EtusivuReseptitOta yhteyttä

Perinteisen pullapitkon valmistaminen on helppoa! Niin tässä kuin monessa muussakin asiassa harjoitus todella tekee mestarin. Pullapitkon letittäminen neljällä säikeellä tekee pitkosta huomattavasti ammattimaisemman ja kauniimman, kuin kolmella säikeellä letittämällä. Mikäli et vielä osaa letittää neljällä säikeellä, niin nyt viimeistään olisi aika opetella! Seuraat vain Leipojat.fi:n helppoja ohjeita ja valokuvia, niin taidat letityksen yllättävänkin pian.

Pullapitko neljällä säikeellä

1 iso pullapitko (tuplaa taikina kahteen pitkoon).

  • 2,5 dl maitoa
  • 15 g kuivahiivaa (50 g tuorehiivaa)
  • 140 g sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1,5 tl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 500 g vehnäjauhoja
  • 140 g pehmeää voita

Lämmitä maito hiivaa varten joko 42-asteiseksi (kuivahiivalle) tai 37-asteiseksi (tuorehiivalle). Sekoita kuivahiiva kolmasosaan vehnäjauhoja. Liota murennettu tuorehiiva suoraan lämpimään maitoon.

Lisää maitoon sokeri, suola, kardemumma, kananmuna, hiiva ja noin kaksi kolmasosaa vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi ja tunnustele taikinan koostumusta. Mikäli taikina on märkää lisää jauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa koneella noin 15 minuuttia. Käsin taikinaa saa vaivata tuplasti pidempään.

Lisää kuutioitu pehmeä (huom. ei sula!) voi ja pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Jauhot auttavat voita sulautumaan osaksi taikinaa. Vaivaa tasaiseksi, noin 5-10 minuuttia, ja tunnustele taikinaa. Taikina on rasvaista, mutta ei märkää eikä vetelää. Vaivaa taikinaan hyvä sitko – se on erityisen tärkeää pullapitkoja tehtäessä. Sitko on valmis, kun taikinaa voi venyttää ilman, että se repeää helposti.

Anna taikinan nousta rauhassa noin 35 minuuttia kulhossa muovikelmulla tai pussilla peitettynä.

Kaada taikina pöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat rikki. Paloittele taikina kahteen saman kokoiseen osaan, mikäli mahdollista käytä vaakaa. Pyörittele palat palloiksi ja laita (minigrip-)pussin sisälle odottamaan jatkokäsittelyä, säikeeksi muotoilua. Taikina pysyy kosteana ja helpommin muotoiltavana pussin sisällä. Kuivaa taikinaa on vaikea käsitellä.

Muotoile pallo kerrallaan pitkon säikeeksi pyörittelemällä pallosta kahdella kämmenellä pöytää vasten pitkä säie. Älä käytä jauhoja pöydällä! Aloita taikinapalan keskeltä ja liikuta käsiä kevyesti rullaamalla ulospäin. Älä venytä taikinaa vaan pyöritä sitä pöytää vasten kevyesti painamalla – taikinasäie katkeaa ja repeää venyttämällä. Säikeiden tulee olla noin 85 cm pitkiä.

Anna valmiiden säikeiden seistä muutama minuutti taikinan jännityksen laukaisemiseksi – säikeet ovat siten helpompia käsitellä. Aseta molemmat säikeet vierekkäin pöydälle pitkässä suunnassa ja taita ne puolikaareksi eteesi, niin että edessäsi on neljä säikeen päätä. Katso mallia esimerkkikuvista!

Letittäminen:

Paina puolikaaren keskikohtaa hiukan litteämmäksi kämmenen syrjällä. Jätä kaikkien liikkeiden väliin hiukan väljää; älä letitä tiukkaan, vaan jätä tilaa kohoamiselle! Aloita letittäminen nostamalla toinen säie oikealta yläviistoon. Siirrä vasemmanpuolimmainen säie oikealle kahden säikeen yli ja jätä poikittain. Laske yläviistossa oleva säie alas kahden oikeanpuolimmaisen säikeen päältä. Nosta näistä kolmesta sinua päin osoittavasta säikeestä oikeanpuolimmainen säie kohtisuoraan ylös poikittain olevan säikeen päälle ja jätä sinne. Laske poikittain oleva säie nyt alas kahden sinua päin osoittavan säikeen viereen ja jätä siihen. Nosta vasemman puolimmainen säie yli vaakaan kaikkien sinua päin osoittavien säikeiden yli. Laske kohtisuoraan ylös osoittava säie alas poikittain olevan säikeen päälle. Ja niin edelleen. Toista tätä päätyyn asti ja päättele pitko. Voit päätellä pitkon kahdella eri tavalla: joko yhdistämällä säikeiden päät ja rullaamalla ne sormin kiinni toisiinsa, tai painamalla kämmenen syrjällä säikeet nippuun ja katkaisemalla päät.

Anna pitkon kohota ennen paistoa noin 45 minuuttia, kunnes pinta tuntuu hiukan ilmavalta ja kimmoisalta. Voitele pinta kananmunalla huolellisesti. Ripottele pinnalle reilusti raesokeria ja halutessasi myös mantelilastuja. Mitä tarkemmin voideltu pullapitko, sitä kauniimpi paistopinta ja kiilto pullassa on.

Voitele pitkot huolellisesti kananmunalla. Sitä komeampi ja tasaisempi paistoväri
mitä paremmin voideltu pitko.

Paista 190 asteessa noin 20-30 minuuttia uunista riippuen. Pullapitko saa ottaa pinnalle ihan reilusti paistoväriä. Vaalea pinta tarkoittaa yleensä raakaa sisusta. Tarkista kypsyys myös pohjasta. Nosta pitkon reunaa varovasti isolla veitsellä tai paletilla – tasainen tumma paistopinta pohjassa tarkoittaa kypsää sisusta!

Avainsanat: leipojat, leivonta, ohje, ohjeita, reseptejä, resepti, pulla, taikina, pitko, kranssi, juhlapitko, voilla leivottua, neljä säiettä, säie, letitys, letittäminen, valmistus, teko, pullapitkon, juhlat, juhlapöytä, kahvi, kardemumma, letitys, pullapitkon letitys

⇢ Seuraavalla sivulla: Pullakranssi
⇠ Edellisellä sivulla: Kanelikranssi


Lukijoiden arvosana:

*****

Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact