EtusivuReseptitOta yhteyttä

Mehevä puolukka-kauraleipä maistuu syksyltä ja marjametsältä. Sen pehmeä koostumus ja maku syntyvät esitaikinan avulla, joka valmistetaan jo edellisenä iltana. Esitaikinaan leivottu leipä säilyy mehukkaana ja tuoreena pitkään kaupan teollisiin leipiin verrattuna.

Puolukka-kauraleipä

Valmista esitaikina edellisenä iltana.

Esitaikina:

 • 350 g haaleaa vettä
 • 2,5 g tuorehiivaa tai 1 tl kuivahiivaa
 • 125 g vehnäjauhoja
 • 125 g kaurahiutaleita

Sekoita tasaiseksi velliksi ja anna seistä noin 12 tuntia jääkaapissa tai noin 4 tuntia huoneenlämmössä.

Taikina:

 • Aikaisemmin valmistettu esitaikina
 • 130 g haaleaa vettä
 • 13 g tuorehiivaa tai noin 6 g kuivahiivaa
 • 180 g vehnäjauhoja
 • 100 g grahamjauhoja
 • 10 g (n. 1 tl) suolaa
 • 100 g (n. 2 dl) puolukoita, joko tuoreita tai pakastettuja

Sekoita kaikki aineet paitsi suola. Vaivaa taikinaa koneella noin 8 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa vielä 8 minuuttia. Käsin vaivatessa taikinaa saa vaivata tuplasti kauemmin. Lisää viimeisen 2 minuutin aikana taikinaan puolukat. Taikinan tulisi olla kosteaa ja venyvää. Mikäli pidät hiukan tiiviimmästä leivästä, voit lisätä jauhojen määrää jonkin verran vaivaamisen alussa. Anna taikinan levätä kokonaan muovipussilla tai muovikelmulla peitetyssä kulhossa 35 minuuttia.

Esitaikina käy ja kuplii levon aikana ilmavaksi puuroksi.

Muotoile taikinasta hellävaraisesti leipä. Aseta leipä leivinpaperoidulle ja kevyesti jauhotetulle pellille. Nostata leipää liinan alla tai muovipussin sisällä noin 30 minuuttia, kunnes leivän pinta tuntuu kimmoisalta. Useimmat uunipellit mahtuvat ruokakaupan muovikassien sisälle kokonaan. Voit nostaa koko pellin muovipussin sisälle ja sulkea pussia hiukan, jotta ilmavirtaus ei pääsisi sen sisälle. Leipä nousee paremmin kosteassa, vedottomassa ja lämpimässä paikassa eli muovipussin sisällä.

Voitele leivän pinta kevyesti vedellä ja ripottele pinnalle merisuolahippuja ja grahamjauhoja. Voit myös jättää tämän pois halutessasi. Vedä muutama nopea ja terävä viilto leivän pintaan – viillot auttavat leipää kohomaan hallitusti paiston aikana.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Laita uunin pohjalle paistonkestävä kippo lämmityksen ajaksi. Laita leipä uuniin ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Heitä noin 2 dl kylmää vettä uunin pohjalla lämmenneeseen kippoon ja laita uuninluukku kiinni mahdollisimman nopeasti, jotta vesihöyry ei karkaa uunista. Raota uuninluukkua 20 minuutin jälkeen ja päästä höyry pois. Vesihöyryn avulla leipään muodostuu rapea kuori. Paista leipä kypsäksi, noin 35 minuuttia. Leipä on kypsä, kun sen pohja kumisee sitä naputellessa ja se on ottanut mukavasti väriä kauttaaltaan.

Leipä säilyy hyvänä huoneenlämmössä parhaiten paperipussissa tai liinaan käärittynä noin 4 vuorokautta.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, puolukka, puolukat, marjat, kaurahiutaleet, leipä, limppu, sämpylät, leivät, esitaikina, juuri, raski, grahamjauho, syksy

⇢ Seuraavalla sivulla: Mokkapalat
⇠ Edellisellä sivulla: Omena-rusinakahvikakku


Ei arvosteluja vielä!Sinun arvosanasi:Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Kesä lähestyy ja leivonnaisissa maistuvat mm. raparperi ja mansikka!
Kirpsakan makea mansikka-raparperipaistos vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact