EtusivuReseptitOta yhteyttä

Kahvipöydän viettelevin kakku on vadelmamoussella täytetty täyteläinen suklaakakku. Kaunis nakukakku viimeistellään suklaavalumilla, marjoilla, marengeilla ja muilla ihanuuksilla.

Vadelma-suklaakakku

20 cm halkaisijan kakku.

  • 130 g tummaa suklaata rouhittuna
  • 130 g voita huoneenlämpöisenä
  • 40 g tomusokeria
  • 5 g (1 tl) vaniljasokeria
  • 6 kpl keltuaisia
  • 6 kpl valkuaisia
  • 180 g kidesokeria
  • 130 g vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta

Erottele valkuaiset keltuaisista.
Vaahdota valkuaiset marengiksi lisäten kidesokeria vähän kerrallaan.
Sulata suklaa mikrossa lyhyin sykäyksin.

Vaahdota pehmeä voi, tomusokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi, noin 5 minuuttia. Lisää sula suklaa voivaahtoon ja vaahdota tasaiseksi. Lisää keltuaiset yksitellen samalla voimakkaasta vaahdottaen.

Nostele marenki kahdessa erässä voivaahdon joukkoon, sekoita varovasti mutta nopeasti tasaiseksi. Käytä sekoitukseen joko nuolijaa, puukauhaa tai tee se käsin.

Lopuksi yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti mutta nopeasti tasaiseksi, kuten marenki.

Paista leivinpaperilla pohjustetussa tai vuoratussa 20 cm halkaisijan vuoassa, 180 astetta noin 35-40 minuuttia. Voit tarkistaa kakkupohjan kypsyyden puisella cocktailtikulla, jos tikkuun ei jää märkää taikinaa on pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä. Mielellään vuorokauden verran, jonka jälkeen kakkupohja on helpompi leikata ja koota. Kääri kokonaan jäähtynyt kakkupohja muovikelmuun tai muovipussiin odottamaan leikkaamista ja täyttämistä.

Vadelmamousse:

  • 200 g vadelmia, joko tuoreita tai pakasteita
  • 2 rkl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 3 tl liivatejauhetta tai 6 lehteä
  • 3 rkl vettä

Keitä vadelmia, vettä ja sokeria keskilämmöllä poristen, kunnes vadelmat ovat pehmenneet noin 10 minuuttia. Siivilöi vadelmamehu talteen, jotta siemenet jäävät pois. Näin vadelmamoussesta tulee pehmeää eivätkä siemenet jää siihen.

Turvota liivatejauhe vedessä, esimerkiksi juomalasissa, purkin ohjeen mukaisesti 5 minuuttia. Kuumenna turvonnut liivate mikrossa juoksevaksi. Pidä silmällä mikroa sillä kuuma liivate vaahtoaa herkästi lasista yli! Kaada liivate vadelmamehun sekaan ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Siirrä syrjään siksi aikaa, kun valmistelet täytettä.

  • 4 dl vispikermaa
  • 150 g creme fraichea
  • 1 dl tomusokeria
  • Vadelmamehu liivatteineen

Vaahdota vispikerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää tomusokeri sekä creme fraiche. Vaahdota tasaiseksi kermavaahdoksi. Kaada edellä valmistettu ja huoneenlämpöinen vadelmamehu liivatteineen ohuena nauhana kermavaahdon sekaan samalla voimakkaasti vaahdotusta jatkaen, noin 1 minuutin ajan. Sekoita vielä nuolijalla pohjaa ja reunoja myöten. Nosta kylmään siksi aikaa, kun valmistelet kakkupohjan täyttämistä varten.

Kuori kakkupohjan leikkauspinta tasaiseksi, leikkaa siis ohut kerros pinnalta pois. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Käytä kokoamiseen irtopohjavuokaa tai kakkurengasta, 20 cm halkaisijan vuoka. Alimmaiseksi pohjaksi tulee paistossa päällä ollut puoli, koska se on epätasaisin puoli. Kostuta pohjaa halutessasi kevyesti maidolla tai spritellä – me emme kostuttaneet pohjaa, koska kakkupohja on mehevä sellaisenaankin. Kaada puolet vadelmamoussesta pohjan päälle. Aseta keskimmäinen kakkupohja täytteen päälle ja paina kevyesti tasaiseksi. Kaada loput täytteestä ja aseta päällimmäiseksi tasainen kakkupohja. Paina kevyesti tasaiseksi. Tarkista silmämääräisesti, että kakku on tasainen. Painele pintaa kevyesti epätasaisuuksien tasoittamiseksi. Nosta kakku kylmään vähintäänkin 3 tunniksi, jotta täyte ehtii kiinteytyä ennen tarjoilua.

Ota jähmettynyt kakku kylmästä ja irrota vuoka varovasti kakun ympäriltä. Kakkurengas nostetaan kaksin käsin suoraan ylöspäin. Irtopohjavuoka avataan ja nostetaan pois. Mikäli kakku ei tunnu irtoavan reunoista älä nosta vuokaa väkisin vaan pyöräytä palettiveitsellä, voiveitsellä, reunoja myöten. Koristele kakku suklaa-ganachella, marjoilla, karkeilla ja marengeilla. Kakun reunoja ei koristella erikseen vaan se saa olla muodin mukaisesti nakumallinen.

Suklaa-ganache:

  • 100 g tummaa suklaata rouhittuna
  • 100 g kuohukermaa
  • 20 g voita

Lämmitä kerma ja rouhittu suklaa kattilassa miedolla lämmöllä samalla pohjaa myöten sekoittaen. Ota ganache liedeltä, kun suklaa on sulanut. Lisää nokare voita ja sekoita tasaiseksi ja kiiltäväksi suklaakuorrutteeksi. Anna ganachen jäähtyä ja paksuuntua hetki.

Kaada sopivan paksu, mutta vielä notkea, suklaa-ganache kakun reunoille varovasti. Anna kuorrutteen valua sieltä täältä reunoja pitkin. Mikäli kuorrute valuu täysin alas asti on se vielä hiukan liian lämmintä. Odota hetki ja kokeile uudestaan. Voit avittaa valumista lusikalla työntämällä kuorrutetta reunojen yli. Kaada loppu suklaa-ganache keskelle kakkua ja levitä veitsellä kakun peitoksi. Koristele marengein, tuorein vadelmin ja muilla mieleisillä koristeilla. Koristemarenkien ohjeen löydät halutessasi täältä!

Vadelmamousse pysyy kauniina paksuina kerroksina kakun välissä liivatteen ansiosta. Voit toki tehdä kakun ilmankin liivatetta, mutta täyte on silloin perinteisemmän kermakakun tapainen, joka ei tue kakkupohjaa niin kauniisti.

Avainsanat: leipojat, leivonta, leivos, leivonnainen, ohje, resepti, vadelma-suklaakakku, nakukakku, täytekakku, suklaakakku, suklaakakkupohja, vadelmamousse, vadelma-mousse, vadelma mousse, vadelmamousse-suklaakakku, suklaa-kakku, suklaa kakku, kakkupohja, kakku, liivate, vadelmamusse, vadelmakakku, suklaakuorrute, drip cake, dripcake, drip-kakku, suklaa-ganache, suklaaganache, ganache

⇢ Seuraavalla sivulla: Inkivääri-marjapiirakka
⇠ Edellisellä sivulla: Sari leipoo - Frozen-kakku


Ei arvosteluja vielä!



Sinun arvosanasi:



Jätä kommentti

Nimimerkki

Mikä numero on kolmen ja viiden välissä? Anna vastaus kirjaimilla.


Ei kommentteja vielä.

Ajankohtaista

Joko olet leiponut ihanaa puolukka-toscapiirakkaamme!
Kirpsakan makea puolukka-toscapiirakka vie kielen mennessään!


© 2014-2022 Leipojat.fi team | Instagram: @leipojat | Contact