EtusivuReseptitKurssitOta yhteyttä

Hauskat solmusämpylät saavat makua ja rakennetta erilaisista siemenistä ja jauhoista. Graham- ja ruisjauhot tuovat makuun syvyyttä ja tekevät sämpylöistä ruokaisampia ja terveellisempiä.

Solmusämpylät

8 kappaletta.

  • 250 g haaleaa vettä
  • 18 g tuorehiivaa tai n. 5 g kuivahiivaa
  • 8 g (1 tl) suolaa
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 100 g grahamjauhoja
  • 50 g ruisjauhoja

Pinnalle erilaisia siemeniä, kuten auringonkukan, unikon, seesamin ja kurpitsan siemeniä.

Yhdistä kaikki aineet paitsi suola. Vaivaa koneella (koukulla) 10 minuuttia, lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Käsin vaivausajat ovat tuplasti pidemmät. Anna taikinan levätä muovikelmulla peitetyssä kulhossa noin 30 minuuttia.

Yhdistä kaikki aineet. Taikina ennen ja jälkeen levon.

Paloittele taikina 8 osaan. Pyörittele paloista pyöreitä sämpylöitä. Anna seistä noin 5 minuuttia – pieni lepo laukaisee pintajännitystä ja tekee taikinasta helpommin käsiteltävää. Pyörittele sämpylöistä käsin pitkuloita. Tee pitkuloista solmuja ja dippaa ne siemenissä. Asettele solmusämpylät leivinpaperoidulle pellille kohoamaan. Kohota liinan alla tai ison muovipussin sisällä noin 40 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kimmoisia ja ilmavia.

Muotoile sämpylät pyöreiksi pyörittäen taikinapalaa kämmenessä pöytää vasten.
Rullaa pyöreät sämpylät pitkuloiksi, jotka solmitaan solmulle.

Lämmitä uuni 230 asteeseen. Aseta uunin pohjalle paistonkestävä astia lämmityksen ajaksi. Nosta sämpylät uuniin. Laske lämpötila 210 asteeseen ja kaada 2 dl kylmää vettä uunin pohjalla olevaan astiaan. Sulje luukku nopeasti, jotta vedestä muodostuva höyry ei ehdi karata uunista. Höyryn avulla sämpylöihin muodostuu maukas kuori. Paista sämpylöitä noin 10-15 minuuttia uunista riippuen. Sämpylät ovat kypsiä, kun ne ovat ottaneet väriä myös pohjasta ja se kumisee koputtaessa.

Koristele solmut erilaisilla siemenillä, jauhoilla ja jyvillä.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leipoa, leivotaan, ohje, ohjeita, resepti, reseptejä, leipä, limppu, sämpylät, solmusämpylä, leivät, grahamjauho, siemeniä, auringonkukansiemen, seesamin, unikon, unikko, auringonkukka, kurpitsan, hyvä

⇢ Seuraavalla sivulla: Omat jauhot omasta pellosta - Konneveden Mylly
⇠ Edellisellä sivulla: Kaura-rusinakeksit


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Talvella maistuu kuppi kuumaa ja pala ihanaa kakkua, vaikkapa suussa sulavaa suklaakakkua?


© 2014-2018 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact