesta sinua päin osoittavasta säikeestä oikeanpuolimmainen säie kohtisuoraan ylös poikittain olevan säikeen päälle ja jätä sinne. Laske poikittain oleva säie nyt alas kahden sinua päin osoittavan säikeen viereen ja jätä siihen. Nosta vasemman puolimmainen säie yli vaakaan kaikkien sinua päin osoittavien säikeiden yli. Laske kohtisuoraan ylös osoittava säie alas poikittain olevan säikeen päälle. Ja niin edelleen. Toista tätä päätyyn asti ja toista myös toiselle puolelle kranssia. Jätä kranssin molemmat päät samaan kohtaan.

Asettele kranssi leivinpaperin päälle pellille ympyräksi. Tarkkana, että kranssista tulee pyöreä! Soikea kranssi ei ole läheskään yhtä houkutteleva näky. Päättele kranssin päät liittämällä säikeet vastapuoliinsa. Levitä vastapuolen säikeen päätä ja pyörittele se vastapuolen ympärille ja rullaile tasaiseksi sormilla.

Nosta kranssin keskellä meneviä nyppylöitä hiukan koholleen, jotta
saat ryhdikkäämmän näköisen kranssin.

Anna kranssin kohota ennen paistoa noin 45-60 minuuttia, kunnes kranssi tuntuu hiukan ilmavalta ja kimmoisalta. Voitele pinta kananmunalla huolellisesti. Mitä tarkemmin voideltu kranssi, sitä kauniimpi paistopinta ja kiilto pullassa on. Anna kananmunan kuivahtaa ennen paistoa. Ripottele pinnalle raesokeria ja halutessasi myös mantelilastuja.

Paista 190 asteessa noin 25-35 minuuttia. Kranssit ja pullapitkot saavat ottaa pinnalle ihan reilusti paistoväriä. Vaalea pinta tarkoittaa yleensä raakaa sisusta. Tarkista kypsyys myös kranssin pohjasta. Nosta kranssin reunaa varovasti isolla veitsellä tai paletilla – tasainen tumma paistopinta pohjassa tarkoittaa kypsää sisusta!

Lähde: Laatua Leivontaan; Peltomäki, Välimäki, Minni, Koponen. Gummerus 1997.

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, resepti, pulla, pitko, kranssi, juhlapitko, voilla leivottua, neljä säiettä, säie, letitys, juhlat, juhlapöytä, kahvi, kardemumma


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Parhaimman makuista, ei kuivaa, pehmeä ja suussa sulava. Toimii tavallistenkin pullien tekoon.

– Katti 05.09.2019

Parhaimman makuista, ei kuivaa, pehmeä ja suussa sulava. Toimii tavallistenkin pullien tekoon.

– Katti 05.09.2019

Aloittelijakin uskaltaa alkaa kokeileen.

– -Ämmä- 27.06.2018

Hyvä ohje

– liisa 04.01.2017

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact